İstiklal Marşı’nın kabul edilişinin 89’uncu yıldönümü dolayısıyla Erzurum’da bir takım etkinlikler gerçekleştirilecek. 12 Mart 1921’de kabul edilen İstiklal Marşı, Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunun kutlandığı gün, 89 yaşına girecek.
//89.YIL PANELİ
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Erdoğan Erbay, İstiklal Marşı’nın kabul edilişinin 89’uncu yıldönümü dolayısıyla “Mehmet Akif ve İstiklal Marşı” konulu bir panel düzenleyeceklerini bildirdi. Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Mavi Salon’da, 15 Mart Pazartesi günü gerçekleştirilecek olan panelde, hem İstiklal Marşı’nın kabul edilişi, hem de bu vesileyle İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy’u anacaklarını kaydeden Erbay, panele, kendisiyle beraber Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden Prof. Dr. Turgut Karabey ve Prof. Dr. Mehmet Törenek’in de, konuşmacı olarak katılacaklarını belirtti. İstiklal Marşı’nın kabul ediliş sürecine dair bilgiler aktaran Erdoğan Erbay, Türkiye’de ilk defa bir milli marş yazılması teşebbüsünün, 1920’de Genelkurmay Başkanı İsmet İnönü tarafından yapıldığını hatırlattı. Doç. Dr. Erbay, “İsmet İnönü, milli heyecanı koruyacak, milli azim ve imanı besleyecek, zinde tutacak bir marşın yazılmasını, ordu adına teklif etti. Yarışma Maarif Vekaleti’nin genelgesiyle okullara duyuruldu ve basın yoluyla da Türk şairlerinin dikkatine sunuldu.” diye konuştu.
//YARIŞMAYA TAM 724 PARÇA ŞİİR KATILDI…
Yarışmaya 724 parça şiirin katıldığını, fakat hiçbirisinin milli marş olmaya layık görülmediğini vurgulayan Erdoğan Erbay, o süreçte böyle bir marşın ancak Mehmet Akif tarafından yazılabileceği ve para meselesinden dolayı yarışmaya katılmadığının dilden dile dolaştığına dikkati çekerek, “Hasan Basri Bey, para meselesinin kaldırıldığını söyleyerek, Akif’in yarışmaya katılmasını sağladı. Mehmet Akif’in şiiriyle birlikte üç parça, orduya gönderilerek, asker üzerinde tesiri en fazla olan eserin tespit edilmesi istendi. Cevap olarak Mehmet Akif’in şiirinin beğenildiği bildirildi. Maarif Vekaleti tarafından gönderilen İstiklal Marşı teklifi gündeme alındı. Marş, Hamdullah Suphi tarafından Meclis’te okundu. Büyük bir coşkuyla dinlenen marş, sık sık alkışlarla kesildi. Marşın kabul edilmesi, 12 Mart 1921 tarihindeki toplantının öğleden sonraki oturumunda ele alındı. Akif’in marşının oya sunulması kararlaştırıldı ve İstiklal Marşı oy birliği ile kabul edildi. Marş teklif üzerine en son ayakta dinlendi. Kahraman orduya ithaf edilen marş, İstiklal marşı olarak kabul edildi.” şeklinde konuştu.
İstiklal Marşı’nın kabul ediliş sürecine dair daha tafsilatlı bilgilerin aktarılacağı panelde, Mehmet Akif Ersoy’un da anılacağını kaydeden Doç. Dr. Erdoğan Erbay, panelin büyük ilgi görmesini beklediklerini sözlerine ekledi.
(