Erzurum Nihat Kitapçı Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi’nde görevli Diyetisyen Müzeyyen Elmas Kara, problemsiz bir Ramazan ayı için, sağlıklı beslenme uyarısında bulundu.
//UZMAN UYARISI
Ramazan ayının, beslenme alışkanlıklarının 1 ay süreyle değiştiği bir dönem olduğunu vurgulayan Kara, “Bu dönemde dengeli ve yeterli beslenebilmek için bazı hususlara dikkat edilmelidir. Sahur ve iftar arasında uzunca bir süre geçmektedir. Bu süre zarfında kan şekeri oldukça düşecektir. Bu yüzden iftarda kan şekerini hızlı yükseltmeyecek, az yağlı, posalı çorba, hurma, zeytin gibi hafif yiyeceklerle başlanmalı; 25 ile 30 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze veya salata, bulgur pilavı, kepekli ekmek gibi yiyeceklerle devam edilmelidir. Kan şekerini hızla yükselten beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi gıdalar tercih edilmemelidir.” diye konuştu.
Yemek sırasında ve iftar ile sahur arasında belirli aralıklarla mutlaka bol su içilmesi gerektiğini kaydeden Diyetisyen Kara, yemekten hemen sonra çay ya da kahve içilmemesini önerdi. Kara, “Bu tür gıdalar demirin emilimini azaltır ve bu da anemiye neden olur. Bu yüzden yemekten en az 2 saat sonra içilmesi uygundur.” dedi.
//RAMAZANDA KARŞILAŞILAN BESLENME SORUNLARI
Ramazan ayında sıklıkla karşılaşılan bir durumun da kabızlık olduğunu dile getiren Diyetisyen Müzeyyen Elmas Kara, oluşabilecek bu kabızlığı önlemek için, lif oranı yüksek gıdalar tüketilmesi çağrısında bulundu. Kuru baklagiller; kuru fasulye, nohut, kırmızı ve yeşil mercimek, kuru bakla, barbunya gibi besin maddelerinin yanı sıra, kepekli tahıllar, kepekli ekmek, kepekli pirinç, makarna, un sebze ve meyvelerin tercih edilmesini isteyen Kara, soyulmadan yenilebilen sebze ve meyvelerin mümkünse soyulmadan kabuklarıyla tüketilmesinin çok daha yararlı olacağını kaydetti. Baklava, lokma, tulumba, kadayıf gibi ağır şerbetli tatlılar yerine; sütlaç, muhallebi, güllaç, komposto, kabak tatlısı gibi sütlü veya meyveli tatlıların tercih edilmesini öneren Kara, “Pişirme yöntemi olarak kavurma, kızartmalardan uzak durulmalı; bunun yerine haşlama, ızgara veya buğulama yöntemleri kullanılmalıdır. Sebze ve elma, armut, üzüm, portakal gibi meyvelerle kuru fasulye, nohut, kırmızı ve yeşil mercimek, kuru bakla, barbunya gibi gıda maddeleri tüketilmelidir.” diye konuştu.
//ÖRNEK İFTAR VE SAHUR MENÜSÜ…
Diyetisyen Müzeyyen Elmas Kara, Ramazan ayına özel iftar ve sahur menüsü de önerdi. Kara, “İftar yemeğine bir kase çorbayla başlanmalı, iftardan 25 ile 30 dakika sonra 1 tabak sebze yemeği, 2 ile 3 köfte kadar ızgara tavuk, hindi, balık ya da kırmızı et yenilmeli, 3 ile 4 yemek kaşığı pilav, makarna veya 1 dilim börek alınmalıdır. Salata, yoğurt veya cacık; kepekli ekmek ve 2 saat sonra da, meyve, yoğurt veya 1 kase sütlü tatlı yenilmelidir. Yine yatmadan önce de meyve tüketilmelidir. Sahurda ise, 1 bardak süt veya yoğurt, haşlanmış yumurta, kibrit kutusu kadar beyaz peynir, domates ve salatalık, meyve, ince dilim kepekli ekmek veya 1 kase çorba; 1 tabak sebze yemeği, ızgara tavuk, hindi, balık, kırmızı et, 1 bardak yoğurt veya ayran, meyve ve kepekli ekmek yenilmelidir.” şeklinde konuştu.