ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Trendyol 1. Lig: E.Erokspor: 1 - Adanaspor: 0
Trendyol 1. Lig: E.Erokspor: 1 - Adanaspor: 0
Kutlu: ‘Fazla transfer düşünmüyoruz’
Kutlu: ‘Fazla transfer düşünmüyoruz’
Uzgur: ‘Beklemediğimiz bir yenilgi aldık'
Uzgur: ‘Beklemediğimiz bir yenilgi aldık'
Erzurumspor 4 haftalık suskunluğunu bozdu: 2 - 0
Erzurumspor 4 haftalık suskunluğunu bozdu: 2 - 0
Erzurum MEM raporu açıklandı
Erzurum MEM raporu açıklandı
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
19 Ağustos 2015 Çarşamba - 01:07

Nereden nereye geldik?

M.AKDAĞ-2000’li yılların başına kadar cep telefonu kullanımının en az düzeyde olduğu, bilgisayarlı hane sayısının parmakla gösterilir düzeyde bulunduğu Erzurum ve yer aldığı bölgede her evde birden fazla cep telefonu ve yoğunluklu olarak en az bir bilgisayar var.

Nereden nereye geldik?

2000’li yılların başına kadar cep telefonu kullanımının en az düzeyde olduğu, bilgisayarlı hane sayısının parmakla gösterilir düzeyde bulunduğu Erzurum ve yer aldığı bölgede her evde birden fazla cep telefonu ve yoğunluklu olarak en az bir bilgisayar var.

ÇARPIÇI SONUÇ

Erzurum ve bulunduğu istatistiki bölgelerde bilgisayar ve internet kullanımı artış gösterdi. Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması, 2015 sonuçlarına göre, Erzurum ile birlikte Erzincan, Bayburt, Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan’ın yer aldığı Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde bilgisayar kullanım oranı yüzde 37.9, internet kullanım oranı ise yüzde 40.2 olarak gerçekleşti.

TÜİK VERİLERİ

İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması Düzey 1'e göre bireylerin bilgisayar ve İnternet kullanım oranı, 2015 verilerinde Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde bilgisayar kullananların yüzde 44.8’ni erkekler, yüzde 31.1’ini ise kadınlar oluşturdu. İnternet kullanım oranı ise erkeklerde yüzde 50.2, kadınlarda yüzde 30.4 olarak belirlendi.

İNTERNET ERİŞİMİ VE BÖLGE

İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması Düzey 1 bazında hanelerde İnternet erişimi, 2015 verilerine göre, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde bilgisayarı bulunan hanelerin yüzde 51.6’sında internet erişimi bulunuyor. Bu hanelerde bilgisayarı bulunan ve internet erişimi bulunmayan hane sayısı oranı ise yüzde 47.6. Bilinmeyenlerin oranı ise yüzde 0.8.

DÜZENLİ İNTERNET KULLANIMI VE KUZEYDOĞU

İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması Düzey 1'e göre son üç ay içinde düzenli İnternet kullanan bireyler 2015 Araştırmasında Kuzeydoğu Anadolu İstatistik Bölgesinde düzenli internet kullanım oranı yüzde 88.6’ya çıktı. İnternet erişimi bulunan hanelerde düzenli internet kullanan erkeklerin oranı yüzde 89.3, kadınların oranı ise yüzde 86.4 olarak hesaplandı.

HANEHALKI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIM ARAŞTIRMASI, 2015

İnternet kullanan bireylerin oranı yüzde 55,9 oldu. Bilgisayar ve internet kullanım oranları 2015 yılı Nisan ayında 16-74 yaş grubundaki bireylerde sırasıyla yüzde 54,8 ve yüzde 55,9 oldu. Bu oranlar erkeklerde yüzde 64 ve yüzde 65,8 iken, kadınlarda yüzde 45,6 ve yüzde 46,1’dir. Bilgisayar ve internet kullanım oranları, 2014 yılında yüzde 53,5 ve yüzde 53,8’di.

ON HANENİN YEDİSİ İNTERNET ERİŞİM İMKANINA SAHİP

Türkiye genelinde İnternet erişim imkanına sahip hanelerin oranı 2015 yılı Nisan ayında yüzde 69,5 oldu. Evden internete erişimi olmayan hanelerin yüzde 59,5’i evden internete bağlanmama nedeni olarak internet kullanımına ihtiyaç duymadıklarını belirtti. Bunu yüzde 44,7 ile internet kullanımının yeterince bilinmediği, yüzde 38,5 ile bağlantı ücretlerinin yüksekliği takip etti.

Genişbant internet erişim imkanına sahip hanelerin oranı yüzde 67,8 oldu. Buna göre hanelerin yüzde 37,4’u sabit genişbant bağlantı (ADSL, kablolu internet, fiber vb.) ile internete erişim sağlarken, yüzde 58,7’si mobil genişbant bağlantı ile internete erişim sağladı. Darbant bağlantı ise hanelerin yüzde 2,7’sinde internet erişimi için kullanıldı.

HANELERİN YÜZDE 96,8’İNDE CEP TELEFONU VAR

Hanelerin 2015 yılı Nisan ayında yüzde 96,8’inde cep telefonu veya akıllı telefon bulunurken, sabit telefon bulunma oranı yüzde 29,6 oldu. Aynı dönemde hanelerin yüzde 25,2’sinde masaüstü bilgisayar, yüzde 43,2’sinde taşınabilir bilgisayar ve yüzde 20,9’unda İnternete bağlanabilen TV bulunmaktadır.

İNTERNET KULLANIM AMAÇLARI ARASINDA SOSYAL MEDYA İLK SIRADA YER ALDI

İnternet kullanım amaçları dikkate alındığında, 2015 yılının ilk üç ayında internet kullanan bireylerin yüzde 80,9’u sosyal medya üzerinde profil oluşturma, mesaj gönderme veya fotoğraf vb. içerik paylaşırken, bunu yüzde 70,2 ile online haber, gazete ya da dergi okuma, yüzde 66,3 ile sağlıkla ilgili bilgi arama, yüzde 62,1 ile kendi oluşturduğu metin, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb. içerikleri herhangi bir web sitesine paylaşmak üzere yükleme, yüzde 59,4 ile mal ve hizmetler hakkında bilgi arama takip etti.

İNTERNET EN ÇOK EVDE KULLANILDI

İnterneti 2015 yılının ilk üç ayında kullanan 16-74 yaş grubu bireylerin yüzde 87,1’i evde kullandı. Bunu yüzde 42,5 ile işyeri, yüzde 37,7 ile akraba, arkadaş evleri, yüzde 29,2 ile alışveriş merkezi, havaalanı, vb. kablosuz bağlantının yapılabildiği yerler takip ederken, internet kafede kullanım oranı yüzde 10,6 oldu.

EV VE İŞ YERİ DIŞINDA İNTERNET KULLANIMI İÇİN TAŞINABİLİR CİHAZ KULLANIMI ARTTI

İnterneti 2015 yılının ilk üç ayında kullanan bireylerin yüzde 74,4’ü ev ve işyeri dışında internete kablosuz olarak bağlanmak için cep telefonu veya akıllı telefon kullanırken, yüzde 28,9’u taşınabilir bilgisayar (dizüstü, netbook, tablet vb.) kullandı. Bu oranlar 2014 yılının aynı döneminde sırasıyla yüzde 58 ve yüzde 28,5 idi.

İNTERNET KULLANAN BİREYLERİN YÜZDE 53,2’Sİ E-DEVLET HİZMETLERİ KULLANDI

İnterneti 2014 yılı Nisan ayı ile 2015 yılı Mart aylarını kapsayan on iki aylık dönemde kullanan bireylerin kişisel amaçla kamu kurum/ kuruluşları ile iletişime geçmek veya kamu hizmetlerinden yararlanmak için interneti kullanma oranı yüzde 53,2 oldu. Bu oran önceki yılın aynı döneminde (2013 Nisan-2014 Mart) yüzde 53,3’tü. Kullanım amaçları arasında kamu kuruluşlarına ait web sitelerinden bilgi edinme yüzde 50,5 ile ilk sırayı aldı.

İNTERNET ÜZERİNDEN ALIŞVERİŞ ARTTI

İnternet kullanan bireylerin internet üzerinden kişisel kullanım amacıyla mal veya hizmet siparişi verme ya da satın alma oranı yüzde 33,1 oldu. Önceki yıl İnternet üzerinden alışveriş yapanların oranı ise yüzde 30,8’di.

İnternet üzerinden alışveriş yapan bireylerin 2014 yılı Nisan ile 2015 yılı Mart aylarını kapsayan on iki aylık dönemde yüzde 57,4’ü giyim ve spor malzemesi, yüzde 27’si seyahat bileti, araç kiralama vb, yüzde 25,5’i ev eşyası (Mobilya, oyuncak, beyaz eşya vb), yüzde 22,4’ü elektronik araçlar (Cep telefonu, kamera, radyo, TV, DVD oynatıcı vb.), yüzde 18,4’ü kitap, dergi, gazete (e-kitap dahil) aldı.

İnternet üzerinden 2014 yılı Nisan ile 2015 yılı Mart aylarını kapsayan on iki aylık dönemde satın alış ya da sipariş veren bireylerin yüzde 23,2’si sorun yaşadı. En çok karşılaşılan sorun türleri teslimatın belirtilenden daha yavaş olması yüzde 47 ve yanlış veya hasarlı ürün veya hizmetin teslim edilmesi yüzde 45,4 oldu.

DÜZENLİ İNTERNET KULLANICISI ARTTI

Son 3 ay içerisinde İnternet kullanan bireylerden İnterneti hemen her gün veya haftada en az bir defa kullanan bireylerin oluşturduğu düzenli İnternet kullanıcı oranı 2015 yılının ilk üç ayında yüzde 94,2 oldu.

 
Erzurum patente yoğunlaştı
 
Kığı yolunda kaza: 15 yaralı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kutsal Yolculuk 21 Ağustos’ta başlıyor
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen 2015 yılı hac organizasyonunun detayları açıklandı.
Görmez’den çarpıcı açıklamalar
İl Müftüleri İstişare Toplantısı Ankara’da başladı. Diyanet İşleri Başkanı ...
Diva Sen Başkanı Temel’den tv uyarısı
M.COŞKUN-Diva- Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Erzurum Şube Başkanı Osman ...
 
Su Ürünleri’nden ‘ambalajda’ yeni konsept
Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Laboratuarında, ...
Erzurum’un maşallahı var
Türkiye’de geçtiğimiz yıl çıkan 2 bin 149 orman yangınında 3 bin 117 hektar ...
Erzurum’da yazılım etkinliği
Dijital Gelecek Hareketi bir çok katılımcının ilk kez uygulama geliştirdiği ...
 
Palandöken’de eşsiz gök manzarası
Halk arasında "yıldız kayması" olarak adlandırılan meteor yağmurlarından ...
Terör olaylarına bilimsel yaklaşım
Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Savaş Eğilmez, Türkiye’nin ...
Diyanet’ten DAEŞ Raporu…
Diyanet İşleri Başkanlığı, "DAEŞ terör örgütünün hedefi, faaliyetleri ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Tek Ayaklısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva