SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Uykusunda horlayanlar, nefes alıp vermekte güçlük çekenler ve solunumu durma noktasına kadar gelenler, Erzurum Nihat Kitapçı Göğüs Hastanesi bünyesinde hizmet veren Uyku Laboratuarı’na akın ediyorlar. Laboratuarda bir gece misafir edilen hastalar, uykularındaki tüm faaliyetleriyle 8 saat boyunca gözlem altında tutuluyorlar.
Erzurum Nihat Kitapçı Göğüs Hastanesi bünyesinde hizmet veren Uyku Laboratuarı, her gün onlarca hastanın akınına uğruyor. Uykusunda horlayanlardan solunum güçlüğü çekenlere kadar, uykusuzluk sorunu yaşayanlardan soluk alışverişi duranlara kadar birçok hasta, Uyku Laboratuarı’nda bir gece misafir edilerek, gözlem altında tutuluyor. Göğüs Hastanesi Başhekimi Ayhan Yiğit, Uyku Laboratuarı’ndan sağlık hizmeti alan hastaların sayısının giderek artış gösterdiğini belirterek, şimdilik yatak ve gözlem cihazı sayısının 2 olduğunu, buna rağmen gelen taleplerin tamamına cevap vermeye çalıştıklarını söyledi. Geçtiğimiz yıl Uyku Laboratuarı’nın 243 kişiye hizmet verdiğini, 2011 yılının ilk 3 aylık döneminde ise, misafir edilmek suretiyle uykusunda gözlem altına alınan hasta sayısının 70 olduğunu kaydeden Yiğit, “Uykuyla ilgili olarak çeşitli yakınmaları olan hastalar, bu laboratuardaki gözlem sürecinin ardından eski uyku kalitelerine yeniden kavuşabiliyorlar.” dedi.
UYKU SORUNU YAŞAYANLAR, BİR GECE MİSAFİR EDİLİYOR
Göğüs Hastanesi Uyku Laboratuarı’ndan sorumlu Göğüs Hastalıkları Uzmanı Ayşem Öztin Güven ise, çeşitli uyku problemleri olan hastalara uyguladıkları teşhis ve tanı sürecine ilişkin olarak bilgiler verdi. Uykusunda horlayanlar, nefes alıp vermekte güçlük çekenler ve solunumu duranlara yönelik sağlık hizmeti verilen laboratuarın akşam saat 22.00 ile 23.00 saatlerinde hizmet vermeye başladığını belirterek, “Yakınması olan hastalarımızdan her gün iki kişiyi laboratuarımda misafir ediyoruz. Laboratuarlardaki yataklarda uyuyan hastalar, EEG, EMG ve EKG gibi takiplerden geçiriliyorlar. Bununla birlikte video ses kaydı yapılıyor. En son tıbbi teknoloji kullanılarak sağlık hizmeti verilen laboratuarda hastanın uykudaki tüm hareketleri ve etkinlikleri sistem tarafından saniye saniye kaydediliyor. Uyku sona erdikten sonra sistem tarafından hazırlanan rapor, alanında uzman mütehassıslarca okunuyor ve gerekli tedavinin şekli belirleniyor.” diye konuştu.
MEMURLAR, AYDINLAR VE ESNAF KESİMİ, UYKU SORUNU YAŞAYAN KESİM
Sistem tarafından kaydedilen verilerin bir rapor haline getirildiğini ve gerekli değerlendirmenin yapılmasının ardından hasta için cihaza ihtiyaç olup olmadığına ya da ilaç tedavisine başlanıp başlanmayacağına karar verildiğini kaydeden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Güven, laboratuardan sağlık hizmeti alan hastaların profillerine ilişkin olarak bilgiler de verdi. Genellikle memur, esnaf ve aydın diye tabir edilen kesimin, uykuda horlama, uyku apnesi veya soluk alıp vermede güçlük çektiğini vurgulayan Güven, “İnsanımız uyku konusunda gerekli hassasiyete sahip değil. Halbuki uyku halindeyken görülen bazı sıkıntılar, ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabiliyor. Bu nedenle uykuyla ilgili sorunu bulunanları, laboratuarımızdan sağlık hizmeti almaya davet ediyoruz.” dedi.