ERZURUM(GHA) - Aile içinde şiddetin, çocuklar üzerinde yıkıcı etkiler bıraktığı bildirildi. Psikolog Duygu Ertan, aile içi şiddetle çocuklara yönelik şiddet arasında çok sıkı bir ilişki bulunduğunu söyledi.
Psikolog Duygu Ertan, “Bir evde aile içi şiddet varsa, o evde yüksek ihtimalle çocuklar da şiddet görmektedir.” dedi.
ERTAN’IN TESPİT VE UYARILARI
İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Psikolog Duygu Ertan, aile içi şiddetin çocuklar üzerindeki olumuz etkilerini anlattı. Çocukların, aile içindeki şiddetten doğrudan, fiziksel olarak yaralanarak etkilendiklerini kaydeden Ertan, “Şiddet uygulayan kişi, çocuğun annesine duygusal olarak zarar vermek ve istediklerini yapmaya zorlamak amacıyla, çocuğa bilerek ve isteyerek fiziksel ya da duygusal şiddet uygulayabilir. Bunun yanı sıra, şiddet uygulayan, çocuğun annesine saldırırken çocuğa da kazara ya da bilerek zarar verebilir. Ayrıca, yaşça küçük çocuklar anne kucağındayken, anne saldırıya uğradığında, saldırıdan zarar görebilir. İleriki yaşlardaki çocuklar ise, anne ve baba arasındaki şiddete müdahale etmek isterken zarar görebilir.” dedi.
Çocukların aile içindeki şiddetten, şiddete tanık olarak etkileneceklerini anlatan Ertan, “Pek çok anne şiddeti çocuğundan gizleyebildiğini düşünse de, çocukların yüzde 80 ile 90 gibi çok büyük bir kısmı bu durumun farkındadır. Çocuklar şiddet anını görmeseler de, bağrışmaları duyarlar, şiddetin beden üzerindeki izlerini yani yaraları, morlukları, hatta kırılmış kemikleri dahi görürler.” diye konuştu.
ŞİDDET ORTAMINDA BÜYÜYEN BEBEKLER BİLE İNSANLARDAN UZAKLAŞIYOR
Şiddet ortamında büyüyen bebeklerin, kendilerine bakan kişilere, yani annelerine kardeşlerine duygusal olarak bağlanmakta zorluk yaşayabileceklerinin altını çizen Ertan, “Bebeğin büyümesinde hayati öneme sahip olan bu bağlanma gerçekleşmediği bazı ileri durumlarda çocuğun gelişimi tamamen durabilir. Okul öncesi çocuklarda gelişim süreci tersine işleyebilir, çocuklar kabus görebilir ya da uyuma güçlüğü çekebilirler. Okul çağındaki çocuklar ise depresyon, kaygı, korku gibi farklı psikolojik problemler yaşayabilirler, akranlarına karşı şiddet gibi sorunlu davranışlar gösterebilirler. Şiddet görerek büyüyen çocuklar, ileriki yaşamlarında problemli ilişkiler yaşama riskiyle karşı karşıyadır. Onların gelecekte kuracakları ilişkilerde şiddetin ve istismarın yaşanma olasılığı, akranlarına oranla daha fazladır.” bilgisini verdi.
Aile içindeki şiddetin yoğunluğuna ve duruma erken müdahale edilmesine bağlı olarak bazı çocukların da şiddetle sağlıklı bir şekilde baş etme yollarını bulabildiğini ve sağlıklı bireyle olarak yaşamlarına devam edebildiklerini kaydeden Psikolog Ertan, “Çocukların şiddete tanık olduğu ya da maruz kaldığı ailelerde duruma erken müdahale edilmesi çok önemli bir noktadır. Erken müdahale, şiddetin çocuğun yaşamında yarattığı olumsuz izlerin silinmesini sağlar.” dedi.
AİLE İÇİ ŞİDDETE MARUZ KALAN ÇOCUKLARDA GÖRÜLEBİLECEK BELİRTİLER…
Şiddete maruz kalmış ya da tanık olmuş çocuklarda, bir takım belirtileri görmenin mümkün olduğunu kaydeden Psikolog Duygu Ertan, aşırı bir endişe hali, korku, sık irkilme,
karın ağrısı, mide bulantısı ve baş ağrısı gibi psikosomatik belirtilerin, bunlardan sadece bazılarını oluşturduğunu kaydetti. Psikolog Ertan, diğer belirtileri ise, şöyle sıraladı: “Alt ıslatma,
Dil gelişiminde gerileme, Çevreye karşı ilgisizlik, Uyumakta zorluk, kabus görme, Sık ve uzun süreli ağlama, Yeme problemleri, Konsantrasyonda zorluk, Sinirlilik, öfke nöbetleri, agresif davranışlar, Dürtüsel davranışlar, Özgüven azalması, Temel güven duygusunun sarsılması,
Yaşından küçük davranışlar, Arkadaş ilişkilerinde sorunlar, Okulda başarısızlık.”