ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Mevduat düştü, kredi arttı
Mevduat düştü, kredi arttı
 İnşaat maliyet endeksi arttı
 İnşaat maliyet endeksi arttı
İşsizlik oranı açıklandı
İşsizlik oranı açıklandı
Sanayi üretimi arttı
Sanayi üretimi arttı
‘Sağlık Bakanlığıyız, hastalık bakanlığı değiliz’
‘Sağlık Bakanlığıyız, hastalık bakanlığı değiliz’
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
17 Mayıs 2010 Pazartesi - 04:12

Karanlığın Rengini Beyaza Çeviren Kardeşler: Kerim ve Selim Altınok

Oğuzhan Saygılı/Yerli başarı hikâyelerini anlatmaya devam edeceğim. Haftanın yazısı ve kitabı olarak görme engelli ikiz kardeşler Kerim ve Selim Altınok’un “Karanlığın Rengi Beyaz” isimli otobiyografisine atıfta bulunacağım.[

Karanlığın Rengini Beyaza Çeviren Kardeşler: Kerim ve Selim Altınok

Yerli başarı hikâyelerini anlatmaya devam edeceğim. Haftanın yazısı ve kitabı olarak görme engelli ikiz kardeşler Kerim ve Selim Altınok’un “Karanlığın Rengi Beyaz” isimli otobiyografisine atıfta bulunacağım.[1] Ne mutlu ki kitaplaşması gereken yaşamlardan iki ömür daha kayıt altına alınmıştır. Kerim ve Selim Altınok kardeşlerin yaşam öyküsü ilk kez 2006 yılında yayınlanmasına rağmen ben birkaç hafta önce haberdar olabildim. Sözü uzatmadan altın kardeşlerin özgeçmişiyle yazımıza başlamak istiyorum.
KERİM VE SELİM ALTINOK KİMDİR?
3 yaşından itibaren görme organlarını yavaş yavaş yitiren Kerim ve Selim Altınok kardeşler 18 yaşında tamamen kör olurlar. İstanbul Hukuk Fakültesini sınıf birincisi ve ikincisi olarak bitirirler. Hukuk fakültesinde okurken eş zamanlı olarak İstanbul Devlet Konservatuarı bölümünde okurlar. Lisans eğitimlerini tamamladıktan sonra bir kamu kuruluşunda hukuk danışmanı olarak çalışmaya devam ederken diğer taraftan doktora eğitimlerini tamamlar. 15 yıl çalıştıktan sonra emekli olurlar.
Selim ve Kerim Bey, satranca erken yaşlarda merak salarlar. Müzik ile hemhal olurlar. Bir düzine müzik aletini çalarlar. Mesai dışındaki zamanlarının çoğunu satranç ve müzik alanında harcarlar. Bazı müzik dallarında kendilerini o kadar geliştirirler ki kendilerine profesyonel müzisyen denilecektir. Bunun yanında özellikle de emekli sonrası enerjilerini görme engellilerin yaşam standartlarını daha iyi olmasına yönelik birçok sivil toplum kuruluşunda aktif görev yaparlar. Birer aktivist olarak çalışan Altınok kardeşlerin özellikle de görme engellilerin eğitim alanında faaliyetlerine ağırlık verir. Örneğin görmeyenler için sesli bilgisayar eğitim CD’leri hazırlar, kurslarda öğretmenlik yaparlar. Ülkemizde ilk kez dijital sesli kütüphanenin proje danışmanı olurlar. ABD’ye giderek görme engelliler için çeşitli incelemelerde bulunurlar. Satrançta Türkiye şampiyonluğu bulunan kardeşler Görme Engelliler Milli takımı oyuncuları olarak ülkemizi birçok defa yurtdışında başarıyla temsil ederler.
            “Karanlığın Rengi Beyaz” isimli eseri okumak aynı zamanda engelli insanların dünyasına uzun bir yolculuğa çıkmaktır. Bu yolculukta görme engellilerin yaşadığı irili ufaklı sıkıntılar, yaşamı kolaylaştırmaya yönelik neler yapılabileceği, bu insanlara anlamaya yönelik pratik bilgiler, kendilerinin ne gibi davranışlar karşısında alındığı ve sevindiği gibi birçok durumdan bahsedilir. Bunun yanında Altın kardeşlerin yaşam dolu kişilikleri, sosyal ve mesleki yaşamdaki başarıları, kendilerini tabiri caizse bir misyoner gibi engellilere adamaları, müzik alanındaki başarıları gibi birçok sonucun ipuçları ayrıntılarıyla kitapta anlatılmıştır.
Selim ve Kerim kardeşlerin görme engellerine rağmen okuyan, yazan, araştıran, düşünen, spor yapmaları, profesyoneller kadar müziğe hâkim olmaları, satranç ve çeşitli spor dallarındaki gayretleri, görme engellilere yönelik bilgisayar ve internet üzerindeki birikimleri kesinlikle ve kesinlikle okuyanları mest edecek durumdadır. Görme engelli Altınok kardeşlerin yaşamöyküsünden taşlaşmış kalpler, donmuş vicdanların dışındaki herkesin etkileneceğini düşünüyorum. Özellikle engellilerin kendilerine acıma duygusuyla yaklaşılmasından oldukça rahatsız olduğunu belirtirler Selim ve Kerim kardeşler.
Bu kardeşlerin başarılarını okuyunca insanın “engelliler”, ”engellik” kavramını tekrar sorgulayası geliyor. İnsanın “Acaba bu insanlar mı engelli yoksa yaşamımızın önemli bir kısmını mazeret üreterek geçiren bizler mi engelliyiz?” diye düşünmekten kendini alıkoyamıyor. Eserdeki iki küçük eksikliğe değinmeden geçemeyeceğim. Anne ve babalarının kendilerinin başarıları hakkındaki katkıları birçok yerde bahsediliyor fakat ebeveynlerinin eğitim durumu ve meslekleri hakkında hiçbir şeyden bahsedilmemiştir. Bir okur olarak bunu öğrenmek hakkımız olsa gerek. Diğeri de ülkemizdeki önemli görme engelli çoğunluğu sanatçı olan aydınlardan bahsedilirken Mitat Enç, galiba unutulmuştur. Oysaki kendileri bizden daha iyi bilirler Mitat Enç Altı Nokta Körler Derneği-Vakfı ve Ankara Körler Okulu’nun kurucularından başarılı bir akademisyen ve yazarlarımızdandır. Bu ismin es geçilmesini önemli bir eksiklik olarak görüyorum. Son olarak biyografik ve otobiyografik eserleri ön plana çıkardığımın farkındayım. Bilmiyorum bu satırların müdavimleri nasıl yorumluyor. Bu tarz eserlerin hele de gençler ve öğrenciler için elzem olduğunu düşünüyorum.
[*] Eğitimci, E-posta: ikizkuyu@yahoo.com
[1] Kerim-Selim Altınok, Karanlığın Rengi Beyaz, 208 sayfa, 3.baskı, 2008, İstanbul, Laika Yayınları
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
tuncer 18 Mayıs 2010 Salı 16:54

hocam güzel bir tahlil olmuş gerçekten.Bu gibi eserlerin öğrenciler tarafından okunmasını can-ı yürekten isterim.

Yorumu oyla      7      4  
mehmet EMRE 17 Mayıs 2010 Pazartesi 22:32

kıymetli kardeşim daha öncede engelli kardeşlerimizle ilgili ir yazınızı severek okumuştum. duyarlılığınız asaletinizden eminim... başarılarınızın devanı dilerim . saygı ve sevgilerimle...

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ülkemizde ve İslam Dünyasında Üç Sorun: Dürüstlük, Temizlik ve Tembellik
Doç. Dr. İsmail KARAGÖZ /Diyanet İşleri Başkanlığı İç Denetçisi/ Sosyal ...
Sırça Köşkün Masalcısı: Kemalettin Tuğcu
Oğuzhan Saygılı [*]/Türk Çocuk Edebiyatı'nın zirve isimlerinden Kemalettin ...
Kur'an'ı Kur'an ile anlamak
Doç. Dr. Mustafa Öztürk /Çukurova Üniv. İlahiyat Fak/Kur’an’ı Kur’an ile ...
 
Ermeni sorunu ve Türkler
Değişik ülkelerin Meclislerinde, Türklerin Ermenilere karşı soykırım suçunu ...
Barak’tan Avrasya’ya Açılan Bir İşadamının Öyküsü: Bekir Okan
Oğuzhan Saygılı/Öteden beri hatıra geleneğinin ülkemizde cılız olduğu, ...
Karakoç'a entellektüel bakış
AYHAN TÜRKEZ/İHA/ - Erzurum’da önemli kültür ve sanat etkinliklerine imza ...
 
‘Müslüman Türk Gençliği’nden Bekliyorum’
Tarihin derinliklerine uzanan bir zaman tünelinde geçmişin aydın ve parlak ...
Tuğgeneral Ziya Yergök’ün Anıları: “Sarıkamış’tan Esarete”
OĞUZHAN SAYGILI/Geçtiğimiz yıllarda kaybettiğimiz Değerli tarih araştırmacısı, ...
Doğu, Volkanik kuşak üzerinde
MUZAFFER ÇAĞLIYANER (İHA) – Ülkemizde birçok volkanik dağ bulunduğu, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Tanınmanın Tüneli
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Palandöken’in Bembeyaz Cazibesi
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva