SANATÇI VE İŞLEVİ
Sanatta yaratıcılık ve yaratıcılığın önündeki engellerle ilgili olarak, üniversite öğrencilerine tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Özgültekin sanatın, hiçten bir şeyler yaratma olduğunu belirterek, yaratıcılığın önündeki engelleri tek tek kaldıranın da, sanatçı olacağını kaydetti. Çağa damgasını vuran hızlı değişimin, belirsizlik ve karmaşanın hakim olduğu yeni bir düzen meydana getirdiğini vurgulayan Özgültekin, “Son yıllarda yaratıcılık, kuruluşların en değerli kaynağı olarak görülmekte ve kuruluşların rekabetçi konumlarını koruyabilmeleri için “yaratıcı örgüt kimliğine kavuşmaları gereği”, genel kabul gören bir yaklaşım olarak benimsenmektedir. Konumuz açısından genel bir tanım yapmak gerekirse yaratıcılık; daha önce varolmayan, orijinal bir şeyin düşünülmesi, yeni ve farklı fikirlerin ortaya konulması, yeni sonuçların üretilmesidir. Yaratıcılık, tüm normal insanların sahip olduğu doğal bir yetenektir. İnsandan insana değişen, bu yeteneğin varlığı ya da yokluğu değil, kullanılma ölçüsüdür. İçinde yaşanılan toplumun, eğitim sisteminin, çalışılan işyerlerinin insanı koşullandıran süreçleri, bireyin bu yeteneğini kullanmasını ve geliştirmesini engellemektedir. Yaratıcı olarak değerlendirilen ya da yaratıcılıklarını ortaya koyabilen insanlar, sözü edilen koşullandırıcı süreçlerden belli ölçüde uzak kalabilen insanlardır” diye konuştu.
SANATKAR, ÖNCÜ REHBER
Sanatta yaratıcılık konusunda, ilişki ve ilişkilendirmenin de büyük rol oynadığını vurgulayan Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bünyamin Özgültekin, ilişkilendirmenin, aslında bir öncü ve rehber özelliğinde olduğunu aktardı. Özgültekin, patates baskısı ile şarabın, buzdolabı ile vagonun arasında bir ilişkilendirmenin söz konusu olamayacağına vurgu yaparak, “Mesela iple çekmek arasında bir ilişkilendirme yapılabilinir. Bu mümkündür. Yaratıcılıkta buradan başlar” dedi.
SANAT BİR CANLANDIRMADIR
Bünyamin Özgültekin, sanatın bir canlandırma ve gösteri olduğunu belirterek, özgür irade için algılama, daha iyi görme, ayrımsamalar yapma, bağlantılar ve yaratıcı ilişkiler kurma anlamına geldiğini de kaydetti. Öğretim üyelerinin de büyük ilgi gösterdiği konferansın sonunda Prof. Dr. Özgültekin, öğrencilerin yönelttiği soruları da cevaplandırdı