ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
HABERLER>EKONOMİ
7 Haziran 2011 Salı - 07:41

ENER’den ‘Bilişim Vadisi Projesi’

ENER İkinci Başkanı Dr. Davut Sarı hazırlanan proje, ENER Başkanı Vahdet Nafiz Aksu tarafından açıklandı.

ENER’den  ‘Bilişim Vadisi Projesi’

ERZURUM gazetesi
Genel Merkezi başkent Ankara’da bulunan, Erzurum’un ilk ve tek düşünce kuruluşu olan ENER Düşünce ve Strateji Derneği, Erzurum için proje önerilerini açıklamaya devam ediyor.
Geçtiğimiz hafta Erzurum’a ‘Hafif Raylı Sistem’ kurulmasını öneren ENER, bu kez de büyük ses getirecek bir proje ile kamuoyunun karşısına çıktı. ENER’İN bu büyük projesi, “Doğu Anadolu Bilişim Vadisi Projesi.” Adını taşıyor.
ENER İkinci Başkanı Dr. Davut Sarı hazırlanan proje, ENER Başkanı Vahdet Nafiz Aksu tarafından açıklandı.
Proje hakkında bilgi veren Aksu, “Şehir önderlerinin bir yandan geleneksel ekonomik alanlarda atılım yaparken, diğer yandan da şehri 21.asra taşımak gibi hedefleri olmalıdır, olduğunu da biliyoruz, inanıyoruz. Daha önce bu önemli konu yerel medya, yazarlar ve bazı teşekküller tarafından da bu kapsamda olmasa bile getirildi. Artık konunun geniş bir şekilde ele alınma zamanı gelmiştir” dedi.
ERZURUM’U ‘TEKNOLOJİ ODAĞI' BİR ŞEHİR OLARAK DÜŞÜNMEK’
Doğu Anadolu Bölgesi'ni, Erzurum merkezli bir 'yüksek teknoloji bölgesi' yapma hedefinin nihaî amacı hiç kuşkusuz 'Türkiye'yi, 21. asırda ekonomik olarak 'bir yüksek teknoloji devleti' haline getirmek olduğuna işaret eden Aksu, “Hindistan gibi hâlâ yoksul insan sayısının en fazla olduğu bir ülke bunu başarmış ise Türkiye neden başarmasın? 21.Yüzyılın yeni kalkınma anlayışında bilişim teknolojisi başta olmak üzere, beyin gücünün ön plana çıkacağı, bilgi ekonomisi eksenli sektörler için coğrafi sakıncalardan, iklimsel mahzurlardan artık eskisi kadar söz edilmiyor. Ham medenin 'bilgi' olduğu sektörler için Doğu Anadolu yatırım cenneti olmaya adaydır.” dedi.
Aksu, bu yolda gösterilecek çabaların ilki 'TEKNOKENT VE TEKNİK ÜNİVERSİTE MERKEZLİ' bir atılımla Erzurum'u ' teknolojik zihinlerin ve en iyi yetişmiş mühendislerin toplandığı teknoloji odağı' bir şehir olarak düşünmek olduğuna işaret etti.
ANADOLU BİLİŞİM VADİSİNE EVRENSEL ANLAM…
Aksu, Manuel Castells’in söylediğini örnek göstererek, “Bilgi üretimi ve bilginin kamuya yayılması türümüzün refahı açısından temel önemdedir.’ Biz, bilgiyi kalkınmada da temel önemde bir unsur olarak kabul ediyor ve ‘Doğu Anadolu Bilişim Vadisi’ projesine sadece bölgesel değil, aynı zamanda evrensel bir anlam yüklüyoruz. Teknik Üniversite’nin yapılanma aşamasında böyle yüksek hedeflerinin olmasını çok önemli buluyoruz ve açılacak bölümlerin buna göre teşkilini savunuyoruz.” diye konuştu.
'BİLGİ DUBLE YOLLARI'
Özgün bir örgütlenmeyle Erzurum Teknik Üniversitesi, başta ABD olmak üzere; Hindistan, Çin gibi ülkelerdeki teknoloji üretim merkezleriyle şimdiden 'bilgi duble yolları' kurma çabasına girişmenin gerektiğine dikkati çeken Aksu, ODTÜ, BOĞAZİÇİ ve BİLKENT gibi üniversitelerin bazı sosyal bilimlerde uyguladığı 'çift diplomalı' eğitim sisteminin teknoloji bölümlerine uyarlanması gerektiğini söyledi.
“Erzurum Teknik Üniversitesi öğrencileri eğitimlerinin en az iki yıllık bölümünü 'dünya bilim ve yüksek teknoloji üretim merkezi ' şeklinde çalışan Üniversitelerde yapmalıdır” diyen Aksu, sözlerine şöyle devam etti:
“Bunlar elbette zor ve yüksek hedeflerdir. Gerçekleştirilmesi için çaba gösterilmelidir. ENER, 'Doğu Anadolu Bölgesi'nin yerel kalkınması' konusunda bir yandan geleneksel ekonomik arayışların sürdürülmesi gerektiğini savunurken, diğer yandan da 'teknolojik sıçramaları' zorunlu görmektedir. Bilgi üretimi ve üretilen küresel bilginin bölgeye hızla transferi, yereldeki bilgi üretiminin de global bilgi dağarcığına eklenmesi konusu, geleceğin en tutarlı yerel kalkınma anahtarıdır. Bilgi üretimi, ürettiği bilgiyi yayma, yorumlama, günlük ihtiyaçlara uyarlama, belli amaçlar için kullanma yönünde 'Doğu Anadolu' yu tümüyle içine alan bir 'yüksek teknoloji ve bilişim vadisi' hayali 'Bölgeye yönelik en tutarlı çılgın projedir”
BÖLGENİN ZENGİNLEŞME DEVRİMİNE GİDEN YOL, YAZILIM,BİLİŞİM VE YÜKSEK TEKNOOLJİDEN GEÇİYOR…
Aksu, konunun, üniversite ve teknokent temelinde ele alınmasına rağmen, proje ‘halk katmanlarını’ içine alıcı boyutta düşünülmesi gerektiğini de ifade etti.
Bilgi’nin üretime dönüşmesi aşamasında ortaya çıkacak katma değerin Bölge halkının zenginleşme devrimini yaratacağını ifade eden Aksu, Üniversitelerin ekonomik kalkınmadaki rolü, yirminci yüzyılın kalkınma padadigmasında da temel öneme sahip olduğunu belirtti.
Bilgi, teknoloji ve bilişim’in ön plana geçtiği yirmi birinci yüzyıl kalkınma paradigmasında bu önem daha da artmış, adeta temel eksen halini aldığına da işaret eden Aksu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Manuel Castells’in söylediği gibi ‘Meksikadaki çiftçilerin bütün bir yıl boyunca sarf ettikleri akıllıca ve yoğun emek, ekonomimizde değer yaratımı konusunda Helsinki'de mobil internet için yeni bir yazılım programlamakta sarf edilen bir saatlik çabayla yarışamaz. Öyleyse ülke kalkınmasında geleneksel sektörlerin desteklenmesiyle birlikte bu alana yapılacak yatırım, zenginlik devriminin en sağlam ayağı olacaktır.
KÜRESEL MARKALAŞMA ÖNEMLİ, FİNLANDİYA MODELİNE DİKKAT…
Bu alanda ‘Slikon vadisi’ modelinden çok, ‘Finlandiya’ örneğini titizlikle incelemek gerekiyor. Elli yıl önce Avrupa’nın ücra bir köşesinde yoksul bir ülke olan Finlandiya, bugün Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının verilerine göre dünyanın bir numaralı enformasyon toplumudur. Bu ülkede enformasyon ve iletişim sektöründe üç bin şirket bulunuyor. Bunların sadece 300’ü Nokia için çalışıyor. Elli yıl sonrasını planlayacak olursak, bu süre sonunda Doğu Anadolu’da neden yeni dünya markaları ve binlerle ifade edilen bilişim şirketleri faaliyet göstermesin?
BÖLGE YAZILIM MERKEZİ OLURSA, İLERİ TEKNOLOJİ ALANINDA DA ‘ODAK’ HALE GELECEKTİR…
Bu açıdan düşündüğümüzde ‘Doğu Anadolu Bilişim Vadisi’ projesi’nin öngördüğü ‘Bölgesel Kalkınma Stratejisinde’ aşağıdaki alanlar temel yapı taşlarını oluşturacaktır. Artık Erzurum ve Doğu Anadolu'da da 'Nanoteknolojinin, Genetik Mühendisliğinin, Doku Mühendisliğinin, Sensorlara dayalı interektaif yazılımların, Beyne uyumlu arayüz yazılımlarının, Biyoelektronik malzeme tasarım ve üretimi konularının konuşulması, tartışılması, icrası için yeni bir süreci başlatmamız gerekiyor. Bunun için 'Çağı yakalayıp, hatta aşan, 21.yüzyılın düşünce ve kavram zenginliğiyle projeler üreten' beyinlere her şeyden çok ihtiyacımız bulunuyor. Dr. Davut Sarı, bu özellikleri taşıyan bir 'Laptoplu Dadaş' olarak önemli bir 'Proje-Öneriyi' ENER için hazırladı. 'Doğu Anadolu bilişim vadisi' adını verdiğimiz bu projeyi, ENER olarak kamuoyu ile paylaşmaktan gururluyuz.”

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kocabaş Müşteri İlişkileri Yönetimi’ni anlattı
Turkcell Kurumsal Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Selin Kocabaş, Kuzey ...
Trabzon-Erzurum yolu 2.5 saate iniyor
Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, demiryolu ve hızlı ...
Erzurum’dan Moskova’ya ticaret köprüsü
ETSO heyetinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Moskova Ticaret ...
 
Besicilere projeli destek
Erzurum’daki hayvan yetiştiricilerinin ihtiyacı olan kaba yem ihtiyacını ...
KUDAKA’dan bölgesel atılım
Erzincan’ın Refahiye İlçesi’nde il ve ilçelerin ekonomisi çalıştayı yapıldı. ...
Aşkale'de sosyal denge adımı
BEM BİR SEN ile Erzurum Aşkale Belediyesi arasında memurların ekonomik ...
 
Erzurum’a Kore yatırımı
Koreli diplomat Dr. Heechul Lee Erzurum’a yatırım yapmayı düşündüklerini açıkladı.
İşadamlarından Moskova çıkarması
Erzurum’un Ticaret ve Sanayi Odası’nın Rusya’nın başkenti Moskova’ya ...
Tüketici haklarına eğitim yaklaşımı
Erzurum Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü ve Erzurum Alışveriş Merkezi işbirliğiyle ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva