Bakan Yıldız, Kerkük-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nda son aya girildiğini belirterek, "Petrol hattıyla ilgili çalışmalar devam ediyor. İki konu hakkında görüşmeler devam ediyor. 15-20 yıllık bir süre için 70 milyon ton anlaşma imzalayacağız. Irak'ın normalleşmesi, petrolde stratejik açıdan ve ihraç edilebilme açısından önemlidir" dedi.
//"NABUCCO PROJESİ ANAYASA PAKETİNDEN DAHA ÇOK KONUŞULACAK"
Yıldız, Nabucco projesinde büyük ortaklıklardan bahsedildiğini dile getirerek, "5-6 anlaşma yapılacak. 26 başlıkta konular toplandı. Ortakların hukuki düzenlemeleri nasıl yapacakları görüşülecek. 7-8 milyar dolarlık bir proje, 4-5 yıl içinde Anayasa paketinden daha fazla gündemde olacak. Çalışmalarımız devam ediyor" ifadelerini kullandı.
Bakan Yıldız, gelecek hafta sonu Meksika'da İran-Pakistan stratejik ön anlaşması için birbirleriyle yarışacağını, hem Azerbaycan, Irak, İran, Türkmenistan ve Rusya gibi kaynak ülkelerin hem de kullanıcı ülkelerin yoğun çalışma içinde olacaklarını söyledi. Yıldız, Çin ve Hindistan'ın yoğun bir çalışma içine gireceklerini ve amacın temel problemi çözmek olduğunu belirtti.
Finans piyasalarının enerji projelerine destek vermesi ve Yenilenebilir Enerji Yasa Tasarısı'nın Meclis gündeminden düşürülmesi konusunda ise Bakan Yıldız şunları söyledi:
"Yenilenebilir enerji tasarısı, daha iyi bir tasarı için gündemden düşürüldü. Yenilenebilir enerji kaynakları önemlidir. İki türü önemlidir; hidroelektrik santralleri (HES) ve rüzgar enerji santralleri (RES). 'Rüzgarda mola vermeyin, bana verin' diyen şirketler var. 785 megavat garanti. Fiili durumda bir sorun yok. Çıkartacağız, çıkarılmasa dahi sorun yaşanmayacaktır. 600 megavat, sonra stabil yatırımcı çekebiliriz. Dengeyi iyi sağlamamız gerekiyor. Yatırımcının ciddi endişesi yok."
//"MAYIS AYINA KADAR 4-5 KONUNUN BİTİRİLMESİ GEREKİYOR"
Bir basın mensubunun "Rusya'dan nükleer santralle ilgili bir heyet gelecek. Bu konudaki çalışmalar ne aşamada?" şeklindeki sorusu üzerine Bakan Yıldız, "Dün Türkiye Atom Enerjisi Kurumu yetkilileriyle toplantı yaptık. Burada Rusya ile iyi niyet protokolü çerçevesinde nelerin yapıldığına ilişkin bilgi aldım. Mayıs ayının başına kadar Rusya Federasyonu ile nükleer santrallerin kurulmasıyla ilgili temel 4-5 başlığın bitirilmesi gerekiyor. Zaman zaman kamuoyunda tartışılıyor. Tabii ki görüşmeler sırasında
heyetlerin birbirine sunacağı yeni teklifler olabilir, bunlar da tarafımızdan değerlendiriliyor" dedi.
Enerji KİT'leri ve diğer kamu kuruluşlarının borç ve alacak ilişkilerinin yeniden düzenlenmesi amacıyla yapılan çalışmanın uzlaşı içinde yürütüldüğünü ifade eden Yıldız, "Sonuçta enerji KİT'leri bir tarafından çeken, Hazine'de bir tarafından çeken bir yapı yerine beraberce bir uzlaşı ortamına götürdüğümüz bir kanun tasarısı hazırlandı. Önümüzdeki günlerde bu da aktarılmış olacak" diye konuştu.
Azerbaycan petrolleri konusunda yeniden görüşme olmadığını ifade eden Bakan Yıldız, "Hiçbir konuda, taşıma, miktar sorunu olmadığı kanaatimdeyim. Herhangi bir sorun yok. Politik konular tesir edebilir. Yeni aktivite olmayacağını tahmin ediyorum. Yeni anlaşmanın zamanı taraflara bağlı olacak" dedi.
Samsun-Ceyhan hattı konusunda ise Bakan Yıldız, "Verilen destek sürecek. Özel sektör bir noktaya geldi. Boğaz'dan her yıl 170 bin gemi geçiyor. Boğaz trafiğinin azaltılması amacındayız. Bu nedenle boru hatları önem verdiğimiz projelerdendir. Rusya'nın belli bir oranda petrol geçireceği Kazak-Rus petrolüyle ilgileniyoruz. Stratejik işbirliğini etkileyen yanları var" diye konuştu.