KUDAKA DESTEĞİ
Erzurum Arı Yetiştiricileri Birliği’nin Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) desteğiyle yürütmeye hazırlandığı “Organik Arıcılık Eğitim Projesi”, beklenenin çok üzerinde bir ilgiyle karşılaştı. 50 kişiye organik arıcılık eğitimi verilmesi planlanan proje için 100’ün üzerinde arıcı başvuruda bulunurken, yaşanan bu gelişme, Erzurum’da arıcılık ve bal üretimi sektörünün yükselen bir değer haline geldiğini gözler önüne serdi. Erzurum Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Taner Bayır, yoğun olarak ekonomisi kamu kaynaklarına dayalı olan Erzurum’da, oldukça kazançlı bir sektörün oluşmaya başladığını söyledi. Erzurum’un arıcılık ve bal üretimi konusunda sahip olduğu potansiyeli yıllardır dile getirdiklerini ve dikkatleri hep bu yöne çekmeye çalıştıklarını anlatan Bayır, yürütmeyi planladıkları organik arıcılık eğitimleri projesinin, kendilerini bir kez daha haklı çıkardığını kaydetti.
ORGANİK ARICILIK PROJESİ EĞİTİMLERİNE BAŞLANIYOR
Projeyi hazırlarken hedef kitle olarak planlanan arıcı sayısını 50 olarak belirlediklerini anlatan Başkan Taner Bayır, daha eğitimlere başlamadan gördükleri ilgi karşısında hayrete düştüklerini söyledi. Organik arıcılık eğitimlerine katılmak için başvuruda bulunan arıcıların sayısının iki katına çıktığına dikkati çeken Bayır, “Projemizi bu doğrultuda revize ettik; Mayıs ayında da eğitimlere başlayacağız.” dedi.
Erzurum’da organik arıcılık ve bal üretimi alanında sertifika sahibi olacak her bir kursiyerin, şehir ekonomisine katma değer sağlayacağını vurgulayan Bayır, “Kim ne derse desin, arıcılık ve bal üretimi sektörü, Erzurum’da ekonomik anlamda gerçekten önemli bir paya sahip olacak. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde bu sektör, kamu ve hizmet sektöründen sonra Erzurum’da en fazla sıcak paranın döndüğü bir ekonomik faaliyet alanı olacak.” diye konuştu. Toplamda 640 saat mesleki eğitime tabi tutulacak olan Erzurumlu arıcıların, sertifika ve lisanslarını aldıktan sonra organik arıcılık ve bal üretimine başlayabileceklerini anlatan Bayır, bu yönde bir altyapının oluşmasıyla birlikte Erzurum’un yeni bir değerinin daha paraya dönüştürülmesinin mümkün hale geleceğini kaydetti. Bayır, şöyle devam etti: “Bundan 10 ile 15 yıl öncesine kadar Erzurum’da arıcılığın yükselen bir değer haline geleceği düşünülemiyordu, ama bugün bu gerçekle karşı karşıyayız. Bundan 10 yıl sonra da, arıcılık ve bal üreticiliği Erzurum’da yatırımcısına en çok kazandıran iş alanlarından birisi olacak.”