ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da 7.6 kilo metamfetamin ele geçirildi
Erzurum’da 7.6 kilo metamfetamin ele geçirildi
Allahuekber Şehitleri rahmet niyazlarıyla anıldı
Allahuekber Şehitleri rahmet niyazlarıyla anıldı
Doğu Ekspresi Erzurum’daydı
Doğu Ekspresi Erzurum’daydı
‘Ayın Tarihi’ dergisi  Kasım sayısı yayımlandı
‘Ayın Tarihi’ dergisi  Kasım sayısı yayımlandı
Dağcılar Sarıkamış Şehitleri için yürüdü
Dağcılar Sarıkamış Şehitleri için yürüdü
HABERLER>GUNCEL
30 Ağustos 2010 Pazartesi - 02:25

Kaplıcalar şifanın adresi

Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan Erzurum’un ova kesimlerinde tektonik kökenli havzalar bulunuyor. Türkiye genelinde ün kazanmış olan Pasinler, Ilıca (Aziziye) ve Köprüköy Kaplıcaları’nın bir çok hastalığa iyi geldiği belirtiliyor.

Kaplıcalar şifanın adresi

Günümüzde olduğu gibi antik dönemlerde de yaygın olan kaplıcalara, özel önem verilmiştir. Başlangıçta sadece temizlenme aracı olarak kullanılan doğal sıcak su kaynakları, tedavi edici ve iyileştirici özelliklerinin de keşfedilmesiyle, antik dönemlerden günümüze kadar kaplıca olarak varlığını devam ettirmiştir. Temizlik, ruhsal dinlenme ve özellikle de tedavi amaçlı kullanılan bu kaynaklar, bir yandan zahmetsiz temizlik sağlarken, diğer yandan bir çok hastalığın iyileştirilmesi için kullanılmıştır.

//PASİNLER KAPLICALARI:

Erzurum'a 30 kilometre uzaklıkta, Kars karayolu üzerindeki Pasinler ilçesindeki kaplıcalar, çeşitli hastalıklar için şifa arayanlarla dolup taşıyor. Pasinler Belediye sınırları içerisinde, tarihi Hasankale'nin güneyinde bulunan 'Büyük Çermik', 'Küçük Çermik' diye adlandırılan kaplıcalar ile 48 yataklı Turistik Kale Otel bünyesindeki kükürtlü havuz, özellikle yaz mevsiminde Türkiye'nin dört bir yanından turist çekiyor. Yaz mevsiminde çevre illerden gelerek 'Bahçeler' semtine çadır kuran vatandaşlar, sonbahara kadar tatil yapma olanağı buluyor.

Romatizma, böbrek hastalıkları, sindirim sistemi, idrar yolları, siyatik, lumbago, nevralji ve çeşitli kadın hastalıklarına iyi geldiği belirtilen Pasinler kaplıcalarından günde ortalama 5 bin kişi yararlanıyor. Büyük Çermik, Küçük Çermik ve Turistik Kale Otel havuzunda bayanlar ve erkekler ayrı ayrı yararlanıyor. Turistik Kale Otel'in kabinli havuzlarından aile olarak yararlanmak mümkündür. Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği kaplıcaların ünlü konukları arasında sinema sanatçısı Nurseli İdiz, İbrahim Erkal, İzzet Yıldızhan gibi sanatçılar yer alıyor.

Yaklaşık 205 metre derinlikten doğal olarak saniyede 15 litre olarak çıkan kükürtlü sıcak su özellikleri taşıyor:

//KAPLICALARIN ÖZELLİKLERİ:

"Sıcaklık: 39 C, Ph: 6.65, Tad: Tuzlu, Kalaviyet: Yüzde 28, Radon Değeri: 13 eman/lt, Kuru Hülasası: 3.0896/ lt, Sülfat İyonu I: 0082, Amonyak: 0.1566, Kalsiyum: 0.0708, Magnezyum: 9926, Natrion: 0.127.

//AZİZİYE KAPLICASI:

Erzurum- Erzincan karayolunun 18'nci kilometresindeki Aziziye İlçesi sınırları içerisinde bulunan kaplıcanın suyu içerdiği karbon, hidrojen gibi maddelerden dolayı dünyaca ünlüdür. Bayanlar, erkekler, özel havuz ve banyolar olmak üzere dört farklı havuz yapısı vardır. Aziziye Caddesi Yeni Mahalle'de bulunan kaplıcada 80 yatak kapasiteli bir otel önümüzdeki yaz mevsiminde hizmete girecek. Yabancı turistlerin sıkça geldiği kaplıcanın konukları arasında Sağlık Bakanı Recep Akdağ bulunuyor.

Ilıca Kaplıcaları, kas, iskelet, ortopedik, nörolojik, mide, bağırsak, karaciğer, safra kesesi, beslenme bozuklukları ve romatizma hastalıklarının tedavisinde yararlı olmaktadır.

//KAPLICANIN ÖZELLİKLERİ:

Sıcaklık: 39.4 C, Toplam sertlik: 38 frans, Kalaviyet: Yüzde 32, Görünüş: berrak, Renk: hafif sarı, koku yok, tortu az, Sodyum iyonu: 112mg/lt, Magnezyum iyonu: 47.4 mg/lt, Demir ve aliminyum: 3.6mg/lt, Klor iyonu: 1403.3 mg/lt, Hidro karbon: 1970.3 mg/lt, Akım değeri: 6 lt/sn.

//KÖPRÜKÖY (DELİ ÇERMİK) KAPLICASI:

Erzurum- Kars karayolunun 56'ncı kilometresinde Köprüköy ilçesi yakınında bulunan kaplıcaya ulaşım çok rahattır. Kapalı tesisin bulunmadığı kaplıcalar sadece yazın kullanılmaktadır. Buraya gelen yerli ve yabancı turistler, çamur banyosu yapmakta ve ılık kaplıca suyundan yararlanmaktadır. Romatizma, sindirim sistemi, böbrek ve idrar yolları, kan dolaşımı, kalp hastalıkları, metabolizma bozuklukları ve romatizma hastalıklarının tedavisinde yararlı olmaktadır.

//KAPLICANIN ÖZELLİKLERİ:

Sıcaklık: 26 C, Ph değeri: 6.12, Akım değeri: 101 lt/sn'dir. Bikarbonatlı, sodyumlu, kalsiyumlu, karbondioksitli, demirli ve bromürlü bir bileşime sahiptir.

Bunların dışında Erzurum’da Soğuk Çermik, Uzunahmet Çermiği, Başpınar Çermiği, Kızıl Çermik, Köprüköy yakınında Deli Çermik ve Çamuru bulunmaktadır. Bu çermikler romatizma, kadın hastalıkları, deri, siyatik ve felç gibi hastalıklara iyi gelmektedir.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Dadaş Değilim 3 Eylül 2010 Cuma 13:47

abi o kaplıcalardan içeri girdiğin vakit o kükürtn kokusu insanı yüzüne vuruyordu yani anlıyacağınız kaplıcalarında anası ağlamış vaziyette zaten kaplıcanın özelliğini okursanız içerisinde kükürtün olmadığını anlarsınız hem sonra kaplıcanın havuzunu kimse beğenmemiş giren boğularak çıkıyor nedeni havuzun içindeke oturulacak sedirlerin olmaması o tesisi kim nasıl teslim aldıysa gözü kapalı almış.

Yorumu oyla      6      4  
enes 30 Ağustos 2010 Pazartesi 12:39

bu yaz deli çemliğe gittim elbiselerimi çıkaracak bir tane kabin bulamadım kabin diye birşey yok insanlar betonun üzerinde soyunup giyiniyorlar bukadar rezilik görmedim bürsürüde para alıyorlar hey başkan bu rezileği son verin de birkaç kabin yaptırın insanları insan gibi ağırlayın sen sağlık değilde bu şekilde mikrop dağıtığının farkında değilsin biraz modeleşin

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kadınlara özel Ramazan programı
Erzurum Alışveriş Merkezi Kadınlar Kulübü tarafından “Ramazan ve ilgili ...
Erzurum’da ağaç dikim seferberliği
Çevre Ve Tüketici Haklarını koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Merkezi Rize’de ...
Duman Avcılarından Ramazan Mesaisi
4207 Sayılı "Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında ...
 
Folklorik Bebekler SKY TÜRK’de
Erzurum Girişimci kadınlar Derneğinin yürüttüğü mesleki projelerden biri ...
Kocaoğlu güven tazeledi
Beyaz Baston Görmeyenler Derneği’nin Olağan Genel Kurul toplantısı yapıldı. ...
Engelli istismarına tepki!
Türkiye Sakatlar Derneği Erzurum Şube Başkanı Sadullah Efe, Ramazan ayının ...
 
Türk-İş’ten demokrasi dersi
TÜRK-İŞ 9. Bölge Temsilcisi Orhan Gözgeç, 12 Eylül’de yapılacak olan referandumla ...
Palandöken büyük nimet
Prof. Dr. Hayati Doğanay, Palandöken’in, durduk yerde Türkiye’nin ve Avrupa’nın ...
Tarıma iklim değişikliği darbesi
Prof. Dr. Taşkın Öztaş, “Küresel iklim değişiklikleri ile toprak kayıpları ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Kasadaki Altın Saatler
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva