Yükseköğretim Kurulu(YÖK) yeni katsayı oranlarını belirledi. YÖK, üniversiteye giriş sınavına ilişkin yeni katsayı oranlarını açıkladı. Öğrencilerin yerleştirme puanlarının hesaplanmasına esas olacak oranlar; alan içi 0.15, alan dışı 0.12 olarak belirlendi.
YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan başkanlığında gerçekleştirilen YÖK Genel Kurulu Toplantısı sona erdi. Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, Danıştay kararının gerekçesinin değerlendirildiği ve yeni karar alınırken yargı kararlarının gerekçelerinin esas alındığı belirtildi. Kurul'un 21 Temmuz 2009 tarihli kararı ile öngörülen yeni sistemde çoklu sınav ve çoklu soruyu ele alan bir ölçme yöntemi belirlediği, önceki sistemde yüzde 38 olan alan bilgisinin ağırlığının LYS Sınavı ile yüzde 60'a
çıkartılmak suretiyle lise müfredatıyla lise müfredatına alınan bilginin ölçmesi ve sonuca yansıtılmasının sağlandığı belirtildi. Buna göre önceden sadece Lise-1 sınıf bilgilerinin sınav sorularına dahil edildiği, şimdi sınav müfredatına Lise-1, Lise-2, Lise-3 ve Lise-4.'üncü sınıfta görülen derslerin de dahil edilerek öğrencilerin bilgi ve başarılarının sınavda ölçülebilir hale geldiği kaydedildi.
//YÖK’ÜN AÇIKLAMASI
Açıklamada, öğrencilerin gerçek başarısını esas alan bir ölçme ve değerlendirme sınavı getirildiği için önceden öğrenci başarısını ölçmeyen sınav nedeniyle uygulanan katsayı farkının da Danıştay İdare Dava Daireleri Kurulu'nun verdiği karar ile belirlenen hukuken kabul edilebilir ölçülere getirebilmesinin benimsendiği ifade edildi. Açıklamada şunlar kaydedildi:
"Yeni kararın oluşturulmasında yargı kararının gereğinin yerine getirilme zorunluluğu ve sistemin bütünlüğünü koruma kaygısı bir arada değerlendirilmiş ve öğrencilerin yerleştirme puanlarının hesaplanmasına esas olacak oranlar; alan içi 0.15, alan dışı 0.12 olarak belirlenmiştir. Alan içi ve alan dışına uygulanacak bu 0.03'lük fark AOBP'si düşük öğrencide 3 puan yüksek olan öğrencide 15 puan etkileyecektir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus şudur; 2009 yılında üniversitelerin lisansprogramlarına yerleşen adayların AOBP sayısal puanlarının dağılımı listelerinin incelenmesinden zaten düşük puana sahip olan (50-70 arasındaki AOBP'ye sahip) ve lisans programına yerleşen öğrenci sayısının çok düşük olduğu görülmektedir. Bu itibarla yığılma eski sisteme göre 70-100 puana sahip olan öğrencilerde olduğundan puan farkının yeni sistemde de yüksek AOBP'nin yığıldığı üst aralıkta yoğunlaşacağına dikkat edilmelidir. Sonuçta alan dışı tercihlerde ayın soruları cevaplayan adayların yerleştirme puanlarında 3 ila 15 puanlık bir fark değil, asıl öğrenci kitlesinin yoğunlaştığı aralıkta aşılması oldukça zor. 8 ila 15 puanlık bir fark ortaya çıkacaktır. Yeni belirlenen oranların açıklanan sınav sistemi bütünlüğü içindeki işlevi ve rolü ile birlikte değerlendirilmesi gerekmektedir. Sınavda bir puanlık farkın bile binlerce öğrencinin sıralamasını değiştirdiği ve bölüm kontenjanlarının ortalama 40-100 arasında olduğu düşünüldüğünde yerleştirme puanında meydana gelen 15 puanlık bir fark çok ciddi
farklılık doğurmaktadır. 15 puanlık farkın 2009 yılı için yerleştirme sırasını SAY-2 puan türünde 17.381 ile 70.694 arasında (Bu puan türünde lisans programlarına yerleşen tüm öğrencilerin sayısı 121.815'tir), SÖZ-2 puan türünde 4.994 ile 85.064 arasında (Bu puan türünde lisans programlarına yerleşen tüm öğrencilerin sayısı 36.689'dır), EA-2 puan türünde 15. 907 ile 122.241 arasında (Bu puan türünde lisans programlarına yerleşen tüm öğrencilerin sayısı 91.978'dir) değiştirildiği görülmektedir."