ERZURUM(GHA) – Gıda kontrol ve toplu tüketim yerlerini denetleme yetkisinin ilçe tarım müdürlüklerine devredilmesinin ardından merkez ilçelerde kollar sıvandı. 5990 Sayılı Gıda Yem ve Veteriner Hizmetleri Kanunu kapsamında Erzurum’un Palandöken ilçesinde gerçekleştirilen gıda denetimlerinde, sağlık açısından sakıncalı herhangi bir durumla karşılaşılmadığı bildirildi.
PALANDÖKEN’DE PİYASA DENETLEMESİ
Palandöken İlçe Kaymakamı Şenol Esmer, Erzurum’un en kalabalık merkez ilçelerinden olan Palandöken’de, iki ay boyunca çok sıkı bir gıda denetim programı uyguladıklarını söyledi. Gıda kontrol ve toplu tüketim denetimlerinin, 1 Nisan tarihi itibariyle ilçe tarım müdürlüklerince yapılmaya başladığını hatırlatan Kaymakam Esmer, yeni düzenleme çerçevesinde Palandöken İlçe Tarım Müdürlüğü’nün de, denetim ekipleriyle ilçede çeşitli çalışmalar yürüttüğünü bildirdi.
Palandöken Kaymakamı Şenol Esmer, denetim yetkisinin devredilmesinin ardından iki aydır yürütülen çalışmalardan sevindirici sonuçlar aldıklarını söyledi. Palandöken ilçe sınırları içerisinde gerçekleştirdikleri gıda denetimlerinde, insan sağlığı açısından sakınca doğuracak herhangi bir durumla karşılaşmadıklarını kaydeden Esmer, “İki aylık süre zarfında Gıda İhbar Hattı olan 174 numaraları telefona ulaşan bilgileri de değerlendirdik. Vatandaşlarımız, değerlendirilmesi amacıyla çeşitli gıda ihbarında bulunmuştu. Belirtilen adreslerde yapılan denetimlerde, ilgili gıda maddelerinden numuneler alınmış ve tetkik için laboratuarlara gönderilmiştir. Yürütülen bu çalışmalar çerçevesinde, 53 toplu tüketim yeri ve 115 gıda satış noktasında denetleme yaptık. Çalışmalarımız süresince insan sağlığı açısından sakınca doğurabilecek herhangi bir duruma rastlamadık.” şeklinde konuştu.
ESMER: VATANDAŞIMIZ İHBAR HATTINI KULLANSIN
Öte yandan Palandöken Kaymakamı Şenol Esmer, ilçedeki vatandaşların güvenilir gıda tüketebilmelerine olanak sunabilmek için Alo 174 ihbar hattının büyük önem taşıdığını söyledi. Kaymakam Şenol Esmer, “Gıda hattına gelen ihbarlar, internet üzerinde kurulan bir sisteme işleniyor. Yarım saat süre aralıklarla bu sistemi kontrol edip ihbar gelip gelmediğini takip ediyoruz. Benle birlikte kurumumuzda ilgili birimde yetkili kılınan personelimiz, ihbarları değerlendirmeye alıyor. İhbarın yapıldığı yere anında elaman göndererek kanuna aykırı üretim ya da üretilmiş ürünün satışının yapılıp yapılmadığını tespit ediyoruz. Bu şekilde aldığımız ihbarlara anında müdahale ederek, kanuna aykırı gıda üretimi ve satışının devam etmesini engellemiş oluyoruz. Bu sistemin sorunsuz bir biçimde yürütülebilmesi için vatandaşlarımıza da büyük sorumluluklar düşüyor. Gıda güvenilirliği noktasında karşılaştıkları en küçük bir sorunu dahi, ihbar hattımıza ulaştırırlarsa, ekiplerimiz gerekli müdahaleyi yapacak ve alınması gereken önlemleri muhakkak alacaklardır.” diye konuştu.