Hem meslek edindirme, hem de aile bütçelerine katkı sağlama anlamında yaklaşık 100 genç kızın çalıştığı Halıcılık Eğitim Merkezi’nde, Türk halı sanatında önemli bir yeri olan Hereke halılarına, Türk kültüründen ve Erzurum yöresine ait tarihi eserlerden izler taşıyan özgün motifler işleniyor. Atölyeleri ve uzman eğitimciler nezaretinde halıcılık eğitimi alan ve birbirinden ilginç motiflere ipliklerle hayat verilen Halıcılık Eğitim Merkezi, aynı zamanda iç piyasanın taleplerine de cevap veriyor. Ayda ortalama 10-15 Hereke halısının dokunduğu Eğitim Merkezi’nde, genç kızlar da aile bütçelerine katkıda bulunmuş oluyorlar.
Halıcılık Eğitim Merkezi yetkilileri, Atatürk Üniversitesi’nin 1962 yılından bu yana hizmet veren halı atölyelerinden, bugüne kadar binlerce genç kızın ekmek yediğini söylediler. Merkez yetkilileri, “Türk halı sanatında büyük yeri bulunan Hereke halıları, atölyelerimizde büyük bir özveri ve itina ile üretiliyor.” dediler.
//HALICILIK EĞİTİM VE YATIRIMLARI
Atatürk Üniversitesi Halıcılık Eğitim Merkezi’nin, çok sayıda uzman nezaretinde faaliyet gösterdiğini anlatan Halıcılık Merkezi yetkilileri, “Şu anda yaklaşık 70 genç kızımız, bu tezgahlarımızda hem iş öğreniyor, hem de aile bütçelerine katkı sunuyorlar. Bir kişi günde ortalama 5 bin düğüm atıyor. Atölyelerimizde imal edilen halı miktarı, aylık olarak 150 metrekareye tekabül ediyor. Bu da 10-15 Hereke halısı demektir.” diye konuştular.
//HALICILIĞA BİLİMSEL KATKI
Halıcılık Eğitim Merkezi’nin, Türk halı sanatını bilimsel yollarla geliştirmek ve yaymak amacıyla kurulduğuna dikkati çeken ilgililer, özellikle son 2 yılda yapılan yeni yatırımlarla, merkezin hem fiziki durumu, hem de imkanlarının genişletildiğini dile getirdiler.
Öte yandan Halıcılık Eğitim Merkezi’nde, desen çizimlerinin orijinal halı programları ile desteklenerek bilgisayar ortamına aktarıldığını vurgulayan merkez yetkilileri, geçmişte kullanılmış olan desenlerin de, yeni sistemle arşivlendiğini ifade ettiler. Merkez yetkilileri, Halıcılık Eğitim Merkezi’nin, şehrin kenar semtlerinde yeni atölyeler açarak halı dokumacılığının yaygınlaştırılmasına imkan sunacağına vurgu yaparak, “Halı dokumacılığı konusunda merkezimiz Erzurum’un adeta markası haline gelmiştir. Merkezimizde dokunan halılar, iç piyasanın yanında, tüccarlar ve çeşitli firmalara ulaştırılmaktadır. Yani genç kızlarımız hem meslek öğrenmekte, hem de katma değer üreterek ekonomik canlılığına neden olmaktadır.” diye konuştular.