ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Evlat nöbetindeki ailelerden destek çağrısı
Evlat nöbetindeki ailelerden destek çağrısı
Erzurum’dan İstanbul’a sanat köprüsü
Erzurum’dan İstanbul’a sanat köprüsü
8 ay sonra geri döndüler
8 ay sonra geri döndüler
Aşkale Çimento’dan mesleki eğitime katkı
Aşkale Çimento’dan mesleki eğitime katkı
PFDK Erzurumspor’a ceza yağdırdı
PFDK Erzurumspor’a ceza yağdırdı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
13 Nisan 2009 Pazartesi - 03:17

Yetim Hoca Meşhurlar Suffa’sında

GHA/Erzurum’da ‘Hocaların Hocası’ lakabıyla anılan Mustafa Zihni Efendi’nin, kayıp olduğu bilinen kabri, Asri Mezarlık’taki ‘Meşhurlar Suffası’nda ortaya çıktı.

Yetim Hoca Meşhurlar Suffa’sında

Hoca Raif (Dinç) Efendi’den, Müftü Solakzade Sadık Efendi’ye kadar tanınmış birçok âlimin hocası olan ve Erzurum’da ‘Yetim Hoca’ olarak anılan Mustafa Zihni Efendi’nin kaybolduğu bilinen kabrinin, Asri Mezarlık’ta olduğu tespit edildi.
TAŞYÜREK AÇIKLAMA YAPTI
Erzurumlu tarih araştırmacısı Muzaffer Taşyürek, ‘Yetim Hoca’ olarak tanınan ve Erzurum’da birçok âlim yetiştiren Mustafa Zihni Efendi’ye ait kabrin yerini tespit ettiğini söyledi. Vefatından sonra Gez Mahallesi’ndeki Gürcü Kapı mezarlığına defnedilen Yetim Hoca’nın, daha sonraki yıllarda mezarlıkların taşınması dolayısıyla kabrinin de kaybolduğunu vurgulayan Taşyürek, ‘Hocaların Hocası’ lakabıyla bilinen Mustafa Zihni Efendi’nin ebedi istirahatgahının, Asri Mezarlık’taki ‘Meşhurlar Suffası’nda olduğunu bildirdi.
ASRİ MEZARLIK’TA KETENCİZADE’YLE BİRLİKTE
Asri Mezarlığa girişte, sağ taraftaki ilk koridorun hemen sonunda bulunan Mustafa Zihni Efendi’ye ait kabrin, şu ana kadar yerinin bilinmediğini ve genel kanaatin kayıp şeklinde olduğunu vurgulayan Muzaffer Taşyürek, Yetim Hoca’nın, Ketencizade Hacı Hafız Muhammed Rüştü Efendi ile yan yana medfun durumda bulunduğunu kaydetti. 29 Şubat 1912 yılında Hakk’a yürüyen Mustafa Zihni Efendi’nin, hayattayken vali ve kumandanlar tarafından sık sık ziyaret edildiğini ve idare ile ilgili işlerde kendisinden devamlı görüş alındığını söyleyen Taşyürek, Yetim Hoca’nın, Erzurum eğitim hayatına bulunduğu katkıların saymakla bitirilemeyeceğini ifade etti. Erzurum’daki ilk resmi görevi rüşdiye muallimliği olan Mustafa Zihni Efendi’nin, 10 yıllık hizmetinin ardından medreseye çekilip, ömrünün sonuna kadar burada ders verdiğini anlattı.
ERZURUM, MANEVİ MİMARLARINI HATIRLAMIYOR
Erzurum’un, Mustafa Zihni Efendi gibi çok sayıda manevi dinamiği ve mimarının bulunduğunu vurgulayan Tarihçi Muzaffer Taşyürek, her bir ismin Erzurum için ayrı değer ve anlam taşıdığını belirtti. Söz konusu eşrafın günümüzde unutulmaya yüz tuttuğunu, hatta birçoğunun hatırlanmadığını vurgulayan Taşyürek, “Millete ve insanlığa önemli hizmetlerde bulunmuş, manevi önderlik yapmış, irşat görevi üstlenmiş çok sayıda alim, müderris ve hocanın yaşadığı bir şehir olan Erzurum, maalesef bu değerlerden bihaber duruma gelmiştir. Bireysel, toplumsal ve kurumsal anlamda hepimize bu konuda büyük sorumluluklar düşüyor. Bir nur gibi etraflarını aydınlatan manevi mimarlarımızı hem bizim tanımamız, hem de tanıtmamız gerekiyor. Bu hususta maalesef üzerimize düşeni yapmıyoruz” diye konuştu.
MUSTAFA ZİHNİ EFENDİ (YETİM HOCA) KİMDİR?

Asıl adı "Mustafa Zihni" olan Yetim Hoca Efendi- aslında Rize'lidir. Pek küçük yaşında dayısı "Fetvacı Hoca" denilen Hacı Mehmet Efendi ile Erzurum'a gelmiş, bütün tahsilini orada O'nun himayesi altında yapmış, bu sebeple baba yüzü görmeden büyüdüğü için "Yetim" olarak anılmıştır. İlk eğitimini Pervizoğlu Medreseleri'nde alan Mustafa Zihni, zamanın birçok hocalarından ayrı ayrı dersler almıştır. Karslı Büyük Hamit Efendiden ve Tabur imamı Dağıstanlı Mehmet Efendi Hoca'dan Farsça öğrenmiş, Mesnev-i Şerifi de yine O'ndan başlayıp bitirmiştir. Mustafa Zihni Efendinin Erzurum'da ilk resmi vazifesi Rüşdiye muallimliğidir. Kırk Çeşme çevresinde Esat Paşa Yokuşu'nda 1875 tarihinde, "Erzurum Mülkiye Rüşdiyesi" ismiyle açılan bu mektebin başmuallimliğine, yine Cimilli soyundan tanınmış bilgin İbrahim Selâmı Efendi getirilmiş, muallimi saniliğine de Yetim Hoca Efendi tayin edilmiştir.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
bedir 24 Nisan 2009 Cuma 02:10

bu bilgileri sizlerden daha net alabildiğime çok sevindim yetim hocanın babamın dedesi olduğunu büyüklerimden öğrenmiştim kendisini araştırıyordum.büyüklerimizi unutmamız hatta ziyaret etmemiz lazım.en çok istediğimde inşallah olur.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
1001 Çocuk, 1001 Dilek
GHA/ Deniz Feneri Derneği, 23 Nisan etkinlikleri kapmasında düzenlediği ...
Rektörler, Erzurum’u gezdi
Erzurum'daki bölge toplantısına katılan Rektörler, kentteki tarihi mekanları ziyaret ettiler.
Tarihimize sahip çıkmıyoruz..
GHA/Eğitimci Yazar Muzaffer Taşyürek, Erzurum’da son bir asır içerisinde ...
 
Şenkaya’da Sanat Fırtınası
Erzurum’un Şenkaya ilçesinde bu yıl ikincisi düzenlenen Türk yarışmasında ...
EDT’den “İki Bavul dolusu” oyun
AA/Erzurum Devlet Tiyatrosunda (EDT) ''Kırmızı Şapkalı Kurt'' ve ''İki ...
“Farklı Bir Gece”
GHA/Erzurum Vefa Derneği’nin düzenlemiş olduğu “Farklı Bir Gece” isimli ...
 
“Sanat, yürekle düşünmektir”
Atatürk Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Özbek, ...
‘Sintesi’, Sanatseverlerle buluştu
Atatürk Üniversitesi Sanat Etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen ”Sintesi” ...
1.Uluslararası Şiir Şöleni başlıyor
İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan, Ağrı Valiliği ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper gibi derman olacaksın !
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Örnek İnsan Ömer Daştan ve…
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Dadaşların kar üstünde cirit dansı
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kayyım uygulaması milletin ortak talebidir
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Onurun 41. Yılı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva