Türkiye’nin en ünlü ‘kuru fasulye’si olan İspir fasulyesinin, Türk Patent Enstitüsü’nde coğrafi işaretinin tescillenmesinin ardından üretim, paketleme ve tanıtım atağı başladı. İspir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Süphan Şahin Feyizoğlu, 300 ton olan üretimi makineli tarımla 600 tona çıkarırken, paketlenecek fasulyenin pazar ağını tanıtımla genişleteceklerini söyledi.
MARKA ÜRÜN
Erzurum’un İspir ilçesinde yetiştirilen şeker cinsi kuru fasulye erken pişmesi, suda şişmesi ve pişince kabuk atmamasıyla tanınıyor. Hüsrev Lokantaları sayesinde yurt genelinde tanınan İspir fasulyesi, İspir Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın Türkiye Patent Enstitüsü’nü başvurarak 'İspir kuru fasulye’nin haklarını almasıyla, artık markalı olarak satılmaya başlanacak. Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (KUDAKA) destek verdiği 'Sürdürülebilir yerel marka, İspir kuru fasulyesi’ projesiyle makineli tarıma geçilecek olan kuru fasulye için bir de paketleme ünitesi kurulacak.
Paketlenerek ‘İspir kuru fasulye’si logosuyla satılacak İspir fasulyesinin taklitlerinden korunacağını belirten İspir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Süphan Şahin Feyizoğlu, İspir adını kullanarak satış yapanlara karşı dava açacaklarını söyledi.
Feyizoğlu, "Belirlenecek alanlarda tescillenen ürünün kalitesine göre yeni ekim alanları oluşturulacak. Şimdiye kadar yılda ortalama 300 ton olan üretim, makineli tarımla 600 tona çıkacak. Yurt içi ve dışından gelen talepleri paketleme ünitesiyle aşacağız” dedi.