SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Erzurum’un Köprüköy ilçesinde, 15’i bayan olmak üzere toplam 35 çiftçiye, besi sığırcılığı kursu veriliyor. Köprüköy Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin hazırladığı ve KUDAKA’nın mali destek verdiği proje kapsamında uygulamalı eğitime alınan çiftçiler, modern üretime geçiş sürecinde önemli bir adım atmış oldular.
Tarım İl Müdürlüğü Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürlüğü’nden edinilen bilgilere göre, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) 2010 yılı Mali Destek Programı çerçevesinde Köprüköy Kaymakamlığı KHGB tarafından hazırlanan “Hayvancılığın Geliştirilmesi” adlı proje,
Yağan Beldesi’nde yürütülüyor. Proje kapsamında 15 bayan çiftçiye süt sığırcılığı, 20 erkek çiftçiye de, besi sığırcılığına yönelik kurs düzenlenirken, kursiyer çiftçilere ahır kurma, besleme ve bakım, besi ve süt sığırı üretme, hastalıklara karşı koruma ve mücadele etme ve sütün değerlendirilmesi konularında 200 saatlik eğitim verilecek. Teorik eğitimlerde kazanılan bilgilerin duyarak, görerek, yaparak ve yaşayarak en kalıcı hale gelmesi amacıyla uygulama eğitimlerine de tabi tutulacak olan çiftçiler, uygulama çalışmalarını ise, 15 adet süt sağım makinesi,35 adet buzağı kulübesi, suluk, buzağı büyütme yemi, yem kırma ve karma makinesi gibi malzemelerden faydalanarak yürütecekler. Ayrıca büyükbaş hayvan ırkının ıslahı için 70 adet suni tohumlama yapılacak olan proje çerçevesinde, beldede belirlenen bir ahırın da, tadilattan geçirileceği bildirildi.
KÖPRÜKÖY KAYMAKAMLIĞI’NIN PROJESİ
Konuyla ilgili olarak Köprüköy Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği’nden yapılan açıklamada ise, temel geçim kaynağını oluşturan hayvancılık sektöründe, var olan potansiyele rağmen elde edilen birim verimdeki yetersizliğe dikkat çekildi. Açıklamada şöyle denildi: “Halkımız ilçenin temel geçim kaynağını oluşturan hayvancılık sektöründe, hayvan varlığının çok olmasına rağmen birim hayvan başına elde edilen et ve süt verimi ve bunlara bağlı olarak elde edilen gelir maalesef yeterli bulunmamaktadır. İşletmelerin modern olmamasının yanında, üreticilikse, bir meslek olarak kabul edilmek yerine, köyde geleneksel olarak yapılan bir uğraş olarak görmektedir. Bu bağlamda hazırlanan proje, yürütülecek faaliyetler sonucunda ilçedeki birçok çiftçinin model olarak göreceği bir iyileşme ve modernizasyona geçiş sürecinin başlangıcı olacaktır. Gelecekte hayvancılık sektörünün kalkınmasına ve yenilikçi yöntemlerin benimsenmesine öncülük etmesi planlanan bu projeyle, dolaylı olarak bölge ekonomisinin gelişmesine de olumlu olarak katkı sağlanması beklenmektedir.”
Öte yandan çiftçi eğitimleri kapsamında Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Birimi’ni de ziyaret eden çiftçiler, modern üretim tekniklerini yerinde görme imkanı buldular.