Palandöken kış turizm merkezinin herkesçe bilinmesi gereken birçok üstünlükleri bulunduğunu anlatan Doğanay, kar kalitesinden kar örtüsünün kalınlığına kadar, Palandöken’in birçok özelliğe sahip olduğunu söyledi.
//PALANDÖKEN’İN ÜSTÜN ÖZELLİKLERİ
Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi (KKEF) Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Bölümü Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayati Doğanay, Palandöken’in, çoğu kayak merkezinden çok daha üstün vasıflara ve özelliklere sahip olduğunu söyledi.
//DÜNYANIN GÖZÜ PALANDÖKEN’DE
Palandöken Kayak Merkezi’nin, yıldızı giderek parlayan bir kayak merkezi ve aynı zamanda kış sporları cenneti haline geldiğini anlatan Doğanay, “Palandöken’in bugünleri görüyor olması elbette tesadüfi değildir. Bir kere Palandöken’in sahip olduğu bir takım özellikler var ki, bu noktaya gelinmesinde en büyük pay onlarındır.” diye konuştu.
Palandöken’deki karın kalitesinin, dağın sahip olduğu üstün özelliklerin başında geldiğini anlatan Prof. Dr. Doğanay, “Karın niteliği toz kar olup, kış sporları için az rastlanan bir üstünlüktür. Kar örtüsünün kalınlığı ise, 70 ila 80 santimetreden az olmayıp, yer yer 1,5 ila 2 metreyi bulduğu da olur. Bu özelliklere ek olarak, kar örtüsünün yerde kalma süresi de, Palandöken’i ayrıcalıklı kılan bir diğer özelliktir. Bu süre yaklaşık 200 günü aşmakta olup, bu süre içinde kayak yapma olanağı Erzurum’da fevkalade imkan dahilindedir.” diye konuştu.
//ALPLERİ GEÇTİ
Bu duruma bir örnek veren Doğanay, “1990 ile 1991 yılının ağır kış koşulları, Palandöken'de kayak sezonunun Hazirana dek uzamasına yol açmış ve 30 Haziran 1991 tarihinde,
Palandöken’de dedeler kayak sporu yarışmaları yapılarak sezon kapatılmıştır.” dedi. Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi (KKEF) Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Bölümü Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayati Doğanay, Palandöken Kayak Merkezi’nin sahip olduğu diğer üstün özellikleri ise, şöyle sıraladı: “Alp disiplini yarışmalara uygun eğimli pistler sayesinde 2011’de kış sporları yarışmaları yapılacak. Çünkü bu alanda dağın topografik özellikleri açısından herhangi bir sorun yoktur. Özellikle kuzey pistleri, yani zor pistler, profesyonel sporcuların yarışacakları derecede eğimlidirler. Palandöken’in, Alp disiplini yarışmaları için dünya standartlarında uzunlukları ve eğimleri bulunmaktadır. Bunun yanında, Palandöken’i ayrıcalıklı kılan bir başka husus, merkezi yer üstünlüğüdür. Zannederim dünya kış sporları merkezlerinden hiç biri, nüfusu 400 bine yaklaşan büyük bir kentin, 5 kilometre kadar yakınına sokula bilmiş değildir. Bu durum, çok önemli bir ayrıcalıktır. Yine konaklama tesisleri de önemlidir. Dünya standartlarında başka yarışlar ve çok daha büyük organizasyonlar yapılabilmesi için, kapasitenin büyütülmesi gerekir.”