Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Ruh ve Sinir Hastalıkları Şube Müdürü Dr. Feridun İlday başkanlığındaki ekipler, Cumartesi günü sahura kadar cadde ve sokak denetim için koşturdular.
//SAHUR DENETLEMESİ
Kafeterya, berber, lokanta, kahvehane, internet kafe, otel, kuyumcu ve pastane salonlarından oluşan iş yerlerinde sigara içilip içilmediğini kontrol eden ekipler, iş yeri sahiplerinden yasağa uymalarını, yasakla ilgili broşürlerin de müşterilerin görebileceği yerlere asılmasını istediler. Cumhuriyet Caddesi’nden başlayan ve sahura kadar şehrin dört bir yanına yönelik olarak gerçekleştirilen denetimlerde, ekiplere itiraz eden işyeri sahipleri ve vatandaşlar da oldu. Bazı kahvehane ve lokallerde, denetim ekipleriyle vatandaşlar arasında tartışma yaşanırken, sigara yasaklarına muhalefet edenlerle birlikte işyerleri de, para ezasından kurtulamadı. Sadece Cumhuriyet Caddesi’nde iki saat içerisinde 40 işyerini denetleyen ekiplerin, periyodik aralıklarla duman avına çıkmaya devam edecekleri bildirildi.
//İLDAY DENETLEME SONUÇLARINI AÇIKLADI
Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Ruh ve Sinir Hastalıkları Şube Müdürü Dr. Feridun İlday, Erzurum’da toplam 30 ekibin görev yaptığını belirterek, ekiplerin kamu hizmet binası, özel hukuk kişilerine ait bina ve toplu taşıma araçları olmak üzere bugüne kadar binlerce denetim işlemi yaptıklarını kaydetti. Cumartesi günü iftardan sonra yapılan denetimlerde, 20 işyerine para cezası uygulandığını bildiren İlday, işletme sahiplerini uyararak, kurallara riayet edilmesi tavsiyesinde bulundu.
//İLDAY, SİGARA YASAKLARIYLA İLGİLİ SÜRECİ ANLATTI…
Ruh ve Sinir Hastalıkları Şube Müdürü Dr. Feridun İlday, kapalı ortamlarda sigara içilmesini yasaklayan düzenlemeyi ve öncesinde yaşanan süreci şöyle anlattı: “Ülkemizde ‘Ulusal Tütün Kontrol Programı’ 7 Ekim 2006 tarihinde Başbakanlık genelgesi olarak yayınlanmıştır. Ulusal tütün kontrol programının uygulanması için illerde 2007 yılından itibaren “İl Tütün Kontrol Kurulları” oluşturulmuş, yerel düzeydeki her türlü tütün mücadele etkinliklerini yürütülmesi için görevlendirilmiştir. Sigara, içenleri olduğu kadar çevresindeki kişileri de etkilemektedir. Toplumu pasif sigara dumanının zararlarından korumanın yegâne yolu sigara kullanımının bütün kapalı alanlarda yasaklanmasıdır. Bu nedenle 5727 sayılı “Tütün Mamullerini Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun” 3 Ocak 2008'da TBMM'de kabul edilmiş ve 27 Ekim 2008 tarih ve 2008/66 genelge ile 4207 sayılı ‘Tütün Mamullerinin Zararların Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun’ olarak düzenlenmiştir. Tüm kapalı alanlarla ilgili hükümler 19 Mayıs 2008 tarihinde itibaren uygulanmaya başlanmıştır. Diğer özel hukuk kişilerine ait olan lokantalar ve kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde tütün ürünlerinin tüketilmemesi ile ilgili hükmü ise 19 Temmuz 2009 tarihinde yürürlüğe girmiştir.” diye konuştu.