ERZURUM(GHA) – Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) ile ortak bir proje yürüterek, Erzurum’a “Ambalaj Atıkları Geri Kazanım Tesisi” kazandırdılar.
Kahramanmaraş Kağıt Şirketler Grubu’nun bir üyesi olan Aksu Çevre Danışmanlık ve Geri Dönüşüm A.Ş., Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) ortaklığıyla Erzurum’a ambalj atıklarını geri kazandırma tesisi kurdu. Toplam bütçesi 566 bin 500 lira olan projeyle 15 kişiye istihdam imkanı sunulurken, tesis sayesinde ambalaj atıkları artık katma değere dönüştürülmeye başlandı.
Aksu Çevre Danışmanlık ve Geri Dönüşüm A.Ş.’nin Lojistik Müdürü Serdar Seymen, Erzurum’un Yakutiye ilçesine bağlı Edip Somunoğlu Mahallesi’nde kurdukları tesisin, bölgede aynı zamanda model teşkil edeceğini söyledi. “Ambalaj Atıkları Geri Kazanım Projesi” adını taşıyan yatırımı, KUDAKA işbirliğiyle Erzurum’a kazandırdıklarını ve yatırımın maliyetinin 566 bin 500 lira olduğuna işaret eden Seymen, projeye KUDAKA tarafından sağlanan hibe destek miktarının ise, 228 bin 242 lira olduğunu belirtti. Seymen, Erzurum’a yapılan bu yatırımın esasen 1,5 milyon liralık bir tesis olduğuna vurgu yaparak, halen deneme aşamasında olan yatırımın, 15 Haziran’da görkemli bir törenle hizmete sokulacağını dile getirdi.
TESİSTE GÜNLÜK 25 TON AMBALAJ ATIĞI PRESLENİP, AYRIŞTIRILABİLECEK
9 dönümlük arazide 5 dönümlük kapalı alan üzerine kurulan tesiste, 1 adet pres, 60 tonluk konteynır, 1 adet ambalaj atıklarını ayrıştırma bandı, 1 adet sıkıştırmalı ambalaj toplama aracı, 1 adet ambalaj atığı konteynırı taşıma aracı, şehrin belirli noktalarına yerleştirilecek olan 70 adet atık ambalaj kumbarası bulunduğunu kaydeden Serdar Seymen, tesiste günlük 25 ton ambalaj atığının preslenmesi ve ayrıştırılmasının mümkün olduğunu dile getirdi.
Hayata geçirdikleri projenin amaçlarına ilişkin olarak bilgiler veren Lojistik Müdürü Seymen, “Erzurum’da ambalaj atıklarının geri kazanımını amaçlıyoruz. Böylece depolama alanlarının ömrünü uzatmış olacağız. İnsan ve çevre sağlığı açısından oluşacak tehlikeleri azaltmak, bölgede sanayi sektörüne yönelik istihdam, üretim ve pazarlama imkanları oluşturarak, katma değer üretmek ve atıkları geri kazandırmak, projemizin diğer hedefleri arasında yer alıyor.” şeklinde konuştu.
Erzurum’a kazandırdıkları bu tesisi, dileyen herkesin gezip görebileceğinin altını çizen Seymen, yatırımın aynı zamanda bilimsel uygulamalar için de elverişli olduğunu ifade etti. Seymen, “Mühendislik Fakültemizin öğrencileri de, atıkları geri dönüşümü konusunda bu tesislerde pratik eğitim görme imkanı bulabilecekler.” dedi.