İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Türkiye İş Kurumu tarafından ortaklaşa yürütülen “Çinicilik” kursundaki eğitimler aralıksız devam ediyor. Temmuz ayının sonuna kadar çini süsleme sanatı konusunda eğitilecek olan kursiyerler, süsledikleri tabak ve vazolarla görenleri adeta hayrete düşürüyorlar.
//600 SAAT EĞİTİM ALDILAR
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Kültür Merkezi Müdürü Hüseyin Kutan, Türkiye İş Kurumu ile imzaladıkları protokol çerçevesinde, sadece bayanların kabul edildiği ve 19 Nisan’da açtıkları Çinicilik kursundaki eğitimlerin devam ettiğini bildirdi. Hüseyin Kutan, “Çinicilik kursumuzda sadece bayanlardan oluşan 20 kursiyer bulunuyor. Bu kursiyerlerimize 600 saat boyunca Çinicilik eğitimi vereceğiz. Kursumuzda, haftanın 6 günü boyunca 6’şar saat eğitim veriliyor.” dedi. Açılışının üzerinden 2 ay geçmesine rağmen Çinicilik kursunda eğitim gören kursiyerlerin büyük mesafe kat ettiklerini anlatan Kutan, çini sanatının insanlık tarihi kadar eski ve köklü olan seramik sanatının bir alt kolu olduğuna vurgu yaparak, Erzurumlu kursiyerlerin bu sanat dalında oldukça güzel işler ortaya çıkardıklarını dile getirdi. Çini’nin toprak, sır ve ateşten ibaret gibi göründüğünü, ancak teknik ve felsefi anlamda aşk ve sabrın diyeti anlamına geldiğini vurgulayan Kutan, Erzurum’da çinicilik ve çini süsleme sanatı ile ilgili hiçbir bilgisi olmayan 20 bayanın, büyük bir istek, gayret ve sabırla önemli bir başarı öyküsüne imza attığını ifade etti.
//GENÇ KIZLARA BECERİ KAZANDIRILDI
Ev hanımlarına ve genç kızlara mesleki beceri kazandırmak, üretmeyi öğretmek amacıyla açılan kursa ilginin yoğun olduğunu, bu nedenle seviye tespit sınavı yaparak kursiyerleri seçtiklerini hatırlatan Hüseyin Kutan, “Fırça tutmasını bilmeyen kadınlar, genç kızlar büyük ilgi ve sabırla açılan kursa 2 aydır devam ediyor. Biz bu kursta adeta taşıma su ile değirmen döndürdük. Kursiyerlere fırçanın nasıl tutulacağını, boyanın nasıl yapılacağını, fırın nasıl yakılacağını ve sırlamanın nasıl yapılacağını anlattık, öğrettik. Bu sanatta alt yapı çok iyi olmalıydı, biz eğitmenlerimizle birlikte buna büyük özen gösterdik.” diye konuştu.
Kursa ilin yöneticilerinin de büyük destek verdiğini, kursiyerlerin hediyelik şeklinde yaptığı çalışmaların büyük ilgi gördüğünü dile getiren Kutan, “Çini süslemeleri ile Erzurum’un simgelerinin işlendiği tabaklar, vazolar, ileride kursiyerlere maddi katkı da sağlayacak. Kurstan mezun olan kadınlar ve genç kızlar bu işin ekonomik yanını gördüklerinde, aylık bir gelir elde etme imkanına da kavuşacaklar.” ifadelerini kullandı.
Temmuz ayının sonuna kadar devam edecek eğitimlerin ardından kursiyerler tarafından süslenen çinilerin bir sergiyle görücüye çıkartılacağını söyleyen Hüseyin Kutan, “Çini süsleme sanatı hakkında hiçbir bilgisi olmayan kursiyerlerimizin, kurs sonunda nasıl birer profesyonel sanatçı haline geldiklerini herkes gözleriyle görecek.” şeklinde konuştu.