SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Prof. Dr. Nazan Aydın, intihar girişiminde bulunanların genellikle depresyon sorunu yaşadıklarını söyledi.
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazan Aydın, Erzurum’da son zamanlarda sayıları artan intihar vakalarıyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu. İntihar girişimlerinin arka planında, psikolojik ve ekonomik nedenlerin yatabileceğine dikkati çeken Aydın, her şekliyle insanların intihara yönlendiren başlıca sorunun, depresyon olduğunu kaydetti. Depresyonda olan kişinin kendisini üzgün ve mutsuz hissedeceğini belirten Aydın, “Depresyonda olan kişilerin iş, aile, arkadaş ilişkileri gibi, çevresindeki her türlü hadiseye karşı olumsuz ve karamsar düşünceleri olur. Sorunlarla baş edecek gücü olmadığını düşünür, gün boyu devam eden halsizlik ve yorgunluk olabilir. Bir insanın kan şekeri düştüğünde, kendisini nasıl ki yorgun ve çaresiz hissediyorsa, depresyon durumu da aynıdır. Bu tür durumlarda insan içinde bulunduğu çaresizlikten kurtulamayacağını düşünür ve ölümü tek kurtuluş yolu olarak görür.” diye konuştu.
//BİR İNSANIN DEPRESYONDA OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?
Depresyonun belirtilerinin, kendini mutsuz ve üzgün hissetme ve isteksizlik şeklinde tanımlandığını anlatan Aydın, “Böyle bir durumda kişi kimseyle konuşmak istemez, yalnız kalmayı genelde tercih eder, dışarı çıkmak, sosyal aktivitelere karşı ağır bir isteksizlik olur. Nedeni anlaşılamayan yorgunluk, enerjide azalma, işleri yapacak gücü kendinde
bulamama, gece uykuya dalamama, çok sık uyanma, sabah erken saatte uyanıp uyuyamama, ya da aşırı uyku hali de olabilir. Genelde iştahsızlığa bağlı kilo kaybı olabilir ya da daha nadir olarak iştahta artış ve kilo artışı da olabilir. Kişi dikkatini belli konuya vermekte güçlük çeker, ders çalışma, kitap okuma sırasında dikkatin çabuk dağılması ve unutkanlık olabilir. Hareketlerde, konuşmalarda yavaşlama olabilir.” şeklinde konuştu.
//DEĞERSİZ HİSSETME
Depresyonda olan kişilerin kendisini değersiz hissetme düşünceleri ile geçmiş ve geleceğe dair hep olumsuz hisler taşıdıklarını aktaran Prof. Dr. Nazan Aydın, “Depresyonda olanlar, olayların hep olumsuz taraflarını görür ve buna bağlı olarak suçluluk ve değersizlik düşünceleri olabilir. Ölüm düşünceleri, depresyonda olan kişi yaşamındaki tüm sorunlara karşı karamsar bakar, sorunlarının çözülemeyeceğini düşünür, sorunlarla baş edecek gücü kendinde bulamaz ve buna bağlı olarak da ‘keşke ölsem de kurtulsam’ düşünceleri olabilir. Daha şiddetli durumlarda intihar düşünceleri, planları ve girişimleri olabilir.” ifadelerini kullandı.
//DEPRESYONUN NEDENLERİ VE TEDAVİSİ…
Depresyonun belirtilerine ek olarak, nedenlerini de sıralayan Prof. Dr. Nazan Aydın, “Olumsuz yaşam olayları, iş, aile sorunları, yeni yaşam koşulları, fiziksel hastalık, doğum sonrası süreçler, yakının birinin kaybı gibi nedenler depresyonun oluşmasında etkili olabilir.” dedi. İnsanları intihara kadar götürebilen depresyon hastalığının tedavisi hakkında bilgiler de veren Aydın, “Depresyon tedaviyle düzelebilen bir hastalıktır. İlaç tedavisi ve psikoterapi tedavinin temelini oluşturur. Depresyon orta düzeyde veya şiddetli ise ilaç kullanmak gerekir. Depresyon tedavisine yönelik ilaçlara karşı toplumda yetersiz bilgiler nedeniyle maalesef halen ön yargılar devam etmektedir. Depresyon ilaçları bağımlılık yapmaz, ilk bir hafta bazen hafif-orta düzeyde yan etkiler olabilir, tedaviye devam edildiği halde bir hafta sonunda bu yan etkiler büyük oranda geçmektedir.” ifadelerini kullandı.