SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Tarım İl Müdürlüğü, ilçelerde çiftçilere yönelik olarak yürüttüğü eğitim çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Olur İlçe Tarım Müdürlüğü ile Tarım İl Müdürlüğü Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürlüğü’nün işbirliğiyle yürütülen eğitim programı kapsamında, onlarca çiftçiye eğitim verildi.
Erzurum’un Olur ilçesine bağlı grup köylerde çiftçilere yönelik eğitim programı düzenlendi. Erzurum’da TAR-GEL Projesi kapsamında görev yapan Ziraat Mühendisi Y. Mesut Bakır tarafından ilçeye bağlı Aşağı Çayırlı, Filizli, Yukarı Çayırlı ve Soğukgöze köylerinde tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilere Hayvansal Üretim, Ev Ekonomisi ve Bitkisel Üretim konularında eğitimler verildi. Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürlüğü personellerinden Veteriner Hekim Cengiz Ceylan da, çiftçilere hayvan bakım ve besleme, hayvan sağlığı, hayvan hastalıkları, ahır ve barınak modernizasyonu konularında bilgiler aktardı. Gruplar halinde yapılan eğitimlerin yanı sıra, kadın çiftçiler de eğitime alındı. Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürlüğü personellerinden Ziraat Mühendisleri Asuman Deveci ve Hülya Özer’in eğitmen olarak katıldıkları eğitim programında, kadın çiftçiler ise, gıda güvenliği, süt hijyeniği, dengeli ve yeterli beslenme ile peynir yapımı konularında bilgilendirildi.
Hayvansal üretimin yanında, bitkisel üretime yönelik bilgi paylamışında da bulunulan eğitim programında, tarlaların ekime hazırlanması ve üretime sürecine dair önemli bilgiler aktarılan çiftçilere, çeşitli tavsiyelerde de bulunuldu.
ALTUN: YÜKSEK VERİM VE KALİTE, BİLİNÇLİ ÜRETİMDEN GEÇER
Öte yandan Tarım İl Müdürü Mustafa Altun, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinden yüksek verim elde edebilmenin yolunun, bilinç düzeyi ve bilgi birikiminden geçtiğini belirterek, çiftçilerin günün şartlarında üretim yapabilmeleri için öncelikle eğitime ihtiyaç duyduklarını dile getirdi. Bu bağlamda Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürlüğü’nün çeşitli çalışmalar yaparak, bu ihtiyacı ortadan kaldırmaya çalıştığını anlatan Altun, “Alanında uzman, tarım ve hayvancılık faaliyetleri alanında tecrübe sahibi personellerimiz, çiftçilerimizle bir araya gelerek eğitim programları tertiplediler. Grup köylerde gerçekleştirdiğimiz bu eğitimlerle, tarımsal ve hayvansal üretim sürecinde doğru bilinen yanlışları, bizzat çiftçimize uygulamalı olarak göstermeye çalıştık. Böylece çiftçilerimiz geleneksel üretim metotlarından vazgeçirilerek, modern üretim tekniklerine yönlendirildiler.” diye konuştu.
Çiftçi eğitimlerinin aralıksız sürdürüleceğini ve belirlenen program halinde bütün ilçelerdeki üreticilerle bir araya geleceklerini anlatan Tarım İl Müdürü Altun, “İlimizdeki tarım ve hayvancılık sektörlerine ivme kazandırmak, üretimi hem yüksek verim, hem de kaliteyle donatmak için elimizden geleni yapıyoruz.” dedi.