ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da 7.6 kilo metamfetamin ele geçirildi
Erzurum’da 7.6 kilo metamfetamin ele geçirildi
Allahuekber Şehitleri rahmet niyazlarıyla anıldı
Allahuekber Şehitleri rahmet niyazlarıyla anıldı
Doğu Ekspresi Erzurum’daydı
Doğu Ekspresi Erzurum’daydı
‘Ayın Tarihi’ dergisi  Kasım sayısı yayımlandı
‘Ayın Tarihi’ dergisi  Kasım sayısı yayımlandı
Dağcılar Sarıkamış Şehitleri için yürüdü
Dağcılar Sarıkamış Şehitleri için yürüdü
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
14 Nisan 2011 Perşembe - 08:44

Kar bereket mi, çile mi?

Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Yıldız, Erzurum’a Nisan ayında yağan karın ekilebilir topraklar üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Prof. Dr. Nesrin Yıldız, “Kar yağışı ile doğada doğal bir hijyen sağlandığı gibi, toprağa bitkiler için gerekli atmosferik bazı besin girdileri de kazandırılmaktadır.” dedi.

Kar bereket mi, çile mi?

SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Yıldız, Erzurum’a Nisan ayında yağan karın ekilebilir topraklar üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Prof. Dr. Nesrin Yıldız, “Kar yağışı ile doğada doğal bir hijyen sağlandığı gibi, toprağa bitkiler için gerekli atmosferik bazı besin girdileri de kazandırılmaktadır.” dedi.
YILDIZ’IN DEĞERLENDİRMESİ
Erzurum’da önceki gün başlayan ve dün de gün boyu devam eden kar yağışının ekili arazilere zarar vereceği yönündeki tartışmaları, Prof. Dr. Nesrin Yıldız değerlendirdi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Yıldız, kar yağışının toprak verimliliği üzerine etkilerini anlattı. Dünyada mevcut çeşitli ekosistemlerin verimliliğini etkileyen en önemli faktörün toprakların doğası olduğunu kaydeden Yıldız, “Topraklar daima bitkiler ve diğer organizmalar için yaşamsal öneme sahip olduğundan dolayı, besin zincirinin ilk halkasını oluşturmaktadırlar. Bir tarımsal üretim alanı ve ortamı olarak toprak bitkilere durak yeri ve besin kaynağı olduğu gibi, insan faaliyetleri ile ortaya çıkan çevre kirliliğinin etkisini azaltacak bir filtre, tampon ve değiştirici sistem olarak işlev yapmaktadır.” dedi.
Toprakta bitki gelişimini etkileyen faktörlerin bitki genetiği ve çevresel faktörler olarak ele alınabileceğini kaydeden Yıldız, çevresel faktörlerin ise, iklim ve toprak özellikleriyle ilgili olduğunu belirtti.
TOPRAĞIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ VE VERİMLE OLAN İLİŞKİSİ
Toprağın fiziksel özelliklerinden biri olan ‘Strüktür’ ile ilgili olarak, çiftçilerin ‘toprak tavı’ kavramını kullandıklarını anlatan Yıldız, “Toprak tavı, optimum su ve hava içeren toprak olarak tanımlanır. Diğer bir ifadeyle, toprak tavı, toprağın tarım aletleri ile işlenmesine en uygun durumudur. Ancak söz konusu toprağın üretken olabilmesi, toprak strüktürel durumu gibi, bazı fiziksel koşullarının yerinde olmasıyla mümkündür. Tohumun çimlenmesi dahi, toprakta uygun su ve hava düzeni ile ilgilidir. Toprakta kötü hava ve su düzeni, mikroorganizma aktivitesini de olumsuz etkileyerek, organik madde ayrışmasını güçleştirir. Toprak strüktürünün oluşmasında etkili olan, çevresel faktörlerden biri de, fiziksel faktörler olup; sırasıyla ıslanma, kuruma, donma ve çözünmedir.” diye konuştu.  
SOĞUK YÖRELERDE GECİKEN KARIN ZARARDAN ÇOK FAYDASI VAR
Normal koşullarda toprak tavına olumlu etkisi olan kar yağışı ve donun, geç dönemlerde ekim dikim işlemi tamamlanmış alanlarda olumsuz etkiler yapıp zarar verebildiğini dile getiren Yıldız, “Örneğin elma bahçeleri İlkbahar erken donlarından özellikle çiçeklenme döneminde büyük oranda zarar görmektedir. Sıfırın altındaki sıcaklıklarda toprak donarak çatlar ve orada bulunan bitki kökleri koparak zarara uğrayabilir Diğer taraftan İlkbaharda yağan kar meyve ağaçlarının dalları üzerinde birikerek ağırlık yapmakta, mekanik zarar vererek kırılmalara yol açmaktadır. Bu zararlı etkisi yanında soğuk yörelerde bir örtü oluşturarak, kışlık buğdayların ani soğuklardan korunmasına yardımcı olur. Sıcaklığın en düşük olduğu saatler sabaha yakın saatler olup; genellikle gündoğumundan hemen önce pik değere ulaşmaktadır. Tarımsal üretiminde meydana gelen zararlar, genellikle bu aralıkta meydana geldiğinden, üreticilerimizin tedbirlerini bu periyot için planlaması, meydana gelebilecek zararı en aza indirecektir.” ifadelerini kullandı.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uyku Laboratuarı ilgi buldu
Uykusunda horlayanlar, nefes alıp vermekte güçlük çekenler ve solunumu ...
TCDD’de online yatırım
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Erzurum’u yeni hizmetlerle ...
En çok kredi kartlarını şikayet ettik
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 2010 yılında 7 bin 627 ...
 
KOBİ Kredi kullanımında artış
KOBİ'lerin 2011 yılı Şubat itibariyle bankacılık sektöründen kullandığı ...
Türk işçileri 50 yıldır yurt dışında
Yrd. Doç. Dr. Lütfi Sezen, 2011 yılının, Türk işçilerinin Batı Avrupa’ya ...
Sürücüler dikkat..!
Trafik cezalarının tahsil ve takibi yönetmeliğine göre, trafik idari para ...
 
Şiddet aile yapımızı tehdit ediyor
Erzurum’da yapılan bir araştırmaya göre kadınların büyük çoğunluğunun ...
Akademisyenler mutlu değil..
Yapılan bir araştırmada, akademisyenlerin yüzde 82'sinin mobbinge(bezdiri) ...
Doğu üniversitelerinde uluslararası rekabet
Uluslar arası üniversitelerle işbirliği sürecinde Doğu Anadolu Bölgesinde ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Kasadaki Altın Saatler
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva