Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şubesi’nde görevli Psikolog Veysi Saçak, “Oruç tutarken sinirli olmanın bilimsel bir nedeni var. Bu durum tamamen kan şekeri ile ilgilidir.” dedi.
Psikolog Veysi Saçak’ın verdiği bilgiye göre; sinirliliğin nedeni oruçluyken kan şekerinin düşmesinden kaynaklanıyor. Saçak, “Oruç döneminde kan şekeri düştüğü için insanlar her zamankinden biraz daha sinirli ve öfkeli olabilir. Bu dönemde, mümkün olduğunca sıkıntı olacağı tahmin edilen durumları öngörerek ona uygun şekilde davranmak lazım.” diye konuştu. İnsanların stresli, yoğun dikkat gerektiren işleri sabah erken saatlerde ya da akşam iftardan sonra yapmasını öneren Saçak, “Mesela akşamları yoğun trafik olacağı biliniyorsa daha erken bir saatte ya da trafiğin yoğun olmadığı daha geç bir saatte yola çıkılabilir. Toplu taşıma araçları tercih edilebilir Kişi iş yerinde uyum sorunu yaşıyorsa, izninin bir bölümünü Ramazan ayı içerisinde kullanabilir. İnsanların bu dönemde kendilerini kontrol edemeyeceği zor ortamlardan uzak durması bir çözüm olabilir. Eşlerle bir konu tartışılacaksa ya da iş yerinde bir mesele halledilecekse, bunu dikkatin toplanabileceği daha sakin bir şekilde düşünülebilinecek bir dönemde yapmak çok daha doğru olur.” ifadelerini kullandı.
Genellikle bazı insanlarda oruçlu iken karşılaşılan bu gerginlik halinin, beslenme şekli ve alışkanlıklarıyla da doğrudan bağlantılı olduğunu kaydeden Saçak, çay ve sigara gibi bağımlılıkların da, Ramazan’da sinirlerin gerilmesine neden olabildiğini kaydetti.
//PSİKOLOG SAÇAK, ORUCUN PSİKOLOJİK AÇIDAN FAYDALARINI DA SIRALADI
Öte yandan Psikolog Veysi Saçak, oruç tutanların depresyon ve psikolojik bir takım rahatsızlıklardan da uzak kalabildiklerini söyledi. Saçak, orucun sadece belli bir zaman diliminde aç kalmak olmadığını, sabır, affetmek, hareketlerde ölçülü olmak, aşırılıktan kaçınmak, ikramda bulunmak, paylaşmak ve açlığı tatmak gibi ruhsal boyutunun da bulunduğunu belirtti. Oruç tutmanın en büyük özelliğinin sabretmek olduğunu belirten Saçak, “Oruç sabretmektir. Günlük hayatın getirdiği kaygı, öfke, sinirlilik, saldırgan ve kırıcı davranışlar gibi olumsuz stres faktörlerini, orucun sabır özelliği dizginler. Bu olumsuzlukların zararlı etkileri söner. Oruçla huzurlu olan insan depresyon ve psikolojik rahatsızlıklardan uzak kalır. Oruç insanın şefkat ve merhamet duygularını geliştirir. İnsanda temelde zaten var olan ancak günlük hayat arasında üzeri küllenen bu duygular oruçla tekrar hayat bulur. Bunun topluma yansıması sevgi, paylaşım ve yardımlaşma şeklinde olur. Bu ise mutlu insanlar, huzurlu toplum demektir.”