2007 ile 2008 yıllarında, kapanan ve açılan işyeri sayılarındaki artış, Erzurum’un ekonomik yapısının giderek zayıfladığını ortaya koyarken, ESOB Başkanı Rasim Fırat, “Açılan işyeri sayısındaki artış umutlandırmamalı, tam tersine kara- kara düşündürmelidir” dedi.
İŞYERİ KAPANIŞ VE AÇILIŞ VERİLERİ
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin, kayıt envanter verilerine göre, 2007 yılında bin 230 yeni işyerinin açıldığı Erzurum’da, 900 esnafın da kepenk indirdiği görülürken, 2008 yılında ise, hem yeni işyeri açan, hem de işyerini kapatan esnaf sayısının arttığı gözlendi. ESOB Başkanı Rasim Fırat, geçtiğimiz yıl ticaret hayatına yeni atılan esnaf sayısının bin 330 olduğuna dikkati çekerek, ekonomik çöküş nedeniyle işine son veren esnaf sayısının da, aynı dönem içerisinde bin 23’e ulaştığını bildirdi.
ESNAF ÇARESİZ
Yeni açılan işyerleriyle kapanan işyerleri arasındaki makasın, 2009 yılında iyice kapandığının, 2009 yılı Ocak ayına ait verilerle çok daha net biçimde görüldüğünü anlatan Rasim Fırat, “İçinde bulunduğumuz yılın Ocak ayında ticaret hayatına yeni atılan esnaf sayısı 53 olurken, işine son verenlerin sayısı da, yine 53 olmuştur. Yıllara göre genel bir değerlendirme yapacak olursak, kapanan işyeri sayısı, yeni açılan işyeri sayısına ulaşmış bulunmaktadır. Bu da, ilerleyen aylarda kapanan işyeri sayısının yeni açılanlara oranla çok daha fazla olacağını göstermektedir” diye konuştu.
FIRAT AÇILAN İŞYERİ SAYISINDAKİ ARTIŞ ÜMİTVAR DEĞİL
Erzurum’da ticaret hayatına atılanların 2007 ile 2008 yıllarını kapsayan dönemde artış göstermesinin, sevindirici bir gelişme olarak algılanmaması gerektiğini vurgulayan Rasim Fırat, “Bu bir çaresizlik ifadesidir. Yeni açılan işyerlerinin sayısındaki artışın ekonomideki istikrarı gösterebilmesi için, kapanan işyeri sayısının artmaması, tam tersine düşmesi gerekiyor. Fakat rakamlara bakınca görüyoruz ki, yeni açılan işyerleriyle kapanan işyerleri arasındaki fark kapanmaktadır. Bunu böyle değerlendirmek gerekir” şeklinde konuştu. İnsanların artık geçinebilmek için son çare olarak esnaflığa sığındıklarını dile getiren Rasim Fırat, “Bakıyorsunuz bu yıl şeni bir işyeri açan kişi, önümüzdeki yıl işine son vermiş. Çünkü esnaflık herkesin yapabileceği ve hele hele çaresizlik karşısında sığınılabilecek bir kapı değildir. Ama maalesef Erzurum’da her geçen gün zayıflayan ekonomik yapı, insanları bir şekilde iş kurmaya ve işyeri açmaya yöneltmiştir. Bu manzara kimseyi ümitlendirmemeli, tam tersine kara-kara düşündürmelidir” şeklinde konuştu.