ETB Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, "Eskiden ilkokulda Türkiye'nin kendi kendine yeten 7 ülkeden birisi olduğu öğretilirdi. Rakamlara bakıyoruz, Türkiye'nin tüketimi ithalata dayalı. Türkiye kalkınıyor. Kalkınma hızı 4,5. Doğu'ya bakıyoruz, 1,5. Doğu'nun Batı ve diğer illeri yakalayabilmesi için 20 milyar dolarlık yatırıma ihtiyacı var" dedi.
ETB PROJESİ BAŞARIYA ULAŞTI
Üretime yönelik ETB'nin faaliyetlerini anlatan Hınıslıoğlu, Tritikale bitkisiyle ilgili yapılan projeyle bu yıl 20 bin ton ürün alınacağını, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nce yapılan bilimsel çalışmayla elde edilen Romanov tipi koyunların yöre hayvancılığı için büyük bir şans olduğunu dile getirdi.
ORGANİK TARIM ATILIMI
Organik buğday üretimi konusunda önemli gelişmeler olduğunu kaydeden Hınıslıoğlu, Türkiye'de en çok ithal edilen sıvı yağın üretim ile karşılanabileceğini belirterek, bunun için yöredeki ovaların elverişli olduğunu dile getirdi.
ÜRETİM EKONOMİSİ , KURTULUŞ REÇETESİ
ETB Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu tüketim ekonomisinin il ekonomisini olumsuz etkilediğine işaret etti. Ekonomik anlamda büyüme ve gelişmenin ancak üretim ekonomisiyle mümkün olabileceğini ifade eden Hınıslıoğlu , "Erzurum ekonomisi artık üretime yönlenmeli. Üretimsiz kazanç olmaz" şeklinde konuştu.
GÖÇ GERÇEĞİ
ETB Başkanı Hınıslıoğlu, göç yüzünden Erzurum'un devlete olan maliyetinin arttığını belirterek, şehrin, son yıllarda beyin ve sermaye göçü anlamında büyük bir kan kaybı yaşadığını söyledi. Erzurum'dan göç edenlerin büyük bir bölümünün vergi mükellefi, iş ve güç sahibi kişilerden oluştuğuna dikkati çeken Hınıslıoğlu, "Burada iyi kötü vergi ödeyen ve katma değer üreten kesim devamlı gidiyor. Gelenler ise, işsizlerden ve karnını doyurmak için dahi devlete muhtaç olanlardan oluşuyor. Bu durum, Erzurum'un devlete olan maliyetini her geçen gün biraz daha artıyor" diye konuştu.
YOKSULLUK ARTIYOR
Göçler yüzünden Erzurum'da, başta Yeşilkart olmak üzere, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan (SYDV) yardım alanların sayısında da hızlı bir artışın yaşanmaya başlandığını dile getiren Hakkı Hınıslıoğlu, kaybedilen nüfusun yerine gelenlerin neredeyse tamamına yakının, karnını doyurmak için bile devlete muhtaç olan kişilerden oluştuğunu ifade etti.
ACİL ÖNLEMLERE İHTİYAÇ VAR
Hınıslıoğlu, göçe karşı önlem alınması hususunda çok geç kalındığını, ama acilen harekete geçilmesi gerektiğini vurgulayarak, Erzurum'dan giden sermayenin, il dışına çıkmasına göz yumulmaması çağrısında bulundu. Başkan Hınıslıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Devlet kalkar 49 ilin tamamına aynı teşvikleri uygularsa, olacağı budur. Kimse buna şaşırmasın. Biz yıllardır uygulanan teşvik politikalarının yanlışlığına işaret edip duruyoruz. Devlet bir tarafta yapılması gerekeni yapmıyor, fakat öbür tarafta kendine yeni harcama kapıları açıyor. Artık vakit kaybedilmemeli, göçün önüne en kısa vadede teşviklerle geçilmelidir. Bireyleri göç etmeye teşvik eden nedenler, içi dolu teşviklerle ortadan kaldırılmalı, insanlar artık doğdukları illerde doyurulmalıdırlar."