ORHAN YILDIRIM(CİHAN)- Erzurum Nenehatun Kadın Doğum Hastanesi'nde doğum korkusu yaşayan hamilelere psikolojik destek veriliyor.
Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük yataklı kadın doğum hastanelerinden birisi olan Nenehatun Kadın Doğum Hastanesi'nde yatan hamilelere psikolojik danışmanlık ve destek sağlanıyor. Sağlık Bakanlığı'nca ataması yeni yapılan psikolog Berdil Doğan, günde ortalama 25 doğum hastasına psikolojik destek hizmeti sunuyor.
//HASTALARA PSİKOLOJİK DESTEK
Hergün yatan bütün doğum hastalarını ziyaret eden Psikolog Doğan, doğum öncesi, doğum esnası ve sonrasında hamilelerin endişe ve kaygılarıyla başa çıkmaları konusunda hizmet veriyor. Psikolog Berdil Doğan, hastaların yanı sıra çalışan 350 personele de danışmanlık hizmeti sunuyor. Kadınların doğum öncesinde korku ve panik yaşadıklarını belirten Doğan, görevi başladıktan sonra her gün ortalama 25 yatan hamile kadınla görüşüp psikolojik destek verdiğini ve bunun da hastalar üzerinde olumlu etki yaptığını söyledi.
//HASTALARIN KORKUSU GİDERİLİYOR
Özellikle ilk doğumlarını yapacak hamilelerin büyük korku yaşadığına değinen Psikolog Berdil Doğan, "Doğum korkusu yaşayan hamilelerin sayısı oldukça fazla. Doğum öncesinde, esnasında ya da sonrasında anne adayları ve annelerle görüşüp psikolojik destek sağlıyoruz. Psikolojik destek alan hamileler daha rahat ve özgüven içerisinde doğumhaneye girip doğumlarını yapmakta. Özellikle doğum sonrası emzirme, süt gelmemesi, anne-bebek duygusal bağı gibi konularında hastalarımıza bilgi aktarmaktayız." dedi.
Hastaların yanı sıra aralarında doktorların da bulunduğu bütün hastane personeline de talep olması halinde psikolojik destek verdiğine dikkat çeken Doğan, personel stres kökenli sorunlar yaşıyor. Bunlarla konuşunca daha rahatlamış olarak görevlerini yerine getiriyorlar." dedi.
//HASTALAR DA PERSONEL DE MEMNUN
Nenehatun Kadın Doğum Hastanesi Başhekimi Uzman Doktor Remzi Arslan, geçen ay göreve başlayan psikoloğun verdiği hizmetten personelin ve hastaların memnun kaldığını kaydetti. 150 yatak kapasiteli hastanelerinde yılda 160 bin hastaya hizmet sunduklarının altını çizen Başhekim Arslan, "Yoğun bir çalışma temposu yaşıyoruz. Bu süreçte personel de büyük özveri ile hizmet sunmaya çalışıyor. Psikoloğumuz sayesinde hem personel hem de yatan hastalarımıza daha kaliteli hizmet vermeye başladık. Çünkü her şeyin başı moral ve güçlü özgüven duygusuna sahip olmak. Bu arada Türkçe bilmeyen doğum hastalarına da Kürtçe bilen personel vasıtasıyla doğum öncesi psikolojik destek sağlanıyor." diye konuştu.
Doğum öncesi psikolojik destek aldığını ifade eden Aysel Özcaneroğlu, "Doğum öncesi çok korkuyordum. Psikologla konuştuktan sonra korku ve kaygılarımın tamamen yersiz olduğunu anlayınca doğumhanenin kapısından içeri daha rahat girdim." dedi.