OSMAN ÖZGAN - TÜRKER BEKTAŞ
ANKARA (İHA) - Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, “Yeni yüzyılda insanlık için hedef, herkesin ve gelecek nesillerin sağlıklı bir çevrede yaşama ve doğal kaynaklardan yararlanma hakkına sahip olmasıdır. Sorumluluk, tüm toplumun sorumluluğudur. Bu nedenle küresel bilinç oluşturma noktasında 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün önemi oldukça büyüktür” dedi.
5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla Rixos Otel’de düzenlenen Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi Toplu Açılış Töreni’ne Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, milletvekilleri ve diğer davetliler katıldı. Açılış töreninde bir konuşma yapan Bakan Güllüce, “Hızla gelişen dünyamızda atıklar, çevre kirliliği ve ekolojik tahribatlar her ülkenin ortak sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Yeni yüzyılda insanlık için hedef, herkesin ve gelecek nesillerin sağlıklı bir çevrede yaşama ve doğal kaynaklardan yararlanma hakkına sahip olmasıdır. Sorumluluk, tüm toplumun sorumluluğudur. Bu nedenle küresel bilinç oluşturma noktasında 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün önemi oldukça büyüktür. Bu bilinci oluşturamazsak yapılan yasal düzenlemeler hedefine ulaşamaz, etkisi olmaz” dedi.
“Kültürümüzde var olan temizlik kavramını benimsetmek ve bu anlamıyla dünyaya model olmak bizim için neden mümkün olmasın” diyen Bakan Güllüce, yapılan faaliyetlerin başarıyla devam etmesinin, uygulamaların hedefine ulaşmasının bireylerin ve toplumun çevreye karşı duyarlılığıyla mümkün olacağına dikkat çekti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çevre konusunda yaptığı faaliyetlerle ilgili bilgi veren Bakan Güllüce, çevre danışmanlığında kapasitenin arttırıldığını, çevre kirliliğini önlemek için 35 bin denetimin yapıldığını ifade etti.
“Dünyamız kirlenecek kadar küçük, temizlenmeyecek kadar büyüktür” ifadesini kullanan Güllüce, çevreci eğitimi için sevil toplum kuruluşlarını harekete geçireceklerini bildirdi. Bakan Gülüce ayrıca, kentsel dönüşüm seferberliğinin bir çevre projesi, enerji tasarrufu projesi, fosil yakıt tüketimini azaltma projesi olduğuna dikkat çekti. Güllüce, “Kentsel dönüşüm projesi aynı zamanda alt gelir grubundaki insanlarımızı ev sahibi yapmak, hayat kalitesini arttırmak yönelik bir projedir. Bildiğiniz gibi teknik alt yapı problemini çözmüş, kentsel dönüşümünü halletmiş, yaşanabilir şehirler kalkınmış ve gelişmiş ülkelerin göstergesidir” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Başbakan Erdoğan, Balıkesir, Nevşehir, Giresun, Malatya ve Erzurum'daki katı atık tesislerinin açılışını telekonferans yöntemiyle gerçekleştirdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2 milyar 711 milyon fidan toprakla buluşturuldu. 5 Haziran Dünya Çevre Günü anısına da Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Başbakan Erdoğan'a 2 milyar 711 milyon artı 1'inci fidanı verdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen projeyle, katı atık düzenli depolama hizmetinden faydalanan nüfusun oranı ilk etapta yüzde 70’e, 2023’e kadar da yüzde 100’e çıkarılması hedefleniyor. 88 milyon liraya mal olan tesisler, 5 il belediyesi, 57 ilçe belediyesi, 3 Özel İdaresinde toplam 1 milyon 858 bin kişiye hizmet verecek. Öte yandan, Başbakan Erdoğan’ın gerçekleştirdiği açılışlarla birlikte Türkiye’de bulunan katı atık tesislerinin sayısı 76’ya ulaştı.