SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Kars’ta bulunan ve sahip olduğu tarihi-turistik özellikleriyle de adından sıkça söz ettiren Anı Harabeleri, yeni bir tartışmanın hedefine konuldu. Bazı gezgin ve Ermeni vatandaşların Anı Harabeleri’nin asıl adının “Ani” olduğu yönündeki iddialarına, Atatürk Üniversitesi’nden yanıt geldi. Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu, Anı Harabeleri’nin adının “Ani” şeklinde anılmasının mümkün olmayacağını belirterek, bu yöndeki araştırma ve incelemelerinin halen daha devam ettiğini bildirdi.
Konukçu, Prof. Dr. Fahri Kırzıoğlu’nun tarihi eski yazmalarına dayanarak yaptığı bir araştırmada, Anı Harabeleri ile ilgili önemli bilgilere ulaştığını kaydetti. Meşhur ören yerinin, tarihi kaynaklarda da Anı adıyla anıldığına dikkati çeken Prof. Dr. Konukçu, “Anı kelimesi, Ermeni dünyasının malıymış gibi görülmesine rağmen, bu adı bir çok Türk medeniyeti kullanmıştır” dedi.
//“İSİM TARTIŞMASI PERİYODİK ARALIKLARLA YENİDEN GÜNDEME GELECEKTİR”
Anı adının çok eski dönemlerden beri Türkler ve çevresinde kullanıldığını aktaran Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Konukçu, “Ermeni dünyasına aitmiş gibi gösterilmek istenilen bu kelime, Med, Pers, Part ve Sasani geleneğinde “AN” diye kullanılmıştır. Benzer isimler Türkistan’dan da göze çarpmaktadır. Halvetiye’den Gülşeni’nin yazdığı eserede, Akkoyunlardan bahsederken Ansuyu başı demektedir. Kaldı ki, yöre halkı da Anı ismini kullanmaktadır. O yüzden Ermeni dünyasının tekelindeki kelime, bizde Türkçesi ile, yani Anı şeklinde ifade edilecektir.” diye konuştu.
Anı Harabeleri ile ilgili isim tartışmasının daha uzun bir süre devam edeceğini düşündüğünü dile getiren Konukçu, “Sanırım bu işi resmi platformlara da taşıyabilirler. En son olarak şifahi de olsa Kültür ve Turizm Bakanı’na kadar götürülmüştü bu konu. Tarihi belgeler ışığında bekleyip göreceğiz.” şeklinde konuştu.