ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Evlat nöbetindeki ailelerden destek çağrısı
Evlat nöbetindeki ailelerden destek çağrısı
Erzurum’dan İstanbul’a sanat köprüsü
Erzurum’dan İstanbul’a sanat köprüsü
8 ay sonra geri döndüler
8 ay sonra geri döndüler
Aşkale Çimento’dan mesleki eğitime katkı
Aşkale Çimento’dan mesleki eğitime katkı
PFDK Erzurumspor’a ceza yağdırdı
PFDK Erzurumspor’a ceza yağdırdı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
13 Nisan 2009 Pazartesi - 04:05

Palabıyık, İslam tarihçiliğini anlattı

Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hanefi Palabıyık, İslam tarihinin herhangi bir kültürden etkilenmeden Arap’ların kendi kültüründen beslenerek yazıldığını söyledi.

Palabıyık, İslam tarihçiliğini anlattı

Üniversite Kitabevince düzenlenen Pazar Söyleşisinin bu haftaki konuğu Atatürk Üniversite İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr Hanefi Palabıyık oldu.  ‘İslam Tarihi Nasıl Yazıldı?’ konusu üzerine konuşan Palabıyık, “İslam Tarihinin nasıl yazıldığı sorusuna bir kaç açıdan bakılmalıdır, bu soru aynı zamanda kimin yazdığı, niçin yazdığı, nerede yazdığı ve ne zaman yazdığı sorularını kapsamaktadır” dedi.
İSLAM TARİHİ YAZMAK İÇİN GEREKLİ OLAN YAN İLİMLER
İslam tarihinin bir bütün olması, onunla uğraşanların diğer İslami ilimlerden haberdar olunması gerektiğini açıklayan Palabıyık, “Bizde geleneksel olarak “tarih yazıcılığı” parça parçadır. Siyer, İslam tarihi, sünnet-hadis tarihi, Kur-an-Tefsir tarihi, mezhepler tarihi, fıkıh tarihi ve tasavvuf tarihi olarak bölümlenme, zihnimizi de bölmüş ve tarihi algımızda problem yaratmıştır. Bu da “oryantasyon” sorununu yani yönümüzü tayin etmemizi ve geleceği kuşatmamızı engellemiştir” ifadesinde bulundu.
İSLAM TARİHİ ARAP GELENEKLERİNDEN BESLENDİ
İslam tarih yazıcılığı herhangi bir kültürden etkilenmeksizin, doğrudan Arapların kendi geleneklerinden beslenmiştir diye konuşan Palabıyık şunları kaydetti: “Bu Araplarda, Eyyamul Arap, Neseb, şiir ve hitabete olan düşkünlüklerinin bir devamıdır. Diğer yandan Kur-an, tarihî örnekleri çok kullanmak suretiyle Müslümanları tarihle ilgilenmeye ve ondan dersler çıkarmaya teşvik etmiştir. Hz. Peygamber'in Kur-an tarafından müminler için örnek gösterilmesi, sonraki nesiller tarafından bilinmesine ve anlaşılmasına ihtiyaç doğurmuştur. Bu aynı zamanda Kur-an'ın anlaşılması için de, önemlidir. Çünkü tarihî bir metin olan Kur-an, kendi tarihî bağlamı dışında anlaşılma güçlüğü çekmiş bu sorunun aşılması için de tarihe ihtiyaç duyulmuştur. İşte İslam tarih yazıcılığının temel başlangıç sebebi ve zuhuru burada aranmalıdır yani Kur-an’ın anlaşılmasında, Resulullah'ın bilinmesindedir. Bu iki husus için de gerek sahabeden gerekse tabiinden olayları gören ve duyanların bilgisine başvurulmuş, onların aktardıkları daha sonraları yazıya geçirilmiştir. Bu yazıya geçirme işi, hemen bu zaman başladığı gibi, daha sonraları da devam etmiştir. Bu tarz yazıcılık, rivayet tarzı yazıcılık olarak isimlendirilmektedir. Burada konuyla ilgili rivayetler yan yana veya alt alta verilerek olay anlatılmaya çalışılır, yorum yapmak ve netice çıkarmak pek tercih edilmez. Nihaî kanaatin okuyucu tarafından çıkarılması beklenir. Fethedilen yerler ve fetihlerin gelişmesi hakkında Fütûhât veya Fetihnâme türü eserler, siyasî, idarî ve mali konularda, siyer, ahkamus sultaniye, haraç ve emval kitaplarının ortaya çıkması da yine aynı dönemlerde gerçekleşmiştir. “Gezginlerin not ve hatıralarını kaleme aldıkları seyahatnameler, posta görevlerinin kaleme aldıkları ‘buldan’ türü eserler, coğrafya eserleri cümlesindendir.
Genel dünya tarihi denecek türden en önemli İslam Tarihi kitapları da 2. yüzyıldan sonra yazılmış olmakla beraber, genellikle bunlar, sadece hilafeti merkeze alarak yazılmış kitaplardır.”
ŞEHİR TARİHLERİ
“İslam tarihi kitapları arasında sayılacak türden, hatıratlar, tabakatlar, monografik eserler çok olmakla beraber, çeşitli iş ve meslek gruplarını konu alan eserler de çok sayıdadır” diyen Palabıyık, sözlerini şöyle sürdürdü: “Vezirler, katipler, emirler, fakihler, şairler, muhaddisler, gramerciler, musikişinaslar, mutasavvıflar, tabipler, yazarlar, kadınlar gibi konularda çok sayıda eserler vardır. İslam dünyasının önemli sayılan veya sayılmayan merkezleri hakkında yazılmış olan şehir tarihleri de unutulmamalıdır. Bunca eser hakkında çalışarak İslam Tarihinin çeşitleri dönemlerini aydınlatmak, tarihçiliğin tüm çıkmazları ve problemleriyle karşı karşıyadır. Bir tarihçi, herhangi bir devleti veya zaman dilimini çalışırken neler yaşıyorsa, İslam Tarihçilerinin de aynı şeylerle yüz yüze kaldıkları unutulmamalıdır. İslam tarihi demek Müslümanların tarihi demektir. Yani Müslümanların kültür ve medeniyete katkıları demektir.”

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Özgültekin, sanatı sorguladı
Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bünyamin ...
Türk ressamlardan öze dönüş
AA/Doç. Dr. Haşimov, yaptığı açıklamada, Türk Dünyası’nda uzun bir dönemden ...
Üniversite gençliğinin ilacı: 'Ney'
AYHAN TÜRKEZ(İHA) – Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi ...
 
Yetim Hoca Meşhurlar Suffa’sında
GHA/Erzurum’da ‘Hocaların Hocası’ lakabıyla anılan Mustafa Zihni Efendi’nin, ...
1001 Çocuk, 1001 Dilek
GHA/ Deniz Feneri Derneği, 23 Nisan etkinlikleri kapmasında düzenlediği ...
Rektörler, Erzurum’u gezdi
Erzurum'daki bölge toplantısına katılan Rektörler, kentteki tarihi mekanları ziyaret ettiler.
 
Tarihimize sahip çıkmıyoruz..
GHA/Eğitimci Yazar Muzaffer Taşyürek, Erzurum’da son bir asır içerisinde ...
Şenkaya’da Sanat Fırtınası
Erzurum’un Şenkaya ilçesinde bu yıl ikincisi düzenlenen Türk yarışmasında ...
EDT’den “İki Bavul dolusu” oyun
AA/Erzurum Devlet Tiyatrosunda (EDT) ''Kırmızı Şapkalı Kurt'' ve ''İki ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper gibi derman olacaksın !
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Örnek İnsan Ömer Daştan ve…
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Dadaşların kar üstünde cirit dansı
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kayyım uygulaması milletin ortak talebidir
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Onurun 41. Yılı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva