SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Büyük şehirlerde korkulu rüya haline gelen trafik yoğunluğu sürücüler için stres kaynağı olurken, uzmanlar fiziksel ve psikolojik sağlık problemlerine sebep olan trafik stresinin önüne geçebilmek için sürücülere altın tavsiyelerde bulunuyorlar.
Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Psikolog Veysi Saçak, trafik yoğunluğunun sebep olduğu stresi kontrol altına almanın mümkün olduğunu söyledi. Saçak, “Direksiyon başında klasik müzik dinleyip sakinleşin, yavaş ve derin nefes alarak gevşeyin, trafikle yaşamaya alışın, dikkatinizi daha olumlu ve zevkli şeylere çevirin.” tavsiyesinde bulundu.
Psikolog Veysi Saçak, trafik sıkışıklığında stres kontrolüyle ilgili olarak önemli bilgiler verdi. Stresin yüzde 80 ile 85 oranında fiziksel ve psikolojik sağlık problemlerine yol açtığını ifade eden Saçak, günlük yaşantının hangi bölümünde olursa olsun, stresi kontrol edebilmenin genel sağlık için yararlı olacağına dikkat çekti.
//STRESTEN ARINMANIN YOLLARI
Saçak, trafik sıkışıklığında araç içindekileri bekleyen en önemli sorunun stres olduğunu belirterek, klasik müzik dinlemenin, sakinleşmek için en ideal yol olacağını söyledi. Psikolog Saçak, “Ancak trafikte canlı ve eğlenceli müzik dinlenmesi daha doğrudur. Yavaş ve derin nefes alarak gevşeme sağlanabilir. İçinde bulunulan durumla ilgili algılama değiştirilmeli, trafik sorunu, olumsuz olarak algılanmaktansa, nötr hale getirilmelidir. Örneğin; ‘kahrolası trafik' yerine, ‘trafik benim günlük yaşantımın bir parçası, işime gidip gelebilmek için bu trafiği yaşamalıyım’ şeklinde düşünmek, daha yatıştırıcı olacaktır. Dikkatimizi daha olumlu ve zevkli şeylere çevirmek yararlı olacaktır. Örneğin; radyoda zevkimize göre bir program belirlemek, günlük olarak takip etmek veya arabada yanınızda biri veya birileri varsa ilginç, dikkat çekici konular üzerinde sohbet etmek olabilir. Stres anında ağız kuruluğu yaşanacağından araçta su bulundurulmalıdır. Bununla birlikte yemesi kolay yiyecekler, dikkat dağıtmak ve var olan açlığı kısa süreli bastırmak adına iyi olabilir. Ancak bu işlemin araç kullanmaya engel olmayacak şekilde yapılması gerekir.” diye konuştu.
//ARAÇ SÜRÜŞ POZİSYONU VE STRES
Trafikten kaynaklanan strese, sürücülerin neden olabildikleri gibi, yayaların da sebebiyet verebileceklerini kaydeden Veysi Saçak, “Trafikte sorunsuz bir biçimde seyrederken, öndeki aracın aniden durması, kırmızı ışıkta durmadan geçmesi ya da ani şerit değiştirmesi, direksiyon başındaki sürücüye panik yaşatacağından strese de neden olabilecektir. Bununla birlikte kaldırımlar yerine trafik akışı içerisinde yürüyen yayalar da, sürücüleri strese sokan bir başka faktördür.” ifadelerini kullandı.
İnsanlardan kaynaklanan faktörler kadar, fiziki faktörlerin de trafikte strese neden olabileceğini anlatan Saçak, özellikle araç koltuklarının, doğru ayarlanmaması halinde omurgaya yapacağı baskının huzursuzluğa ve dolayısıyla strese sebebiyet verebileceğini ifade etti. Saçak, “Bindiğimiz araçtaki koltuğun bizi rahatlatmasına dikkat etmeliyiz. Çünkü bel ve sırt ağrılarına neden olan koltuklar, stresi tetikleyen faktörlerdir. Direksiyon başındayken tartışmamaya, yüksek sesle konuşmamaya da özen göstermeliyiz. Çünkü gürültü de, insanda stresi tetikleyen bir başka unsurdur. Bu ve bunun gibi önlemlerle stresi ortadan tamamen kaldırmak mümkün değildir, ancak azaltmak imkan dahilindedir.” şeklinde konuştu.