Erzurum Nihat Kitapçı Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Ayhan Yiğit, tiryakilerin iftarda yoğun olarak sigara içmelerinin, ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını bildirdi.
Yiğit, Ramazan dolayısıyla oruç tutan milyonlarca tiryakinin, bir ay boyunca gündüz saatlerinde 14 ile 15 saat sigarasız kalabildiğini belirtti.
Başhekim Ayhan Yiğit, Ramazan’da gündüz sigarasız kalan kişilerin iftarda aniden yoğun olarak sigara içmelerinin ciddi riskler taşıdığına dikkati çekerek, “Özellikle iftar sofralarında yenilen ağır, yağlı yemekler ve içilen sigara, yaşlılar, kalp ve yüksek tansiyon hastası kişiler için büyük tehlike arz etmektedir. İçilen bir tek sigara bile damarları daraltarak, kalp ve beyin kan akımlarını azaltmakta, kolesterolü yükseltmekte ve pıhtı oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Kalp krizleri, felçler, beyin kanamaları, ritm bozuklukları gibi öldürücü ve sakatlayıcı birçok hastalığa davetiye çıkarılmaktadır. En iyisi gündüz olduğu gibi, geceleri de sigarasız kalmaktır.’’ diye konuştu.
Orucun sigarayla açılmasının ya da peş peşe sigara yakılmasının ciddi sorunları beraberinde getireceğini anlatan Yiğit, “İftardan sonra çaydan belirli bir süre sonra kademeli geçişle ilk sigarayı yakmalarını öneriyoruz. Aslında hiç içmemeleri daha iyi olur. Ramazan ayı sigarayı bırakmaya en güzel vesile. 14 saat sabredenlerin, birkaç saat daha içmemesi kendi sağlıkları açısından çok daha iyi olur. Sigarayı bırakmak için Ramazan ayında çok güzel bir ortam var" şeklinde konuştu.
BAŞHEKİM AYHAN YİĞİT: 15 SAAT SİGARASIZ KALABİLEN, 24 SAAT DE KALABİLİR
“Ben sigarasız duramıyorum” diyen tiryakilerin bile Ramazan ayında bunu zorlanmadan başarabildiklerine işaret eden Ayhan Yiğit, “Ramazanda çevrede bulunan kişilerin de çoğunlukla sigara içmemeleri, tiryakinin işini kolaylaştırmaktadır’’ dedi. Bu durumun sigara alışkanlığının zihinsel olarak kontrol altına alınabileceğinin göstergesi olduğunu kaydeden Yiğit, ’’15 saat sigarasız kalabilen bir kişi, 24 saat de sigara içmeden durabilir. Önemli olan kişinin buna inanmasıdır. Sigarayı bırakmada en önemli aşama, zihinsel kararlılıktır.’’ diye konuştu. (GHA)