Ramazan ayı, sağlık sektöründeki iş yükünü neredeyse yarı yarıya azalttı. Ramazan ayına girilmesiyle birlikte hasta sayısında yaşanan düşüş, kendini bağlı iş kollarında da gösterdi. Erzurum’daki çok sayıda eczanede, kalfalar, gün boyu oturarak vakit geçirirken, Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi (BEAH) başta olmak üzere, diğer sağlık kuruşlarında da, hasta sayısında yüzde 40 oranında azalma yaşandı.
BEAH Başhekimliği tarafından yapılan açıklamada, verilecek bir ilaçla oruçlarının bozulacağını düşünen ve acil olmayan rahatsızlıkları bulunan hastaların, muayenelerini Ramazan ayının sonuna erteledikleri belirtilerek, “Ramazan ayının girmesiyle hasta sayısı yüzde 40 oranında azaldı.” denildi.
Ramazan ayının gelmesiyle oruçlarının bozulacağını düşünen hastaların büyük bir bölümünün muayenelerini ertelediğini söyleyen BEAH yetkilileri, “Ramazan ayı öncesi hastanemizin polikliniklerinde günde 7 binden fazla hasta muayene oluyordu. Ancak verilebilecek herhangi bir ilaçla oruçlarının bozulacağını düşünen ve acil olmayan rahatsızlıkları bulunan hastalar, muayenelerini bu ayın sonuna ertelemeye başladılar. Bu nedenle hastanemizde Ramazanın ilk günlerinde hasta sayısında büyük bir düşüş gözlendi. İstatistiklere göre, hasta sayısı yaklaşık yüzde 40 oranında azaldı.” diye konuştular. Orucun bozulacağı gerekçesiyle hastaneye gelmemenin yanlış olduğunu ifade eden uzmanlar, basit görünen mide ya da baş ağrısının daha büyük hastalıkların habercisi olabileceğini, bu nedenle muayenelerin aksatılmamasına özen gösterilmesi gerektiğini kaydettiler.
//RAMAZAN DURGUNLUĞUNDAN ECZANELER DE NASİPLENDİ…
Öte yandan Ramazan durgunluğundan eczaneler de nasiplendi. Erzurum’da Çaykara Caddesi’nde faaliyet gösteren Ayten Demirci adlı eczacı, Ramazan ayına girilmesiyle birlikte reçete işlem sayısında yüzde 30 oranında düşüş yaşandığını söyledi. İnsanlar; hastalıklarını Ramazan ayında genellikle erteliyorlar, tabi bu durum reçetelere ve eczanelere de yansıyor. Bu durgunluğun önümüzdeki 15 gün boyunca devam etmesini bekliyoruz.” diye konuştu. Şimdilik reçete yaptırmaya gelen ve ilaç satın alanların büyük bir çoğunluğunun kronik hastalığı bulunanlardan oluştuğunu ifade eden Demirci, “Başka şehirlerde geçerli midir bilmiyorum, fakat Erzurum’da her Ramazan ayında yaşanan bir durum bu. Hastaneye gittiklerinde bulunulabilecek bir müdahale sonucunda orucunun bozulabileceğini düşünün hastalar, evlerinden bile dışarıya çıkmıyorlar. Olaya ticari mantık çerçevesinden değil de, sağlık açısından bakmak gerekirse, böyle bir tutum çok yanlış.” dedi. (GHA)