ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Arıkan, hastaneye kaldırıldı
Arıkan, hastaneye kaldırıldı
Trendyol 1. Lig: Keçiörengücü: 2 - Sakaryaspor: 3
Trendyol 1. Lig: Keçiörengücü: 2 - Sakaryaspor: 3
Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Boluspor: 1
Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Boluspor: 1
Trendyol 1. Lig: Pendikspor: 4 - Y.Malatyaspor: 0
Trendyol 1. Lig: Pendikspor: 4 - Y.Malatyaspor: 0
Trendyol 1. Lig: Manisa FK: 0 - İstanbulspor: 1
Trendyol 1. Lig: Manisa FK: 0 - İstanbulspor: 1
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
10 Mart 2010 Çarşamba - 05:18

“Kadınlar haklarını sahiplenmeli”

SAMET ÖZÜNAL/GHA/ Prof. Dr. Esin Dayı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün, Türk kadını hakkındaki düşüncelerinin, “Cumhuriyet’tin Önce” ve “Cumhuriyet’ten Sonra” şeklindeki iki başlık altında ele alınabileceğini söyledi.

“Kadınlar haklarını sahiplenmeli”

Atatürk Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Esin Dayı, Atatürk’ün Türk kadınına bakış açısına dair bilgiler verdi. Atatürk’ün, belli bir siyasi olgunluk ve bilince ulaştığında; devletin ve milletin içinde bulunduğu olumsuz şartlardan, idari, siyasi, askeri, sosyal, ekonomik, kültür ve eğitim konularındaki geri kalmışlıktan rahatsızlık olmaya ve çözüm aramaya başladığını kaydeden Dayı, “O’nun zihnini meşgul eden ve çözülmesi gereken önemli bir sorun olarak gördüğü konulardan biri de, o günkü Türk toplumundaki kadının yeriydi. Kadının, kendisinden beklenen sonsuz hizmet ve fedakarlığa rağmen, en tabii ve insani haklarından mahrum edilmesi, özellikle dinin, gelenek ve göreneklerin, kadını tahakküm altına almak için kullanılmasından rahatsızlık duyuyordu.” dedi.
//KADIN HAKLARINDA İKİ DÖNEM
Atatürk’ün, Türk kadını hakkındaki düşüncelerinin, onun, bir vesile ile tuttuğu notlardan, arkadaşları ile sohbetlerinden; halka, özellikle de kadınlara hitaben yaptığı konuşmalardan anlaşıldığını dile getiren Prof. Dr. Esin Dayı, M. Kemal’in bu düşüncelerinin, Cumhuriyet öncesi ve sonrası şeklinde iki başlık altında ele alınması gerektiğini ifade etti.
//ATATÜRK’E GÖRE TÜRK KADINI
Atatürk’ün, Türk kadını ile ilgili olarak, Cumhuriyet öncesinde; bu konuda eksik veya yanlışları görüp, neler yapılması hakkındaki duygu ve düşüncelerini dile getirdiğini aktaran Esin Dayı, Cumhuriyet sonrasında ise, bu sorunların çözülmesi için çaba gösterdiğini dile getirdi. M. Kemal’in, o yıllarda sosyal hayatta inkılaplar yapmayı ve bunu yaparken de, zamana bırakılarak ve kendiliğinden yavaş bir şekilde gerçekleşmesini değil, hızlı ve seri bir şekilde olmasını düşündüğünün anlaşıldığını belirten Dayı, “Atatürk’e göre; bir milletin medeniyet seviyesi, o milletin kadınlarının hayatı ile ölçülür. Gerçekten medeni toplumlarda kadınların kişiliğine saygı duyulur, onun her türlü hakkı korunur. Hayat koşullarının, fikir ve kültür seviyesinin yükseltilmesine çalışılır. Bütün bu özellikleri Türk kadınına kazandırmak isteyen Atatürk; ilk adımı, her işin başı olan eğitim alanında atmıştır. Milli Mücadele’nin yoğun olduğu günlerde, 15-21 Temmuz tarihlerinde Ankara’da toplanan Maarif Kongresi’ne, 250 kadar bay ve bayan öğretmen katılmıştı. Bu durum, Atatürk’ün, sadece vatan savunmasında değil, eğitim alanında da, kadın ve erkeği beraber görmek istediğini ortaya koyuyor.” ifadelerini kullandı.   
//KADINA DÜŞEN GÖREV, HAKLARINI SAHİPLENMEKTİR
Atatürk Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Esin Dayı, M. Kemal’in, Cumhuriyet öncesinde Türk kadını ile ilgili olarak düşündüğü tüm projeleri, Cumhuriyet sonrası teker teker hayata geçirdiğini dile getirerek, kadınların bu süreçten sonra sosyal, siyasal, kültürel ve ekonomik hayatta hak ettiği yeri almaya başladıklarını belirtti. Prof. Dr. Esin Dayı, şunları kaydetti: “Atatürk, Türk toplum hayatında; kadınların ilmen, irfanen ve diğer hususlarda erkeklerden kesinlikle geri kalmamış olan Türk kadınına, kaybettiği hakları yeniden kazandırmıştır. Türk kadınına tanınan tüm haklar, Türk inkılabının en belirgin özelliğidir. Zaten Atatürk’ün gerçekleştirdiği inkılaplar ya doğrudan ya da dolaylı olarak kadınları ilgilendirmiştir. Türk kadının hayatındaki bu köklü değişiklikler, gerçekten hızlı ve insanı hayrete düşürebilecek bir şekilde gelişmiş, sonuçta başarıya ulaşmıştır. Bundan sonra Türk kadının yapacağı en önemli görev, kendisine tanınan özel ve siyasi haklarının bilincine vararak; onları sahiplenmek, korumak, faydalanmak ve uygulanmaya konulmasını sağlamaktır. Çünkü, sahip çıkılamayan hakların geleceği, çoğu zaman kaygı yaratır. Hatta zaman ve şartlara göre şahsi onurunu koruyarak, görev ve sorumlulukları nispetinde haklarını geliştirmelidir.”
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sevil 10 Mart 2010 Çarşamba 14:03

hocamızın değindiği gibi kadınlarımız her alanda haklarını savunmalı ve almalıdır hak bazen verilsede çoğu zamanda alınır duruma gelmiştir.ağzına sağlık hocam...

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum, Nevruz Turizmi’ne açılıyor
AYHAN TÜRKEZ/İHA/Güneş Vakfı’nın öncülük ettiği çalışma ile Türk Cumhuriyetleri ...
“İstiklal Marşı Milli görkemin ifadesi”
SAMET ÖZÜNAL/GHA/A.Ü. Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ...
Tarihçi Turan 'Çanakkale'yi anlatacak
Tarihçi-Yazar Mustafa Turan, Erzurum’da Çanakkale Savaşı ile ilgili konferanslar verecek.
 
“Yemeklerinize bir tutam sevgi katın”
Türk mutfağının usta isimlerinden Emine Beder 8 Mart Dünya Kadınlar günü ...
Dadaş’a yakışmıyor…
AYHAN TÜRKEZ/Erzurum beşeri sermayesine sırt dönmüş ve ihmal etmiş bir ...
Erzurum Tarihi'ne gravürlü hizmet
İHA/Erzurum Gravürleri Sergisi açıldı.Atatürk Üniversitesi ‘BAP’ projelerince ...
 
Cumhuriyet'in İlk Sadası'na büyük ilgi
Erzurum Kongresi’ni, Büyük Önder Atatürk’ün kentte kaldığı günleri anlatan ...
Ruhani 60'ıncı sanat yılını kutladı
ERZURUM(CİHAN)- Halk ozanı Mustafa Ruhani sanat hayatının 60. yılını düzenlenen etkinlikle kutladı.
“İslam’da kadın problemi yoktur”
İHA/Atatürk Üniversitesi öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurullah Aktaş, “Kadın ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Tek Ayaklısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva