ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
ERSANDER’den Öğretmenler Günü etkinliği
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Özden: ‘Mesleklerin en kutsalı öğretmenliktir’
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Tanfer: ‘Eğitimin kahramanları öğretmenlerimizdir'
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
Özcan’dan Öğretmenlere vefa
Erzurum Ekim ayı şirketleşme performansı açıklandı
Erzurum Ekim ayı şirketleşme performansı açıklandı
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
6 Nisan 2011 Çarşamba - 07:16

Akademisyenler mutlu değil..

Yapılan bir araştırmada, akademisyenlerin yüzde 82'sinin mobbinge(bezdiri) neden olan davranışlara maruz kaldığı, mobbinge maruz kalan akademisyenlerin kanser olduğu öne sürülüyor Atatürk Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, akademisyenlerin yüzde 82'sinin mobbinge(bezdiriye) neden olan davranışlara maruz kaldığı, mobbinge maruz kalan akademisyenlerin kanser olduğu öne sürülüyor.

Akademisyenler mutlu değil..

ERZURUM gazetesi
Yapılan bir araştırmada, akademisyenlerin yüzde 82'sinin mobbinge(bezdiri) neden olan davranışlara maruz kaldığı, mobbinge maruz kalan akademisyenlerin kanser olduğu öne sürülüyor   Atatürk Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, akademisyenlerin yüzde 82'sinin mobbinge(bezdiriye) neden olan davranışlara maruz kaldığı, mobbinge maruz kalan akademisyenlerin kanser olduğu öne sürülüyor.
ÇÖĞENLİ’NİN ARAŞTIRMASI
A.Ü İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Önder Barlı'nın danışmanlığında Uşak Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mehmet Zahid Çöğenli tarafından yapılan araştırmada, Aü'de görevli akademisyenlerin maruz kaldığı mobbingin boyutu ortaya çıkarıldı.
ANKETE 375 AKADEMİSYEN KATILDI
Araştırma kapsamında 12 fakülte ve 1 yüksek okulda yapılan ankete, 114'ü kadın, 261'i erkek olmak üzere 375 öğretim elemanı katıldı. Ankete katılanların yüzde 5'i okutman, araştırma görevlisi ve uzman, yüzde 26'sı Yrd. Doç. Dr, yüzde 16'sı doçent ve yüzde 18'i ise profesör unvanına sahip öğretim elemanlarından oluşuyor.
Anket formunda, öğretim üyelerine, "arkamdan kötü konuşulur", "gülünç duruma düşürülürüm", "özel hayatım eleştirilir veya alay edilir", "kendime olan güvenimi olumsuz etkileyecek işlerle uğraşmak zorunda bırakılırım", "yüksek sesle azarlanırım veya yüzüme bağırılır", "sözlü tacizler ve tehditler alırım", "mimikler, jestler veya çeşitli davranış şekilleriyle rahatsız edilirim" gibi "itibara, kişinin psikolojik ve fiziksel sağlığına, sosyal ilişkilere ve kendini gösterebilmeye" yönelik saldırılara maruz kalıp kalmadıkları soruldu.
Prof. Dr. Önder Barlı, anket sonuçlarına göre, öğretim elemanlarının yüzde 18'inin hiçbir zaman söz konusu davranışlarla karşılaşmadığı, yüzde 82'sinin ise bu tür psikolojik şiddete maruz kaldığının belirlendiğini bildirdi.
CİNSİYET, UNVAN, YAŞ VE MEDENİ DURUMA GÖRE DEĞİŞİYOR
Üniversitede, mobbingin boyutunu cinsiyet, akademik unvan, yaş gurupları ve medeni duruma göre de tespit ettiklerini belirten Barlı, kadınların erkeklerden, bekarların evlilerden, araştırma görevlisi, okutman ve uzmanların da Doç. Dr. ve Prof. Dr. unvanına sahip olanlardan daha fazla mobbinge maruz kaldığının ortaya çıktığını ifade etti.
Prof. Dr. Barlı, erkeklerden yüzde 75 oranında daha fazla mobbinge maruz kalan kadınların, daha çok "bana verilen görevler değiştirilir", "yapmam için verilen işler geri alınır", "yeteneklerimin çok altında işlerin yapılması istenir", "Beni güç durumda bırakacak kararlar vermeye zorlanırım" gibi yaşam kalitesi ve mesleki duruma yönelik saldırılarla karşılaştığını ifade etti.
Araştırma görevlisi, uzman ve okutmanların ise yüzde 64'ünün psikolojik şiddete uğradığının tespit edildiğini dile getiren Barlı, "Akademik unvana göre mobbinge maruz kalma oranı en yüksek olan grup, genç öğretim elemanları olan araştırma görevlisi, uzman ve okutmanlar. Fakat profesör unvanında olan öğretim üyelerinde de mobbingin boyutu çok yüksek. Profesörlerin yüzde 51'i mobbinge maruz kalıyor" dedi.
KENDİSİ DE "MOBBİNG"E MARUZ KALMIŞ
Ankete göre, mobbingin üniversitede herkesin sorunu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Barlı, şunları kaydetti: "İnsanın sağlığını, iş verimini ve performansını olumsuz yönde etkileyen mobbing, üniversitelerde araştırma görevlisinden profesörüne kadar herkesin yaşadığı bir sorun. Anket sonuçlarında olduğu gibi kendi mesleki hayatımda da yaşadıklarım ve gözlemim de aynı yönde. Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde görevliyken maruz kaldığım mobbing yüzünden buraya gelmek zorunda kaldım."
"AKADEMİSYENLER SANILDIĞI KADAR MUTLU DEĞİL"
Prof. Dr. Barlı, akademisyenler, dışarıdan bakanlar için "mutlu bir topluluk" olarak görüldüğünü, ancak durumun sanıldığı gibi olmadığını söyledi.
Çalışma hayatının hemen hemen her alanında mobbingin görülebildiğini belirten Prof. Dr. Barlı, şunları söyledi: "Üniversitelerde de mobbing boyutu çok yüksek. Mobbinge maruz kalıp da kanser olan akademisyenleri biliyorum. Dolayısıyla bu çok ciddi sorun. Yöneticilerin, çalışanları kollayıp gözetlemesi, sorunlarını yakından takip etmesi büyük önem taşıyor." KURBANİ GEYİK/AA
 
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ens. 7 Nisan 2011 Perşembe 21:43

mobbinge uğramış bir akademisyen olarak suçlulara ceza verilmesini talep ediyorum..

Yorumu oyla      6      4  
eğitimci.. 6 Nisan 2011 Çarşamba 15:06

üniversitelerde akedemik personel olarak girerken çok mu hakederek giriyorlar ki..bunumu sorgulayalım..üniversitelerin dünya sıralamasında yeride ortada..ülkede personelin çoğuda torpille referansla işe alınıyor..kpss kazanamıyacak düzeydeki adamlar gördük üniversitelerde akademik personel oldular..bir kere işe girerken onun bunun himmetiyle işe giriyorsan elbetteki birileri karşısındada boynun eğri olacak..sürecin temeli yalanla dolanla hileyle atılıyorsa o işin devamındada baskı mobing olması gayet doğal..çünkü birilerine karşı hep borçlu durumda oluyorsun...tabiki kendi hakkıyla akademisyen olanları bu yorumun dışında bırakıyorum..onlardada fazla olmaz..yeterliysen başarılıysan işini yapıyorsan kimse kolay kolay kimseyle uğraşmaz,yeterli personelde kendiyle uğraştırmaz..

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doğu üniversitelerinde uluslararası rekabet
Uluslar arası üniversitelerle işbirliği sürecinde Doğu Anadolu Bölgesinde ...
Ucube tartışmaları uluslararası boyuta taşındı
Azerbaycan Beynel Halk Diasporası (UDM) Başkanı İsmail Ağayev, Başbakan ...
Kanser tedavisine 2,5 milyar euro ayrıldı
- Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun eşi Dr. Sare Davutoğlu, sağlık ...
 
KA-MER kadın sorunlarını araştırdı
Kadın Dayanışma Vakfı (KA-MER) Erzurum temsilciliği tarafından "Kadınlarla ...
DES’den şiddet tepkisi
Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, "Çocuk ...
31 Mart 1918 Azerbaycanlıların Soykırım Günü
Azerbaycan Cumhuriyeti Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymov '31 Mart 1918 ...
 
Çelebi’den gıda uyarısı
Erzurum Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Fikret Çelebi, ...
Münevver Ayaşlı’nın Hatıraları
Oğuzhan Saygılı [*]Münevver Ayaşlı, yazdığı bu hatıralarda[1] birbirinden ...
Diyanet İşleri Başkanlığı 87’inci Yılında
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Ankara’da düzenlenen İl ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kayyım uygulaması milletin ortak talebidir
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Onurun 41. Yılı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva