EFE SPEKÜLASYONLARA AÇIKLIK GETİRDİ
Tarım Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Birliği Müdürü Ömer Efe, hakkında bir takım yanlış bilgi ve dedikoduların ortaya çıktığı ‘mini torba Yasa’ hakkında açıklamalarda bulundu. Mecliste görüşülerek kabul edilen, ancak henüz yayımlanmamış olan kanunun; 2007/5661 sayılı yasaya ek bir kanun maddesi olma özelliği taşıdığına dikkati çeken Ömer Efe, “Bu kanun, Tarım Kredi Kooperatiflerince 30.1.2004 tarihinden önce tek kişilik senet olarak tabir edilen bir borçlu ve iki kefilin bulunduğu senetlerle ilgilidir. Kanunla, bu yöntem aracılığıyla kullandırılan tarımsal kredilerin kefillerinin sorumluluğu sona erecektir. Söz konusu yasanın Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle birlikte 30.1.2004 tarihinden önce tek kişilik borç senetleriyle kullandırılan tarımsal kredilerin bu senetlerde bulunan kefillerinin kefillikleri sona erecektir. Bu kefiller hakkında başlatılmış bulunan idari veya kanunî takibat işlemleri, hangi aşamada olursa olsun kendiliğinden duracak, haklarındaki davalar duracak, mahkûmiyet kararlarının infazı ertelenecek, infazı devam edenler tahliye edilecektir.” diye konuştu.
EFE: BORÇLARIN SİLİNMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL
31 Mart 2011 Perşembe günü görüşülerek kabul edilen yasa ile borçların silineceği ve affedileceği yönündeki kanaatin yanlış olduğunu vurgulayan Efe, ilgili düzenleme kapsamına giren senetlerle kredi kullanan asıl borçluların borçlarının veya faizlerinin silinmesi gibi bir durumun kesinlikle söz konusu olmadığı bilgisini verdi. Bu borçluların borçlarıyla ilgili sorumluluklarının ve mevcut icra takiplerinin devam edeceğine vurgu yapan TKK Erzurum Bölge Birliği Müdürü Efe, “İcra takipleri sonucunda kesin aciz vesikası düzenlenmesi halinde, bu alacaklar Hazine tarafından karşılanacaktır. Aciz vesikasına bağlanabilecek söz konusu borçlar Hazine tarafından karşılanacağından borçlunun sorumluluğu 20 yıl süre ile Hazineye karşı devam edeceği gibi, süreç Tarım Kredi Kooperatifleri’nce de takip edilecektir. Yani, bu kanundan yararlanacak borçlunun 20 yıl içerisinde mal varlığında bir artış tespit edilmesi veya banka ve resmi kurum ve kuruluşlar aracılığı ile yapılan nakit hareketlerine Hazine tarafından bloke konulacaktır. Ayrıca; 2007 yılında grup senetler için çıkartılan ve hala geçerli olan 5661 Sayılı Kanun da bu şekildedir.” dedi.
Bu uygulamaların tamamının çiftçi borçlarının affı olmayıp, borcunu ödemede acze düşmüş çiftçinin borcunun Hazine tarafından Tarım Kredi Kooperatiflerine ödenmesi anlamı taşıdığını kaydeden Ömer Efe, söz konusu düzenlemelerden yararlanan çiftçilerin, 20 yıl süreyle takip altında olacaklarını sözlerine ekledi.