8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Üniversite Kitapevi tarafından “İslam’da kadın ve Kadınlarımız” konulu söyleşi düzenledi. Programa konuşmacı olarak katılan Atatürk Üniversitesi öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurullah Aktaş, “Kadın problemi İslam’da değil Müslüman toplulukta vardır” dedi.
HZ.ÖMER ÖRNEĞİ
Doç. Dr. Aktaş, Tarihin yazıya geçtiği ilk günden bu yana hep erkeklerin egemen olduğunu ve kadınların hep geri planda kaldıklarını söyledi. İslam toplumunun ilk yıllarından Hz. Ömer devrine kadar bu ayrımcılığın ortadan kaldırılmaya çalışıldığını ifade eden Aktaş, sadece İslam toplumunda değil Hıristiyan ve Katolik toplumlarda da kadınların olumsuz bir obje olarak görüldüğünü söyledi.
Aktaş, egemen kültür içinde kadınlar kendilerini ifade edemediklerini ve böylece Feminist bir grup ortaya çıktığını, kadınlar hep bir özne olarak değil bir nesne olarak görüldüğünü kaydetti.
//KADINI EKSİK ETEK OLARAK GÖRME YANLIŞI
Kadının eğitimsizliği ve ekonomik özgürlüğünün olmaması onun eksik etek olarak görülmesine sebep olduğunu vurgulayan Aktaş, “Kadının geri planda olması evrensel bir sorundur. İlk düşünürlerden bu yana kadın hep bir tehlikeli obje olarak görülmüştür. Bunun en güzel örneği ise Eflatun’un kadın üzerine “kadın cehennemin kapısıdır” demesi güzel bir örnek teşkil etmektedir” diye konuştu.