//UZMAN DEĞERLENDİRMESİ
Erzurum Nihat Kitapçı Göğüs Hastanesi Diyetisyeni Müzeyyen Elmas Kara, Ramazan ayında doğru belenme üzerine açıklama yaptı. Kara, Ramazan ayı boyunca yapılan beslenme yanlışlıklarını düzelterek, yeterli ve dengeli beslenme gereklerine bu ayda dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti. Doğru beslenmenin önemine değinen Kara, “Kan kolesterol seviyenizi düzenleyebilir, reflü, gastrit gibi mide rahatsızlıklarını önleyebilir, kabızlık veya diğer sindirim sistemi hastalıklarını engelleyebilir, en önemlisi, Ramazan ayı boyunca kendinizi daha sağlıklı ve aktif hissedebilirsiniz.” dedi.
//AŞIRI BESLENME
Günlük alınması gereken enerji ve besin miktarının iftar ve sahur arasına düzenli olarak dağıtılması gerektiğine dikkat çeken Diyetisyen Kara, “Sahura mutlaka kalkılmalıdır. İftar ile sahur arasında mutlaka en az 2 ara öğün yapılmalıdır. Ramazan ayı boyunca, iftardan sahura kadar geçen süre boyunca, tüm besin gruplarından her gün yeterli miktarda yenmelidir. Ramazan ayı ile birlikte su tüketimi azalmaktadır. Bu yüzden günlük su tüketimine dikkat edilmelidir. Günde ortalama 2,5 litre su tüketilmeli, iftar ve sahur arasına dengeli bir şekilde yayılmalıdır. Sahurda, karbonhidrat içeriği yüksek, aşırı şekerli gıdalardan sakınılmalıdır. Sahurda, karbonhidrattan zengin gıdalar tüketildiği zaman, insülin hormon salınımı artar. Bu da gün boyunca kan şekerinizde ani düşüşlere neden olabilir. Sahurda, yumurta, süt, peynir gibi protein içeriği yüksek ve sindirimi uzun süren gıdalar tercih edilmelidir. Sahurda ve iftarda, hızlı sindirilen, yani beyaz un ve şeker içeren besinler yerine, posa içeriği yüksek sebze, salata, meyve gibi yavaş sindirilen besinler tercih edilmelidir. Böylece iftara kadar acıkma hissi azalacaktır. Sahurdan sonra hemen yatılmamalı, evin içinde yapılan küçük yürüyüşler veya hareketler ile yenilen yemekler sindirilmelidir. İftarda, bağırsak hareketlerinin yavaşlamaması için, esmer ekmek, sebze veya salata gibi posa içeriği yüksek gıdalar tercih edilmelidir.” diye konuştu.
//HIZLI YEMEKTEN KAÇININ
İftarda hızlı ve aşırı besin alımından sakınılması gerektiğine dikkat Diyetisyen Müzeyyen Elmas Kara, “Midenin aniden dolması, yanma, reflü, gastrit gibi birçok mide rahatsızlığının dışında, tansiyon ve kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olabilir. Bu nedenle, iftarda çorba, salata veya zeytinyağlı sebze yemekleri gibi hafif yemeklerle öğüne başlanmalı, mümkün olduğunca yavaş yenmelidir. 15 ile 20 dakika sonra ana yemeğe geçilmelidir. Ramazan ayı, aç kalarak zayıflamak anlamında değildir. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme planı ile kilo verme fırsatı yakalanabilir" diye konuştu.