EDA IŞIK (İHA) - Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, kız öğrenciler ile erkek öğrenciler arasında okuma-yazma oranındaki farkın yüzde 1'in altına düştüğünü söyledi.
MEB ve TOBB işbirliğinde düzenlenen 'Hayat Boyu Öğrenme ve Özel Öğretim Kurumları'nın Rolü' kongresinde konuşan Bakan Çubukçu, yürütülen 'Haydi Kızlar Okula' ve 'Baba Beni Okula Gönder' kampanyalarıyla kız öğrenciler ile erkek öğrenciler arasında okuma oranındaki farkın yüzde 1'in altına düştüğünü söyledi. Okuma oranının yüzde 100'e ulaştığını ifade eden Çubukçu, istihdama yönelik Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile yaptığı çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Çubukçu, 2002-2011 yılları arasında 804 alanda 27 bin 620 kurs açtıklarını ve 520 bin 593 kişiye kurs verdiklerini söyledi.
HİSARCIKLIOĞLU’NU DEĞERLENDİRMESİ
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, hayat boyu öğrenmeyi önemsediğini çünkü öğrenme durduğu zaman gelişimin duracağını ifade etti. Hayat boyu öğrenme modelinin bundan 800 yıl önce bu topraklarda hem de tüccar ve sanayiciler arasında yerleşik bir sistem olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Bizim şu anda gelişmiş ülkelerden ve Avrupa'dan örnek alarak uygulamaya çalıştığımız sistemin özü bu değil midir? Gelişmiş ülkelerdeki başarılı uygulamaları elbette örnek alacağız, ama şunu da hiçbir zaman unutmayalım,
bu işin patenti aslında bize ait. İşte bu nedenle biz kendi malımıza sahip çıkmak zorundayız. Bu alanda dünyaya örnek olacak bir modeli yeniden ortaya koymak zorundayız. Bu bizim hem tarihimize hem de ülkemize karşı sorumluluğumuzdur" diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, hayat boyu eğitim sistemiyle bilgi seviyesini de yineleyen toplumların tarihte her zaman yükseldiğine işaret ederek, çünkü ekonomik altyapının buna göre şekillendiğini ifade etti.
Ömür boyu eğitim sisteminin profesyonelce dizayn edilmesi gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bu anlamda özel sektör kurumlarına ve üniversitelere çok büyük rol düştüğünü söyledi.