ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Atatürk Üniversitesi’nde KUDAKAF’25 mesaisi
Atatürk Üniversitesi’nde KUDAKAF’25 mesaisi
Şehit Ay'a vefa
Şehit Ay'a vefa
ETÜ'de Tazelenme Üniversitesi tanıtıldı
ETÜ'de Tazelenme Üniversitesi tanıtıldı
Danıştay Başsavcılığına Cevdet Erkan seçildi
Danıştay Başsavcılığına Cevdet Erkan seçildi
Konut Fiyat Endeksi arttı
Konut Fiyat Endeksi arttı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
14 Aralık 2010 Salı - 00:04

Doğu Anadolu orman yoksulu

Prof. Dr. Doğanay, “Erzurum’da bir asır öncesine kadar sahip olduğumuz ormanlık alanlara bugün rastlayamıyorsak, çevreye verdiğimiz zarar açıkça ortadadır.” dedi. Doğanay, denetimsiz ve hesapsız insan tahribatının, bölgedeki orman örtülerinin çok sınırlı yörelere çekilmesine yol açtığını söyledi.

Doğu Anadolu orman yoksulu

SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Prof. Dr. Hayati Doğanay, “Bir asır öncesine kadar sahip olduğumuz ormanlık alanlara bugün rastlayamıyorsak, çevreye verdiğimiz zarar açıkça ortadadır.” dedi. 
Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi (KKEF) Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Bölümü Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayati Doğanay, denetimsiz ve hesapsız insan tahribatının, bölgedeki orman örtülerinin çok sınırlı yörelere çekilmesine yol açtığını söyledi.
//ORMAN DAĞILIMI EŞİTSİZLİĞİ
Türkiye’deki orman örtüsünün, coğrafi bölgelere eşitsiz bir biçimde dağıldığını kaydeden Doğanay, “Örneğin, birçok Avrupa devletinin arazisinden daha büyük bir araziye sahip olan ve alanı 163 bin 400 kilometrekareyi bulan Doğu Anadolu Bölgesi’nde, ancak 19 bin kilometrekare kadar orman arazisi vardır. Bu da bölge alanının sadece yüzde 12’si demektir.” şeklinde konuştu.
Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki ormanlık alanın bu kadar az olmasının nedeninin, sadece sıcaklık, nem ve yağış koşulları şeklinde açıklanamayacağına dikkati çeken Prof. Dr. Hayati Doğanay, “Çünkü bugün yeryüzünün çok daha kuzeyinde ve Sibirya gibi ülkelerde, ülke alanlarının ortalama yüzde 50’den daha fazlası zengin ormanlarla örtülüdür. Anlaşılıyor ki, bölgemizin, ormanlar yönünden bugün dikkatimizi çeken bu hüzün verici manzarası, her şeyden önce insanın çevreye verdiği büyük zararların bir sonucudur.” diye konuştu.
“ERZURUM VE BÖLGENİN BÜYÜK BİR BÖLÜMÜ BİR ASIR ÖNCE ORMANLARLA KAPLIYMIŞ”
Ortaçağ gezginlerinin seyahatnamelerinde, Erzurum ve bölgenin orman örtüsüyle ilgili olarak çeşitli aktarımlar bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Hayati Doğanay, “Seyahatnamelere göre; günümüzden daha bir asır öncesine kadar Palandöken Dağları, Torum Gölü çevresi Ardahan Platolarının geniş bölgeleri, Bitlis, Tatvan ve Hakkari çevreleri gür ormanlarla kaplıymış. Oysa bugün bu bölgelerde ormanlara tek-tük orman kalıntıları ve ağaç varlığı olarak rastlıyoruz. Bu da, hazıra dağların bile dayanmadığını açıkça ortaya koyuyor.” dedi.
Ormanların sadece çevre sorunlarını önleme bakımından değil, bu yararlarından başka daha birçok yararlarının bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Doğanay, “Nitekim ormancı bilim insanlarının kanaatlerine göre, bugün 2 binden fazla tüketim alanında orman ürünleri kullanılmaktadır.” şeklinde konuştu.
//ORMANIN ÖNEMİ
Öte yandan ormanların bulundukları yerlerde yağışları arttırdığına dair yanlış bir kanaat bulunduğunu dile getiren Doğanay, “Ormanlar, bölgenin aldığı toplam yağış miktarını artırmaz. Ama ormanlar bölgedeki yağışın akış dengesini kurar. Yağış sularının topografya yüzeyinde çabucak akıp kaybolmasını yavaşlatır. Bölge topraklarına sızma yoluyla daha fazla nem ulaşmasını sağlar. Çevrede serinlik oluşturur. Bu durum, erozyon diye tanımladığımız yüzeysel akışla toprakların aşındırılıp taşınmasını, büyük ölçüde yavaşlatır. Bugün bölgemiz sorunlarının en önemlilerinden biri, erozyon ile topraklarımızın verimli kısımlarının, aşındırılmak suretiyle taşınıyor olmasıdır. Bölgemizden yüz binlerce ton verimli toprak, Aras ırmağı aracılığıyla Hazar denizine, Çoruh ırmağı ile Karadeniz’e ve Karasu Murat ırmakları ile de, Basra Körfezi’ne taşınmaktadır. Bölgemizdeki orman tahribatının boyutu işte bu kadar büyüktür.” ifadelerini kullandı.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
tec dağlı-2 14 Aralık 2010 Salı 12:05

Artık bu ülkede üniversitelerde,Nano/ Teknoloji ve Bilgisayar/Programlama vb. tercih edilmelidir.Mesela sizin bu bölü münüze,her yıl üniversitelerde binlerce öğrenci alınıyor ve bunlara iş sahası bulunamıyor.Artık bunlar gereksiz.Bu sayılara baktığımızda Avrupa'dan öndeyiz Ama ne üretebiliyoruz? Hiçbir şey.Neden düşük teknoloji ihraç edip yüksek tekno lojiyi ithal ediyoruz?Artık branşlaşmaya gidilmeli,kaliteli eğitim imkanı doğurul malı ve uzmanlaşma sğlanmalı.Yüksek Teknoloji Enstitüsü,normal lisans eğitiminden vazgeçmeli.Gerçek bilim ada mı yetiştirme merkezi olmalıdır.Nobel Ödülü alacak gençler yetiştirmelidir.Ama hep kolayına kaçıldı.O büyük meblağlar hep israf edildi.Yazık o paralara ki karşılığı olmadı.Bu üniversitelerin sil baştan düzenlenip ihtisaslaşmanın önü mutlaka açılmalıdır.Kaliteye önem verilmelidir,sayıya değil.Hoca Efendi, şimdi anladınız mı nerede olduğunuzu? Ya zıklar olsun bu milletin heba olan paralarına.Zengin de değiliz.Fakir bir milletiz.

Yorumu oyla      6      4  
tec dağlı-1 14 Aralık 2010 Salı 11:07

Hoca Efendi,orası şikayet etme yeri değil,çare bulma yeridir.Belki 20 yıldır bu şehirdesiniz.Eğer 20 yıl önce, öncü olup ağaç dikseydiniz,şimdi o ağaçlar 20 yaşında kocaman ağaçlar olacaklardı. Siz böyle mi lokomotif görevi yapıyorsu nuz? Yata yata bu işler olmuyor.Hep böyle kamera veya ekranlarda bülbül olu yorsunuz.Ürettiğiniz,bilim âlemine mal olmuş,bir eseriniz de yok.Bol bol nutuk atıyorsunuz.Kuru sıkı atmayı çok seviyor sunuz.Düşününüz ki 87 yıldır,Nobel Ödülü alan bir bilim adamımız yok.Yazıklar olsun.İsrail 105 yılda,101 Nobel Ödülü alan bilim adamı çıkarıyor da sizden bir tane bile çıkmıyor. Yazıklar olsun o masraflara.Hoca Efendi, şuna inanıyo ruz ki Türkiye'nin kurtuluşu kaliteli eğitimden geçecekdir.Bu da yok. Keşke; üniversitelere tahsis edilen kaynaklar, gereksiz inşaatlara ve tefrişlere gitmese israf edilmese, teknoloji transferleri için kullanılsa kaynaklar; proje üretimleri,ilmi çalışmalar ve eği timin kalitesi için harcansa.Ama bugüne kadar bunlar olmadı

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Organlarıyla üç kişi hayata tutunacak
Ordu'da beyin kanaması sebebiyle kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen ...
Kaza geçirdi, kalbi sağda çıktı
Erzurumlu 30 yaşındaki Hakan Kumcular, 15 yıl önce geçirdiği motosiklet ...
Evsel atıklar, ekonomiye kazandırılacak
Atatürk Üniversitesi, pilot ölçekli modern bir arıtma tesisine kavuşturulacak. ...
 
Akdağ: ‘Sağlıkta Dünya’ya örnek olduk’
Türkiye'nin Sağlıkta Dönüşüm Programı ile Dünya Sağlık Örgütü gibi birçok ...
Hurafeler bebek sağlığını olumsuz etkiliyor
Pek çok annenin sütünün yetersiz kaldığı düşüncesiyle, kimi annelerin ...
Erzurumlu kan bağışında yarışıyor
Kızılay Doğu Anadolu Bölge Kan Merkezi Müdür Vekili Dr. Serdal Ucuz, “Erzurum’da ...
 
Şarteli kaldırırken, akıma kapıldılar
Van'ın Erciş ilçesinde elektrik akımına kapılan iki temizlik elemanı yaralandı.
4 yıldır hukuk mücadelesi veriyor
Daha önce hiç tanımadığı birisine kefil olduğunu hacze uğradıktan sonra ...
Hemşirelikte “erkek atılımı”
SAMET Ö ZÜNAL(GHA) – 2007 yılında yürürlüğe giren ‘Erkek Hemşire Yasası’, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Tek Ayaklısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva