AHİLİK İLKESİ
Doğruluk, dürüstlük, yardımlaşma, toplumsal dayanışma, sosyal adalet, iş ve meslek ahlakının esas alındığı Ahilik kültürü, düzenlenen etkinliklerle yaşatılmaya çalışılıyor. Kalfalıktan ustalığa yükseltilen bir esnafa temsili olarak şed kuşatıldı.
Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği organizesinde, Ahi Evran Anma Haftası nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenleniyor. İlk tören öğretmenevi karşısında bulunan Ahi Emir Ahmet Türbesi önünde düzenlendi. Ahi Emir Ahmet'in torunlarından olan Merih Baran'ın da hazır bulunduğu törende, Ahilik geleneği hakkında bilgi verildi. Baran, ömrünün büyük bir bölümünü soyundan geldiği Ahi Emir Ahmet'i anlatmakla geçirdiğini söyledi.
Konuşmaların ardından Kur'an-ı Kerim ve dua okundu. Dua sırasında Ahi Emir Ahmet'in torunlarından Merih Baran'ın gözyaşlarına hakim olamadığı gözlendi. Daha sonra Erzurum Mehter Takımı'nın seslendirdiği marşlar eşliğinde kortej yürüyüşü yapıldı. Yürüyüş, Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi bahçesine kadar sürdü. Burada düzenlenen ikinci törende de Doç. Dr. Galip Eken, Ahilik kültürünün tarihçesi konusunda bir açıklama yaptı.
8 ASIRLIK GELENEK
Bu kültürün 13. yüzyıla dayandığını belirten Eken, Ahiliğin esnafların mesleklerini doğruluk, dürüstlük prensiplerine uygun olarak yapmalarını ve bu yönde eğitilmelerini amaçladığını söyledi. ESOB Başkanı Beşir Köksal da Arapça'da 'kardeş' anlamına gelen Ahiliğin 7 asır evvel Anadolu medeniyetlerinin bıraktığı en önemli miraslardan birisi olduğunu söyledi.
AHİ GELENEĞİ YAŞAMA GEÇİRİLMESİ
Sivas Valisi Ali Kolat, Ahilik kültürünün folklörik bir kültür olmaktan çıkartılarak meslek hayatına uygulanması gerektiğini vurguladı. Konuşmaların ardından Sivas'ta yılın ahisi seçilen Nuri Uzman'a, yılın bayan esnafı Fethiye Şahin'e ve yılın erkek esnafı Mehmet Gündeş'e plaket verildi. Törenlerde Vali Ali Kolat'a da esnaf kaftanı giydirildi. Daha sonra şet kuşatma törenine geçildi. Kırşehir'den gelen grup, kalfalıktan ustalığa yükseltilen bir esnafa temsili olarak şet kuşattı. Tören sonunda davetlilere etli pilav ekram edildi. Bin kişilik hazırlanan pilav için 250 kilo bulgur, 50 kilo et, 40 kilo yağ, 20 kilo biber, 25 kilo nohut ve 30 kilo salça kullanıldığı öğrenildi