Oltu Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin bir kültür hizmeti olarak basılan ve dört bölüm olarak hazırlanan kitapta, Oltu ve yöresine ait fıkralarla, ünlü nüktedanlar anlatılıyor.
162 yöresel fıkra
Oltu kaymakamı Ömer Lütfi Yaran’ın takdim yazısıyla başlayan kitabın birinci bölümünde, mizah, fıkra, nükte ve latife konularında genel bilgilere yer verilirken, ikinci bölümde de, Oltu Havzası olarak tanımlanan “Oltu, Olur, Şenkaya, Narman ve Tortum’a” ait 162 fıkranın sunumu yapılıyor. Bu fıkraların, çok az bir kısmı yazılı kaynaklardan olmak üzere önemli bir bölümünün, bölgede yapılan araştırma, inceleme ve derleme faaliyetleri ile saha araştırması yapılarak derlendiği öğrenilirken, fıkraların daha önce herhangi bir yerde yayınlanmadığı kaydedildi. Üçüncü bölümde ise, yörede söz ve tavırlarıyla tanınan dört nüktedan çeşitli özellikleriyle anlatılıyor.
Kitabın dördüncü bölümünde ise, yazarın çeşitli zamanlarda kaleme aldığı, bazıları daha önce yöresel gazete, dergi ve internet sayfalarında yayınlanmış olan mizah içerikli yazılarından oluşuyor. Kitabın en sonunda ise, fıkraların derlendiği kaynak kişilerin kısa bilgileri ve fotoğraflarına yer veriliyor.
ESERİN 2. CİLDİ DE HAZIRLANIYOR
Oltu Kaymakamlığı tarafından bir kültür hizmeti olarak bastırılan kitabın ikinci cildinin de, yayına hazırlanmakta olduğunu söyleyen Araştırmacı Temel Vural, yörenin, halk kültürü ve mizah edebiyatı açısından son derece zengin olduğunu belirtti. Vural, “Ancak öteki kültür varlıklarımız gibi sözlü kültür değerlerimiz de, bugüne kadar ne yazık ki gerekli ilgiyi görmemiş. İşte biz bu ihmali bir nebze olsun telafi etmek maksadıyla böyle bir çalışmayı gerçekleştirdik. Okuyuculardan gelen ilk olumlu değerlendirmeleri görünce, çok isabetli bir iş yaptığımızı şimdi daha iyi anlıyorum” dedi.
OLTU HAVZASININ KÜLTÜREL TANITIMI
“Oltu Havzası Kültür Serisi” içinde yer alan başka kitap çalışmalarının sürdüğünü, bu serinin ikinci kitabı olan “Olur Halk Şairlerinden Karnavaslı Âşık Halil” adlı kitabının da Olur Kaymakamlığı ve Olur Belediyesinin bir kültür hizmeti olarak bastırıldığını hatırlatan Temel Vural, çalışmalarının bundan sonra da daha hızlı bir tempoyla devam edeceğini söyledi. Yazarın akıcı ve sade üslubuyla bir çırpıda okunabilen eser ismiyle ve içeriğiyle “Oltu Havzası” adıyla yayınlanan ilk kültürel çalışma olma özelliğini taşıyor.