Erzurum’da Kevelciler Çarşısı’nda ayakkabı imalatı yapan en son ayakkabı ustalarından Bayram Koyuncu, ekonomik yönden yaşadıkları sıkıntı nedeniyle üretimde son yıllarını yaşadıklarını söyledi.
İMALATÇI SAYISINDA GERİLEME
Koyuncu, “Daha önce tezgâhlarda 12 çırak çalışırdı. Fakat artık maddi açıdan gücümüz olmadığından bu sayı 4’e düştü. Tabi bu da üretimi etkiledi.” dedi. Hükümetin çok fazla koşul aramadan kredi vermesini isteyen Koyuncu, kredi alan imalatçının bu parayla malzeme temin edebileceğini belirterek, bellerini ancak bu sayede doğrultabileceklerini ifade etti.
ARTIK ÇIRAK YETİŞMİYOR
İlköğretimin 8 yıla çıkmasının, usta ve çırak ilişkisini bitirdiğini söyleyen Koyuncu,“Artık kimse çocuğunu getirip meslek öğrensin diye bırakmıyor. Hep okul bahane ediliyor, hal böyle olunca da çırak yetişmiyor. Benim yetiştirdiğim son çırak 30 yaşlarındaki yeğenim Mahmut Koyuncu’dur. Çırak olmadığı için bu el sanatını öğretecek kimse de kalmıyor ve bu sanat bizimle ölüp gidiyor.” diye konuştu. Erzurumlu esnafın ayakkabıyı başka şehirlerden aldığını bildiren Koyuncu,“Mağazacı 6 aylık vade ile ayakkabı almak istiyor, fakat gücümüz olmadığından biz veremiyoruz. Bu da alıcıyı başka şehre yönlendiriyor. Zaten biz sipariş üzerine çalışıyoruz. Günde yaklaşık 40–45 çift ayakkabı üretebiliyoruz.” şeklinde konuştu.
ERZURUM KATMA DEĞER YİTİRİYOR
Geçimin önemli bir bölümünün hayvancılıktan sağlandığı Erzurum’da, ayakkabı imalatının kaybolmaya yüz tutmasının büyük bir talihsizlik olduğunu vurgulayan Bayram Koyuncu, “Hayvancılık bizde, ama deriden imal edilen ayakkabımızı bile Konya ve Gaziantep’ten satın alıyoruz. Erzurum’da ayakkabı imalatçılığı konusunda girişimlerde bulunulmalı. Bizim şehrimiz, yaz kış ayakkabı imalatçılığının yapılabileceği bir şehir. Fakat biz tam tersine, yanımızda yetiştirebileceğimiz çırak bile bulamıyoruz. Şehrimizin kanaat önderleri ve sermaye sahipleri, ayakkabı imalatçılığı konusunda mutlaka bir girişimde bulunmalılar. Şehrimizde bu potansiyel var. Özellikle de kışlık ayakkabı imalatı konusunda atölyeler ve tezgahlar kurulabilinirse, önemli bir boşluğu kapatmış oluruz. Şehrimizin parası da, yine şehrimizde kalır.” şeklinde konuştu.