BAĞIMSIZ ÜÇ ARAŞTIRMA
Konu itibariyle birbirlerinden bağımsız olarak yürütülen üç araştırmada, Erzurum’da üniversiteye hazırlanan lise öğrencileri, şehir halkının 2011 Kış Oyunları’na bakışı ve Erzurum halkının hastane memnuniyetleri ele alındı. Söz konusu araştırmalardan, “Umutsuz Bir Gençlik”, “2011 Kış Oyunları’ndan Haberdar Olmayan Bir Kent” ve “Tam Anlamıyla Kullanılamayan Hekim Seçme Hakkı” gibi sonuçlar elde edilirken, pozitif neticeler elde etmede, eğitim seviyesi ve bilişim imkanlarının önemine vurgu yapıldı.
2011 KIŞ OYUNLARI
Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğrencilerinden Büşra Tonoğlu ise, anket çalışmasına Erzurum ve 2011 Kış Oyunları’nı konu etti. Anket çalışmasında, kişilerin eğitim durumlarıyla, 2011 Kış Oyunları hakkındaki bilgi seviyesi arasındaki ilişkiyi irdelediklerini belirten Tonoğlu, 400 ankete dayanılarak elde edilen araştırma sonuçlarını şöyle açıkladı: “Eğitimle 2011 Kış Oyunları bilgi düzeyi arasında yüksek düzeyde pozitif ve anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Buna göre, eğitim düzeyi arttıkça 2011 Kış Oyunları hakkındaki bilgi düzeyi de artmaktadır. Yine yaş ile 2011 Kış Oyunları ile ilgili bilgiyi internetten öğrenme düzeyi arasında da yüksek bir anlam ilişkisi bulunmaktadır. Yani bilişim teknolojilerini kullanabilen genç kesim, diğer kesime göre 2011 Kış Oyunları konusunda daha çok bilgiye sahip görünüyor.”
2011 BEKLENTİLERİ
“Erzurum ve 2011 Winter Universiade” isimli anket çalışmasında karşılaştıkları bir diğer ilginç sonucun ise, şehir halkının 2011 Kış Oyunları’ndan beklentileriyle ilgili olduğunu belirten Büşra Tonoğlu, ankete tabi tutulan deneklerden bir kısmının, kış oyunlarına hazırlık kapsamında yapılacak altyapı yatırımlarının işsizliğe çözüm olabileceği görüşüne sahip olduğunu aktardı. Bunun yanında, önemli bir çoğunluğun ise, fiziki yatırımların işsizliğe karşı geçici bir çözüm olacağını düşündüğüne dikkati çeken Tonoğlu, “Anketimize katılan önemli bir kesim, 2011 Kış Oyunları için yapılan tesis yatırımlarının, işsizliğe karşı geçici bir çözüm olabileceğini düşünüyor. Yani denekler, bu yatırımları süreklilik taşımayacağı için, işsizliğe de çözüm olarak görmüyorlar.” şeklinde konuştu.
LİSE ÖĞRENCİLERİNİN GELECEĞE BAKIŞI
Sosyoloji Bölümü’nde öğrenim gören Tuba Bingöl isimli öğrenci tarafından yapılan “Umutsuzluk Ölçeği” isimli anket çalışmasında, üniversiteye girmek isteyen lise öğrencilerinin umutsuzluk düzeyleri ölçüldü. Anket çalışması, Erzurum’da yaşayan düz lise, meslek lisesi ve İmam Hatip Lisesi öğrencileri ile Fen ve Anadolu liselerinde öğrenim gören öğrenciler üzerinde gerçekleştirildi.
Araştırmasında, eğitim görülen lise türü ile umutsuzluk arasında anlamlı bir ilişkinin olabileceği hipotezinden yola çıktığı hipotezinden yola çıktığını söyleyen Tuba Bingöl, anketi, Erzurum’da üniversite giriş sınavına öğrencileri hazırlayan bazı dershanelerde gerçekleştirdiklerini belirtti. Yapılan görüşmelerde, düz lise, meslek lisesi ve İmam Hatip liselerinde öğrenim görmüş öğrencilerin büyük bir umutsuzluk içerisinde oldukları gerçeğiyle karşılaştıklarını kaydeden Bingöl, Anadolu ve Fen liselerinde öğrenim görmüş öğrencilerin ise, bu öğrencilerin tam tersine gelecekten umutlu olduklarının ortaya çıkarıldığını ifade etti.
ERZURUM HALKININ “HASTANE MEMNUNİYETİ”
Esra Bayram ve Dilek Kaya isimli Sosyoloji Bölümü öğrencileri ise, Erzurum’da yaşayan halkın hastane memnuniyetini araştırdı.
Anket sonuçlarına göre, Erzurum’da hekim seçme hakkı büyük ölçüde kullanılıyor olmasına karşın, bu hak bazen de, yetersiz sağlık personeli engeline takılıyor. Araştırmayla ilgili olarak bilgi veren Esra Bayram ve Dilek Kaya isimli öğrenciler, 150 denek üzerinde yaptıkları çalışmanın sonuçlarını şöyle aktardılar: “Erzurum’da hastaların büyük bir çoğunluğu, hekimlerini kendileri seçebilmişlerdir. Seçemeyenler ise, bölüm doktorunun tek olmasından dolayı seçememişlerdir. Yine Palandöken Devlet Hastanesi ile Yakutiye Araştırma Hastanesi’ndeki hekimlerden hizmet alan hastalar, genel olarak memnundurlar. Bu yüzden hekimlerini değiştirme gereği duymuyorlar. Fakat Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden hizmet alan hastalar ise, aynı rahatsızlıktan başka bir hekime başvurmayı düşünüyorlar. Bunun dışında, Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, büyük çoğunluk tarafından çok temiz bulunurken, Yakutiye Araştırma Hastanesi ve Palandöken Devlet Hastanesi ise, tam tersine kirli bulunmuştur.”