SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Artvin’in Yusufeli ilçesine bağlı Kılıçkaya Beldesi’ndeki 8 katlı arı kovanı, bilim dünyasının da ilgi odağı haline geldi. Arılar tarafından inşa edilen ve yöre halkının ‘gökdelen’ diye adlandırdığı arı kovanı, yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekerken, Prof. Dr. Erol Yıldırım, sayıları 40 ile 50 bini bulan arı kolonilerin, kendilerine bu tür yuvalar yaptıklarını belirterek, “Kalabalık arı kolonileri, kendilerine bu tür yuvalar yaparlar. Bir sonraki yıl aynı yuvayı bir kez daha kullanmaz, yenisini inşa ederler.” dedi.
KOVAN OLAYINA BİLİMSEL YAKLAŞIM
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Entomolog Prof. Dr. Erol Yıldırım, Artvin’in Yusufeli ilçesine bağlı Kılıçkaya Beldesi’nde rastlanan ve bir anda gündem olan 8 katlı arı kovanıyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Yöre halkının ‘gökdelen’ diye adlandırdığı arı kovanının, kalabalık kolonilerce inşa edildiğini anlatan Yıldırım, bu yuvaların, larvaların beslenmesi için eşsiz bir sanat eseri niteliği taşıdığını kaydetti. Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Yıldırım, “Yaban arılar ağaçlardaki selülozu ağızlarındaki salgıyla hamur ederek yuva yaparlar. Genellikle tatlı maddelerle beslenen yaban arıları, larvalarını etle besliyor. Her yıl 40 ile 50 bin bireyden oluşan koloniler, kendileri için bu tip yuvalar yaparlar. İşin ilginç olan kısmı ise, her yıl yeni bir yuva yapar ve eski yuvayı bir daha kullanmazlar.” diye konuştu.
Kovandaki katman sayısının, arı kolonilerinin nüfusuyla doğrudan ilgili olduğunu vurgulayan Yıldırım, kolonideki birey sayısı arttıkça, arı kovanındaki katman sayısının artmasının da mümkün olduğunu ifade etti.
ERZURUM’DAKİ ARICILARIN İLGİ ODAĞI
Öte yandan Kılıçkaya Turizmi Kalkındırma Derneği Başkanı emekli öğretmen 65 yaşındaki Zeliha Yıkıcı ise, 8 katlı arı yuvasını ilçedeki bir evin çatısında bulduklarını söyledi. Yuvayı derneklerinde sergilediklerini berten Yıkıcı, Erzurum’dan arıcılıkla meşgul olanların bile 8 katlı gökdelen kovanını görmek için Yusufeli’ne geldiklerini belirterek, kovanın, adeta bir sanat eseri olduğunu dile getirdi.
Kovanın, katmanlarının birbirleriyle bağlantı şekli ve sağlamlığıyla bir mühendislik harikası olduğunu vurgulayan Yıkıcı, “Kovandaki katmanlar ortadan bir kolonla sıkı sıkıya sağlamlaştırılmış. Her bir katta denge o kadar ciddi biçimde gözetilmiş ki, herhangi bir sarsıntıda bile devrilmesi mümkün değil. Yaban arılarının eseri olan bu kovan, beldemize hareket kazandırdı. Gökdelen kovanı görmek için her gün birçok yöreden arıcılar ve vatandaşlar geliyor.” dedi.