Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden Prof. Dr. Ahmet Berhan Yılmaz, sahur ve iftar sonrası titizlikle yapılan diş fırçalama ve diş ipi kullanımının çürükler, diş eti iltihapları ile ağız kokusunu önleyeceğini bildirdi. Prof. Dr. Yılmaz, “Oruçlu geçirilen yaklaşık 15 saatlik zaman diliminde ağız içerisindeki tükrük bezleri kuru kaldığı için bakterinin üreyebileceği uygun ortam oluşabiliyor. Artan bakteri miktarı diş ve diş eti hastalıklarını artırabilir. Bunun için mutlaka ağız bakımı yapılmalıdır” dedi.
Ramazan boyunca işlenmiş gıdalardan, şekerli, yağlı ve aşırı baharatlı yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini belirten Diş Hekimliği Fakültesi Oral Diagnoz ve Radyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Berhan Yılmaz, diüretik özellikleri nedeniyle idrar yoluyla vücuttan su kaybını arttırıp ağızda kuruluk yapan çay, kahve, kola gibi çok fazla kafein içeren içeceklerin mümkün olduğunca az, suyun ise fazla tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Oruç tutanlarda ağız kuruluğunun iyi temizlenmeyen diş yüzeyi ve diş aralarında biriken bakteriler ile mide ve boğazdan gelen bakterilerden kaynaklandığını ifade eden Prof. Dr Yılmaz, “Normal tükürük salgısının içeriğindeki maddelerin, dişleri ve ağız dokularını koruyucu etkisi vardır. Tükürük salgısı azaldığı veya tamamen kaybolduğunda diş çürüğü, ağız enfeksiyonları ve ağız kokusu görülme riski artar. Sahur ve iftar sonrası titizlikle yapılan diş fırçalama ve diş ipi kullanımı, diş çürükleri, diş eti iltihaplarını ve ağız kokusunu önleyecektir. Her diş fırçalamadan sonra dilin sırt ve arka kısımlarını ve yanakların iç yüzlerini özel dil temizleyiciler veya fırçalarla iyice temizlemek faydalıdır” diye konuştu.