ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
HABERLER>BÖLGEDEN
14 Mayıs 2011 Cumartesi - 06:43

Hayvancılık sorunları çalıştayı başladı

Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) koordinatörlüğünde, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (DAKA) katkısıyla yapılan “Doğu Anadolu Bölgesi Büyükbaş Hayvancılığın Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı” Sarıkamış’ta başladı. Üç gün sürecek olan çalıştaya, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ile hayvancılık sektöründen katılan yaklaşık 150 kişi hayvancılığın sorunlarını ve çözüm yollarını masaya yatıracak.

Hayvancılık sorunları çalıştayı başladı

IŞIK ÇAPANOĞLU(İHA) - Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) koordinatörlüğünde, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (DAKA) katkısıyla yapılan “Doğu Anadolu Bölgesi Büyükbaş Hayvancılığın Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı” Sarıkamış’ta başladı.
Üç gün sürecek olan çalıştaya, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ile hayvancılık sektöründen katılan yaklaşık 150 kişi hayvancılığın sorunlarını ve çözüm yollarını masaya yatıracak.
Sarıkamış Ce-Mar Toprak Otel’de yapılan toplantıya SERKA Genel Sekreteri Dr.Hüseyin Tutar, KUDAKA Genel Sekreteri Dr.Rıfat Altan, DAKA Genel Sekreteri Dr.Emin Yaşar Demirci, üniversite öğretim üyeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum örgütü ve hayvancılık sektörü temsilcileri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan SERKA Genel Sekreteri Dr.Hüseyin Tutar, çalıştayın bölgesel kalkınmaya atfen düzenlenmiş olan bir çalıştay olduğunu söyledi. Türkiye’de bölgesel kalkınmanın temellerinin atılmaya başlandığına dikkat çeken Dr.Hüseyin Tutar, şöyle konuştu:
GELİŞMİŞ ÜLKELER BÖLGESEL GELİŞMEYİ TERCİH ETMEYE BAŞLADI
“Dünyadaki ekonomik değişim bazen ulusal ölçekte bazen de bölgesel düzeyde gerçekleşir. Liberal ekonomilerin ve merkezi düzenlemelerin terkedildiği kalkınmanın, bölgesel düzeye indirgendiği bir yaşam evresindeyiz. Dolayısıyla bölgesel ekonomiler ön plandadır ve bölgesel kalkınmanın temelleri ülkemizde yavaş yavaş atılmaya başlandı. Neden gelişmiş ülkeler ulusal ölçekteki ekonomileri terk edip bölgesel ekonomileri tercih etmeye başladılar. Bunun altında yatan temel neden bölgesel eşitsizliklerdir. Bölgeler arasındaki gelir dağılımında meydana gelen uçurumdur. Doğaldır ki, bir bölgede gelir dağılımında dengesizlik olduğu zaman, bugüne kadar dünyada hep böyle olmuştur, fakir olan bölgelerden zengin olan bölgelere sürekli bir göçün yaşandığına şahit olmaktayız. Burada sürekli iki farklı bir yaşam tarzı oluşur. Manzara böyle olduğunda genel eğilim şudur: göç hadisesi ile karşılaşıyoruz. Fakir olan bölgelerde insanlar kendilerine yaşam alanı bulmak için zengin bölgelere göç edeceklerdir. Bu sosyolojik bir olgudur. Göç sürekli olarak fakir bölgelerden zengin bölgelere doğru istikametini belirlemiştir. Bunu engellemek asla mümkün değildir. Dolayısıyla endüstrisi güçlü olan ekonomisi önde olan güçlü ülkeler, bunu bizden çok daha önce tecrübe ettiklerinden dolayı bu sorunlara bir çözüm bulmak amacıyla ‘ne yapabiliriz’ sorusunu sormuşlardır. Geldikleri noktada, güçlü ekonomilerin sadece merkezden yönetilemeyeceği, yerelden ya da bölgesel özelliklere atfen bir kalkınma anlayışı gelişmesi gerektiğine dair bir anlayış birliği oluşmuştur. Bunu başaran ülkeler kendi vatandaşlarına daha müreffeh bir yaşam sunmuşlardır. Bölgeler arasındaki gelişmişlik farklarını da en aza indirmişlerdir. Bölgelerarası eşitsizlik sorununun ağırlaştığı ülkelerde, az gelişmiş bölgeden gelişmiş bölgelere yoğun bir göç yaşanır. Bu tip bölgede yaşayanların yakınlarının büyük çoğunluğu bölge dışındadır. Örneğin Kars dışında bir Kars, Ağrı dışındaki Ağrı, Iğdır dışındaki Iğdır, Ardahan dışındaki Ardahan şeklinde bölge insanının bilinci adeta bölünmüş gibidir. ”
BÖLGE CANLI HAYVAN VARLIĞININ YÜZDE 20’SİNİ KARŞILAMAKTADIR
“Bölgemiz Türkiye canlı hayvan varlığının yaklaşık yüzde 20’sini barındırmaktadır. Ancak bunu katma değeri yüksek, markalaşmış ürünlere dönüştürememektedir. İnsanlarımızın ‘ortak çalışma kültürüne sahip olmaması’ devletin verdiği ciddi desteklerden yararlanmasını engellemekte ve büyük işletmelerin, kooperatiflerin ortaya çıkmasına mani olmaktadır. Bölgesel kalkınmanın en önemli unsurlarının başında katılımcılık ilkesi gelmektedir. Soruları ve çözüm önerilerini birlikte saptamak, bölge insanının kendi geleceğine yönelik uygulanacak makro ekonomi politikalarında katkısını almaktır. Hiçbir plan, program boşlukta değildir. Kısacası bölgesel düzeyde ortak bir tasavvur oluşturmak çok önemli bir niteliğe sahiptir.”
 SERKA Genel Sekreteri Dr.Hüseyin Tutar, katılımcıların aktif olarak çalıştaya katılmalarını istedi.
KUDAKA Genel Sekreteri Dr.Rıfat Altan da, çalıştayın bir başlangıç olduğunu belirterek, “Bu çalıştayın sonucu bir bölge planı haline getirilebilir. Bu plan üç ajansın mali destek programlarına da zemin oluşturur” dedi. DAKA Genel Sekreteri Dr.Emin Yaşar Demirci de, sorunlara çözüm bulmak için ezber bozan yaklaşımlara ihtiyaç olduğunu söyledi. Demirci, “Öncelikle bu bölgenin güçlü sektörü hayvancılık değildir. Hayvancılık potansiyel olarak güçlü bir sektördür. Hayvan sayısı açısından ön sıralarda fakat verimlilik açısından son sıralarda geliyorsa hayvancılık bir sektör değildir. Bu konudaki ezberlerimizi bozmak zorundayız” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Hakan Kocamış “Doğu Anadolu Bölesinde Büyükbaş Hayvancılığın Mevcut Durumu” konusunda katılımcılara bilgi verdi.“Doğu Anadolu Bölgesi Büyükbaş Hayvancılığın Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı” bugün sona erecek.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
“Bal Tutan Eller Sodes'i Bekler”
Ardahan'da ''Bal Tutan Eller SODES’i Bekler'' projesi kapsamında açılan ...
Ucube’nin 7 parçası kesildi
Kars'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'ucube' dediği İnsanlık Anıtı'nın ...
İsfalt uzmanları GAP illerinde
Türk asfalt endüstrisinin lider kuruluşu İSFALT, Ortadoğu'nun en önemli ...
 
Dünya okuma rekoru Doğu Anadolu’nun
Malatya'da okuma rekor denemesine 23 bin 822 kişinin katıldığı açıklandı.
DAP’ta baraj seferberliği
Kars Barajı ile İçme Suyu Arıtma Tesisi'nin temel atma törenine katılan ...
Kemah Kalesi görkemine kavuşturuldu
Tarihin belirli dönemlerine ışık tutan tarihi mekânlar, Vali Abdülkadir ...
 
Doğu Anadolu bir ilke imza atacak
Malatya'da dünya kitap okuma rekoru denenecek.
Eşkının dondurmasını yaptılar
Hakkari Eğitim Sanat Kalkınma ve Araştırma Derneği (HESKADER) Başkanı ...
Hatipoğlu anne sevgisini anlattı
Doç. Dr. Nihat Hatipoğlu, Anneler Günü nedeniyle Bitlis'in Ahlat ilçesinde ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva