SAMET ÖZÜNAL(GHA) - Erzurum Pancar Ekicileri Kooperatifi Müdürü Lokman Aydeğer, “Erzurum’da şeker pancarı ekiminde düşüş yaşanıyor.” dedi.
Tarımsal üretim sezonunun açılmasıyla birlikte Erzurum’da en çok ekimi yapılan endüstriyel bitki olan şeker pancarı için de kollar sıvandı. Erzurum Pancar Ekicileri Kooperatifi Müdürü Lokman Aydeğer, şeker pancarı üretimiyle ilgili olarak geçen yıllara oranla pek fazla bir değişikliğin olmadığını belirterek, dikkat çekici hususun, pancar üretimiyle ilgili taleplerin azalması ve ekim miktarındaki düşüş olduğunu söyledi.
//AYDEĞER’İN AÇIKLAMASI
İldeki şeker pancarı üreticisinin, yüksek mali girdiler dolayısıyla artık üretemez hale geldiklerini vurgulayan Aydeğer, “2009 yılında tonu 140 lira olan şeker pancarı, 2010 yılında 133 liraya kadar düşmüştür. Bu süre zarfında maliyetler artmış olmasına rağmen, maalesef pancar fiyatlarında gerileme yaşanmıştır. Bu durum karşısında oldukça önemli büyüklükte mali yük altına giren üretici, artık pan9can üretimine sıcak bakmamaya başlamıştır.” diye konuştu.
Şeker pancarı üreticilerinin beklentisinin karşılanmaması halinde, Erzurum’daki şeker pancarı üretim miktarının zamanla korkunç boyutlara varacak düzeyde düşüş göstereceğini dile getiren Lokman Aydeğer, “Böyle bir durumun yaşanması, ilimizin en büyük sanayi değeri olan Erzurum Şeker Fabrikası’nın verimliliğini de tartışma konusu haline getirecektir. Bununla birlikte şeker pancarı üretiminden doğrudan ya da dolaylı olarak geçim sağlayan on binlerce aile sıkıntı içerisine girecek ve yoksulluk kaçınılmaz olacaktır.” dedi.
//PANCAR EKİCİLERİNİN DURUMU
Pancar Ekicileri Kooperatifi Müdürü Lokman Aydeğer, Türkiye’nin en kaliteli şeker pancarı üretiminin yapıldığı Erzurum’da, mevcut manzaranın bir bilinmezi işaret ettiğini belirterek, “Üreticiler şu anda şaşkın bir haldeler ve kendilerine sahip çıkılmasını bekliyorlar. Şeker pancarı alım fiyatları konusunda atılan adımların ikna edici ve günün şartlarına göre uygunluk taşıması isteniyor. Şayet 2011 kampanya döneminde de fiyat gerilemesi yaşanır ya da fiyatlar günün ihtiyaç ve beklentilerine göre revize edilmezse, şeker pancarı üreticisinin bu işten tamamen hevesi kaçacak ve çok ciddi üretim kayıpları yaşanacaktır.” ifadelerini kullandı.
Lokman Aydeğer, şeker pancarının, Erzurum ve bölge ekonomisine yüksek değerde katkı sağlayan bir cevher olduğunu dile getirerek, “Bu cevhere ve bu cevheri işleyen üreticiye artık sahip çıkılmalıdır. Aksi halde Erzurum önemli bir kazanç kapısını daha kaybetmiş olacaktır.” şeklinde konuştu.