MEHMET ALİ DAĞ (İHA) - Türk asfalt endüstrisinin lider kuruluşu İSFALT, Ortadoğu'nun en önemli bilgi ve teknolojisi ihracatçısı olma hedefi doğrultusunda çalışmalarını hızlandırdı.
İSFALT, Universiade 2011 Kış Oyunları'na ev sahipliği yapan Erzurum'dan sonra Türkiye'nin en büyük bölgesel kalkınma projesinin sürdürüldüğü GAP illerini kapsayan bir teknik eğitim semineri düzenledi. Asfalt üretimi, kaliteli ve konforlu yollar için ekonomik çözüm önerilerinin paylaşıldığı, Şanlıurfa'da gerçekleştirilen seminerlerle yol yapımındaki artan maliyetlerde tasarruf elde edilmesi amaçlanıyor. Asfalt üretim teknikleri ve kaliteli asfalt uygulamaları konusunda Türkiye'nin önde gelen kuruluşu
İstanbul Büyük Şehir Belediyesi iştiraki İstanbul Asfalt Fabrikaları (İSFALT), bu alandaki bilgi ve tecrübelerini GAP Bölgesi ile paylaştı. İSFALT'ın uzman eğitmen kadrosunca verilen eğitim, GAP Bölgesi'nde yer alan 9 ilin belediyeleri, o illerde bulunan üniversitelerin ilgili bölümleri, karayollarının bölgedeki birimleri ile özel sektörün teknik elemanlarına yönelik düzenlendi.
Asfalt malzemeleri, asfalt üretim teknikleri ve kaliteli asfalt uygulamaları konularının ele alındığı eğitimler, 3 gün sürdü. Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illerinden çok sayıda profesyonelin katıldığı eğitimlere ilgi oldukça yüksekti. Eğitimler sırasında sorunların yerinde tespiti için yollarda teknik incelemeler yapıldı. Yol yapım çalışmalarında asfalt üretim ve uygulamalarının yanı sıra onarım çalışmaları hakkında detaylı bilgilerin paylaşıldığı
seminer sonrası önerilerin uygulanmasıyla bölge ekonomisine önemli bir katkıda bulunulması amaçlanıyor. İSFALT'ın eğitim ekibinde Teknik Eğitim Şefi Dr. Mehmet Tahir Deniz, Kalite Yönetim ve Ar-Ge Müdürü B. Kadri Eren, Laboratuvar Şefi Seyit Ali Yıldırım, Genel Müdür Yardımcısı (Teknik İşler) Dr. İbrahim Sönmez, Üretim Müdürü Zafer Sola ve Asfalt Uygulama Müdürü Fethi Turgut görev aldı.
ASFALTTA ORTADOĞU'NUN BİLGİ VE TEKNOLOJİ ÜSSÜ
İSFALT Teknik İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Sönmez, asfalt konusundaki eğitimlerin daha önce yurtdışındaki firmalardan alındığını, ancak İSFALT'ın bu alandaki tecrübesini tüm Türkiye ile paylaşmaya başlamasıyla artık yerli bir firmadan da danışmanlık alınmaya başlandığını kaydetti. 2009 yılında başlayan eğitim çalışmalarında bugüne kadar 8 ilde seminer düzenlediklerini anlatan Sönmez, bu çalışmaları önce ülke geneline, sonrasında da bölge ülkelerine yaymayı hedeflediklerini ifade
etti. Sönmez şöyle konuştu: "Bölge ülkelerinde bir yandan inşaat çalışmaları sürerken, alt yapı çalışmalarına da önem veriliyor. İsfalt'ın Ar-Ge ve teknoloji çalışmaları ile Türkiye orta doğunun en önemli bilgi ve teknoloji ihracatçısı olma potansiyeline sahiptir."
Eğitimin GAP Bölgesi ekonomisine de katma değer sağlayacağını vurgulayan Sönmez, "Bilinçli çalışma, kaliteli malzeme ve ekipmanın yanında eğitimli teknik personel ile çalışmak her zaman kaliteli işlerin yanı sıra ekonomik katkılar da sağlar" dedi.